Evropa

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Povlačimo iz Saveta država Baltičkog mora

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2022

-

14:38

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Povlačimo iz Saveta država Baltičkog mora
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije: Povlačimo iz Saveta država Baltičkog mora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija se i zvanično povlači iz Saveta država Baltičkog mora, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Takva odluka, kažu, doneta je kao odgovor na "neprijateljske akcije", prenose RIA Novosti.

"U odgovoru na neprijateljske akcije, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov poslao je poruku izaslanicima država članica CBŠ, visokom predstavniku EU Žozepu Borelju, kao i Sekretarijatu Saveta u Stokholmu, obaveštavajući ih o povlačenju Rusije iz organizacije.

Istovremeno, Skupština Ruske Federacije odlučila je da se povuče iz Parlamentarne konferencije Baltičkog mora", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi agencija TASS.

Ministarstvo napominje da povlačenje iz Saveta država Baltičkog mora neće uticati na prisustvo Rusije u regionu i poručuje da su "pokušaji da se Rusija istisne sa Baltika osuđeni na propast".

"Nastavićemo da radimo sa odgovornim partnerima, održavamo odnose o ključnom pitanju, a to je razvoj Baltičkog regiona, naše zajedničko nasleđe. Nastavićemo da štitimo interese naših sunarodnika", dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Takođe, kako se navodi, trenutna situacija u Savetu je na savesti onih koji su "uništili temelje organizacije".

"Situacija u Savetu država Baltičkog mora je degradirajuća. Države NATO i EU u okviru Saveta odbacile su ravnopravan dijalog i principe na kojima je stvorena ova baltička regionalna struktura i postepeno pretvaraju Savet u instrument antiruske politike" napominje Ministarstvo.

Ministarstvo je takođe primetilo da su zapadne države "monopolizovale Savet u sopstvenim ciljevima".

"Smatramo dalje prisustvo naše zemlje u Savetu besmislenim i kontraproduktivnim. Rusija neće učestvovati u pretvaranju organizacije u drugu platformu za sabotažne aktivnosti i zapadnu sujetu", zaključuje se u saopštenju. Savet država Baltičkog mora je regionalna, međuvladina organizacija zemalja oko Baltičkog mora, kao i Islanda i Norveške.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa