Evropa

Poljska raskida sporazum sa Rusijom o gasovodu Jamal

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2022

-

10:46

Poljska raskida sporazum sa Rusijom o gasovodu Jamal
Poljska raskida sporazum sa Rusijom o gasovodu Jamal - Copyright EPA/MAXIM MALINOVSKY

veličina teksta

Aa Aa

Poljska je odlučila da raskine međudržavni sporazum sa Rusijom koji se odnosi na gasovod Jamal, objavila je danas poljska ministarka za klimu Ana Moskva na Tviteru.

"Agresija Rusije na Ukrajinu učvrstila je rešenost poljske vlade da postane potpuno nezavisna od ruskog gasa. Uvek smo znali da Gasprom nije pouzdan partner", napisala ministarka Moskva, a prenosi Rojters.

Gasovod Jamal-Evropa jedna je od najvažnijih linija za tranzit ruskog gasa u Evropu, zajedno sa gasovodom Severni tok i gasovodima u Ukrajini. Ovaj gasovod ima godišnji kapacitet od 33 milijarde kubnih metara gasa.

Do prekida protoka gasapreko gasovoda Jamala došlo je prvog dana ruske invazije Rusije na Ukrajinu, a onda je u nekoliko navrata puštan i prekidan protok gasa.

Ipak, polovinom maja, ruski energetski holding Gasprom saopštio je da više neće koristiti poljsku deonicu gasovoda Jamal-Evropa, kojim se ruski gas transportuje evropskim kupcima.

Predstavnik Gasproma Sergej Kuprijanov podsetio je u saopštenju da je ruska vlada odlučila da uvede sankcije raznim stranim kompanijama, među kojima je i poljska firma EuroPol GAZ.

Budući da EuroPol GAZ, koji je vlasnik poljskog dela gasovoda Jamal-Evropa, podleže primeni sankcija, navedeno je da se ruski gas više neće isporučivati tom rutom, saopštio je 15. maja Kuprijanov.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa