Evropa

RAT U UKRAJINI Artiljerijski udari kod Harkova, Kadirov tvrdi da su ruske snage na ulazu u Severnodonjeck

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/05/2022

-

08:41

RAT U UKRAJINI Artiljerijski udari kod Harkova, Kadirov tvrdi da su ruske snage na ulazu u Severnodonjeck
RAT U UKRAJINI Artiljerijski udari kod Harkova, Kadirov tvrdi da su ruske snage na ulazu u Severnodonjeck - Copyright Profimedia,AP Photo/Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 91. dan rata u Ukrajini. Zbog aktuelne situacije, Mađarska vlada proglasila je vanredno stanje koje je od ponoći stupilo na snagu. Premijer Viktor Obran je u snimku, koji je objavljen na Fejsbuku, rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za njegovu zemlju i istakao da se mu kraj još ne nazire. Za to vreme, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je potpuno završeno deminiranje luke Marijupolj na jugu Ukrajine. S druge strane, francuski ministar za Evropska pitanja Klemen Bon rekao je da će Ukrajina na kraju postati deo Evropske unije, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila poziv Moskvi za razgovore, kako bi se omogućio izvoz ukrajinske pšenice koja stoji u lukama kao rezultat ruske morske blokade.

Ključni događaji:

  • Mađarska proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini
  •  Putin potpisao ukaz za lakše dobijanje ruskog državljanstva u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti
  • Francuski zvaničnik: Ukrajina će na kraju postati deo EU
  • Fon der Lajen pozvala Rusiju da odblokira Crno more za izvoz 20 miliona tona pšenice 
  • Moskva tvrdi da je luka Marijupolj potpuno deminirana
  • Rusija zabranila ulazak u zemlju za 154 britanska poslanika
  • EU izdvojila još pola milijarde evra za naoružanje Ukrajina
  • Povređena četiri ruska deminera u Azovstalu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.34 Da li će embargo na rusku naftu biti usvojen bez saglasnosti svih članica EU?

Tačno 21 dan prošao je otkako je Evropska unija predstavila šesti paket sankcija Rusiji. Jedan deo tog paketa - embargo na uvoz ruske nafte isto toliko je kamen spoticanja. Mađarska, koja je u velikoj meri zavisna od ruske nafte, tvrdi da joj je potrebno oko 750 miliona evra kratkoročnih investicija za modernizaciju rafinerija i proširenje naftovoda. Da li će sankcije biti usvojene bez saglasnosti svih članica EU? Pročitajte u posebnom tekstu.

 

23.02 Zelenski: Ukidanje bezviznog režima za građane Rusije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski naredio je ukidanje bezviznog režima za ruske građane, navodeći potrebu da se poboljša bezbednost granica nakon ruske invazije. Ruskim građanima do sada je bilo dozvoljeno da posećuju susednu Ukrajinu bez viza.

U nalogu objavljenom na predsedničkom sajtu, Zelenski je rekao da podržava peticiju koju je podneo jedan građanin u kojoj traži da se ova praksa prekine, preneo je Rojters..

22.06 Rusija saopštava da otvara dva pomorska humanitarna koridora

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru. Koridori će biti otvoreni svakog dana od 8 do 19 sati po moskovskom vremenu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Naveo je da će u Crnom moru za izlazak iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni biti otvoren koridor u dužini od 80 milja i širini od 3 milje, u pravcu jugozapada od teritorijalnog mora Ukrajine, prenosi Interfaks. U Azovskom moru biće otvoren koridor za isplovljavanje brodova iz luke Marijupolj dužine 115 milja i širine dve milje u pravcu Crnog mora.

profimedia

 

21.36 Kijev osuđuje proceduru za izdavanje ruskih pasoša u oblastima Herson i Zaporožje

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je osudilo potez Moskve koji olakšava onima koju su u oblastima pod kontrolom Rusije lakše dobijanje ruskog državljanstva. Ministarstvo ocenjuje da je "nelegalno izdavanje pasoša u regionima Hersona i Zaporožja, kao i na Krimu i u privremeno okupiranim delovima Donjecka i Luganska kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, normi i principa međunarodnog humanitarnog prava".

21.09 Banka Rusije: Sajber napadi na ruski finansijski sektor

Banka Rusije objavila je da je u martu ove godine evidentiran rekordan broj sajber napada na ruski finansijski sektor, izjavio je zamenik guvernera Banke Rusije German Zubarev.

"Nažalost, obim i porast sajber napada je veliki i značajan. Od februara se broj napada na finansijske institucije povećao i do 20 puta. U martu ove godine je bilo preko 370 napada, dok ih je u martu prošle godine bilo manje od 30", rekao je Zubarev, prenosi TASS.

20.20 Kadirov: Ruske snage na ulazu u Severnodonjeck

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage ušle u Lisičansk i da su na ulazu u Severodonjeck, u Luganskoj oblasti, na istoku Ukrajine. Kadirov je u poruci na Telegramu rekao da "ukrajinske snage trpe gubitke i da su u panici".

19.20 Nebenzja: Izvođenje odgovornih pred lice pravde pitanje vremena

"Izvođenje ukrajinskih vojnih lica i nacionalista pred lice pravde za zločine koje su počinili pitanje je vremena", izjavio je ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

18.45 Regionalni zvaničnici: Dvoje ubijenih u artiljerisjkim napadima u regionu Harkova

Regionalni zvaničnici u Ukrajini su saopštili da su dve osobe ubijene u ruskim artiljerijskim napadima na grad Balaklija u regionu Harkova, javlja CNN. Savetnica u Regionalnom Savetu Harkova Natalija Popova je rekla i da je sedam ljudi povređeno.

profimedia

 

18.00 Siluanov: Rusija će servisirati spoljni dug u rubljama

Rusija će servisirati svoj spoljni dug u rubljama, koje se kasnije mogu konvertovati u originalnu valutu u kojoj je emitovana evroobveznica, saopštilo je rusko Ministarstvo finansija, povodom isticanja dozovole SAD koja je omogućavala Moskvi otplatu njenog duga prema američkim poveriocima.

Ministarstvo finansija SAD je odlučilo da ne produži tu dozvolu o izuzeću koja je istekla danas u 12:01 časova po istočnoameričkom vremenu, čime je blokiralo Rusiju da plaća kamate i dospele obaveze državnom dugu američkim subjektima, navodi Rojters.

Rusko Ministarsvo finansija je navelo u saopštenju da "ova odluka prvenstveno narušava prava stranih ulagača u ruske dužničke instrumente i podriva poverenje u zapadnu finansijsku infrastrukturu".

"Trenutna situacija nema ništa zajedničko sa situacijom (kašnjenja plaćanja) iz 1918. godine kada je Rusiji nedostajalo sredstava da servisira svoje dugove. Danas postoji i novac i dobra volja da se plaća", poručio je ministar finansija Anton Siluanov u saopštenju.

16.33 Kuleba: Rusija pokušava da uceni svet

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba optužio je Rusiju da pokušava da uceni svet time što govori da je spremna da deblokira luke na Crnom moru, ako joj se ukinu sankcije.

Kuleba je na Tviteru naveo da bi svi koji razmišljaju da prihvate "ovu igru" trebalo da prvo posete "grobove ubijene ukrajinske dece i razgovaraju sa njihovim roditeljima", prenosi britanski Gardijan.

16.19 U Hersonu i Zaporožju prvi zahtevi za rusko državljanstvo

U Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti počelo je formiranje centara za izdavanje ruskih pasoša po pojednostavljenoj proceduri, a prvi građani već su se prijavili.

16.17 Slovački premijer: Ako Ukrajina padne sledeća je Slovačka

Slovački premijer Eduard Heger upozorio je da je budućnost njegove zemlje ugrožena ako Rusija pobedi u sukobu u Ukajini. Opširnije u posebnoj vesti.

AP/ Geert Vanden Wijngaert

 

15.39 EK za konfiskovanje imovine onih koji krše sankcije

Evropska komisija je predložila danas da se kršenje sankcija Evropske unije prema Rusiji proglasi krivičnim delom, što bi omogućilo vladama EU da konfiskuju imovinu kompanija i pojedinaca koji izbegavaju evropske kaznene mere protiv Moskve. Opširnije u posebnoj vesti.

14.55 Italija i Mađarska traže da EU pozove na primirje u Ukrajini

Italija i Mađarska zatražile su od Evropske unije da na samitu EU krajem meseca pozove na primirje u Ukrajini i mirovne pregovore sa Rusijom. Nacrt završne izjave za samit 30. i 31. maja u koji je Rojters imao uvid, a koji je datiran na 19. maj, navodi da je "EU nepokolebljiva u svojoj posvećenosti da pomogne Ukrajini da ostvari svoje pravo na samoodbranu protiv ruske agresije". Ne pominju se mirovni pregovori, navodi britanska agencija.

13.47 Soroš: Invazija na Ukrajinu je možda početak Trećeg svetskog rata

Američki milijarder Džordž Soroš (91) rekao je da ruski napad na Ukrajinu preti da postane početak trećeg svetskog rata koji bi mogao da označi kraj civilizacije. Kako prenosi "Gardijan", u oštrom napadu na predsednike Rusije i Kine, Vladimira Putina i Sija Ðinpinga, na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Soroš je upozorio da, kako je rekao, "autokratski režimi su u usponu, a da globalna ekonomija ide ka padu". Soroš je zeštoko kritikovao i bivšu nemačku kancelarku Angelu Merkel da se dodvoravala Moskvi i Pekingu.

13.07 Putin potpisao ukaz o pojednostavljenom dobijanju ruskog državljanstva u Hersonu i Zaporožju

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz prema kome će za stanovnike Zaporoške i Hersonske oblasti u Ukrajini važiti pojednostavljena procedura za podnošenje zahteva za rusko državljanstvo. Ovaj dokument objavljen je u sredu na zvaničnom portalu pravnih informacija.
U toku su izmene i dopune uredbe kojom je ovakva pojednostavljena procedura već odobrena stanovnicima Donjecke i Luganske Narodne republike.

Od sada se u dokumentu navodi da "državljani Ukrajine, DNR ili LNR koji stalno borave na teritoriji DNR, LNR, Zaporoške ili Hersonske oblasti Ukrajine, imaju pravo da na pojednostavljeni način podnesu zahtev za prijem u državljanstvo Ruske federacije u skladu sa osmim delom člana 14 Federalnog zakona iz 31. maja 2002. godine broj 62-F3 'o državljanstvu Ruske federacije'".

Razmatranje zahteva za prijem u državljanstvo Ruske federacije za takva lica i donošenje odluka o njima mora se izvršiti u roku koji ne prelazi tri meseca od dana podnošenja zahteva i dokumenata.

Associated Press • FRONTLINE PBS • Euronews Serbia

12.30 Zaobilaženje EU sankcija postaje krivično delo?

Evropska komisija predložila je danas da se kršenje EU sankcija doda na listu kriminalnih dela kao i da se pojačaju mere o konfiskaciji imovine kriminalaca, uključujući i one koji profitiraju kršenjem restriktivnim mera donetih u EU. Kao nova potencijalna krivična dela navode se radnje ili aktivnosti kojima se nastoji da se direktno ili indirektno zaobiđu restriktivne mere, uključujući prikrivanje imovine, neuspeh zamrzavanja sredstava koja pripadaju, drže ili kontrolišu određena lica ili subjekti kao i bavljenje trgovinom robom obuhvaćenom trgovinskim zabranama.

11.23 Sijarto: Šesti paket sankcija Rusiji samo uz saglasnost svih

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto rekao je danas da bi šesti paket sankcija EU prema Rusiji, ukoliko bude prihvaćen, za Mađarsku značio onemogućavanje snabdevanja energijom, te dodao da bi taj paket mogao da bude donet samo uz saglasnost svih članica. Na konferenciji za medije posle susreta sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim, Sijarto je rekao da Evropska komisija treba da reši problem koji nastaje podsticanjem nezavistnosti od ruskih energetskih izvora.

11.16 Litvanija šalje Ukrajini 20 oklopnih vozila tipa M113

Litvanija će poslati 20 oklopnih vozila američke proizvodnje M113 Ukrajini, kao i vojne kamione i vozila za deminiranje, saopštilo je danas ministarstvo odbrane iz Vilnjusa. "Koordinisana pomoć od nas i saveznika je odlučujući faktor za ukrajinsku pobedu", rekao je ministar odbrane Arvidas Anusauskas, preneo je Rojters. Ukupna vrednost pošiljke vozila vredna je 15,5 miliona evra, a prethodno, Litvanija je poslala vojnu pomoć Kijevu vrednu 100 miliona evra, dodaje ministarstvo.

11.07 Rusija: Luka u Marijupolju radi,spremni za deblokadu

Rusko Ministarstvo odbrane saopstilo je danas da luka u Marijupolju, koja je pod kontrolom ruskih snaga posle tromesečne ofanzive, normalno radi i da ne isključuje mogućnost razgovora za deblokadu ukrajinskih luka. Ministarstvo je navelo da je Rusija u kontaktu s Ujedinjenim nacijama i da Moskva "ne isključuje mogućnost razgovora na međunarodnom nivou da se deblokiraju ukrajinske luke", preneo je Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

10.23 Ukrajinski guverner: Ubijeno najmanje šest civila

Regionalni guverner u istočnoj Ukrajini rekao je danas da je najmanje šest civila ubijeno u najnovijem ruskom granatiranju, javlja AP. Guverner regiona Lugansk Serhij Hajdaj izjavio je danas da je još osam ljudi ranjeno u granatiranju grada Severodonjeck, u prethodna 24 sata.

Kako navodi AP, Severodonjeck je u epicentru borbi u istočnoj ukrajinskoj industrijskoj zoni Donbas, gde ruske snage vrše ofanzivu, uprkos tvrdom otporu Ukrajinaca. Hajdaj je optužio Ruse da namerno ciljaju skloništa gde se kriju civili.

10.07 Rusija spremna da otvori humanitarni koridor za hranu iz Ukrajine

Rusija je spremna da obezbedi humanitarni koridor za brodove koji prevoze hranu iz Ukrajine, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Andrej Rudenko, prenosi Interfaks. Rudenko je takođe rekao da će Rusija razmotriti mogućnost razmene zatvorenika s Ukrajinom posle izricanja presuda nekim od onih koji su se predali ruskim snagama. Ruski zvaničnici i vlasti samoproglašenih DNR i LNR navode da se nekim od ukrajinskih boraca koji su se predali treba suditi za ratne zločine, podseća Rojters. Rudenko je kazao i da je prerano za eventualno uspostavljanje ruske vojne baze u Hersonskoj oblasti, koja je sada pod kontrolom ruskih snaga.

09.28 Zelenski: Spreman sam na razgovor sa Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe je izjavio danas da je spreman da razgovara direktno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ne uz pomoć posrednika. On je dodao da "ukoliko ruski predsednik razume realnost, postoji mogućnost da se dođe do diplomatskog rešenja konflikta", preneo je Rojters. Govoreći pred publikom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Zelenski je poručio da će se Ukrajina boriti dok ne povrati celu svoju teritoriju.

Euronews

On je takođe izjavio da je situacija u Donbasu "izuzetno teška” i ocenio da je redovno snabdevanje Ukrajine oružjem najbolja strategija za održavanje globalne stabilnosti. Zelenski je u video obraćanju rekao da je glavnina ruskih snaga skoncentrisana za napad u Donbasu, prenosi BBC. "Liman, Popasna, Severodonjeck, Slavjansk - okupatori žele da unište sve tamo“, rekao je Zelenski.

08.40 LNR: Ukrajina gađala hemijsko postrojenje, poginula četiri civila

Četiri civila su ubijena a troje ih je ranjeno kada su ukrajinske snage granatirale hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku, tvrdi ambasador samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Rodion Mirošnik pozivajući se na izjave lokalnog stanovništva. "Radionica na području severodonjeckog Azota granatirana je sa teritorije Lisičanska", naveo je Mirošnik na Telegramu.

8.30 Pušilin najavio tribunal za pripadnike bataljona Azov

Tribunal za ukrajinske nacionaliste iz bataljona Azov će uključivati nekoliko etapa suđenja, pri čemu će se prvi stepen održati u Marijupolju, saopštio je predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin. Pušilin je potvrdio da je "više zemalja preliminarno pristalo da učestvuje u radu međunarodnog tribunala" i istakao da kada je reč o Povelji tribunala, nju razvijaju relevantne službe, u čiji rad je uključena i ruska ekspertska služba.

08.10 Francuski zvaničnik: Ukrajina će na kraju postati deo EU

Ukrajina će na kraju postati deo Evropske unije, izjavio je u Parizu francuski ministar za Evropska pitanja Klemen Bon, ističući da inicijativa za uspostavljanje bližih veza između evropskog bloka i zemalja kandidata neće biti zamena za njihove kandidature za pridruživanje, javlja Rojters.

07.44 Fon der Lajen pozvala Rusiju da odblokira Crno more za izvoz 20 miliona tona pšenice 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen uputila je poziv Moskvi za razgovore, kako bi se omogućio izvoz ukrajinske pšenice koja stoji u lukama kao rezultat ruske morske blokade.

Tanjug AP/Christian Hartmannn

 

07.25 Mađarska proglasila vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

Mađarska vlada proglasila je danas vanredno stanje zbog rata u Ukrajini, koje će od ponoći stupiti na snagu, saopštio je premijer Viktor Orban. Orban je u snimku, koji je objavio na Fejsbuku nekoliko sati nakon što je parlament usvojio amandman na Ustav, kojim se sukob, rat ili humanitarna katastrofa u susednoj zemlji određuju kao razlozi za donošenje takve mere, rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, fizičku bezbednost njenih građana, zalihe energije i finansijsku bezbednost porodica i ekonomije, prenosi MTI. Opširnije u vesti ovde

06.55 Moskva tvrdi da je luka Marijupolj potpuno deminirana

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je potpuno završeno deminiranje luke Marijupolj na jugu Ukrajine. U saopštenju se navodi da su ispitana 134 objekta, a da je pronađeno i neutralisano više od 12.000 eksplozivnih predmeta i oružja "koje su ukrajinski militanti napustili", prenosi RIA Novosti.

Tanjug AP/AP Photo

 

06.35 Rusija zabranila ulazak u zemlju za 154 britanska poslanika

Rusija je uvela sankcije za 154 člana britanskog Doma lordova, gornjeg doma parlamenta, i zabranila im ulazak u zemlju, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Kako je objasnilo u saopštenju, ovaj potez je odgovor na odluku britanske vlade da stavi na crnu listu skoro sve članove ruskog Saveta federacije, gornjeg doma Federalne skupštine Ruske Federacije, prenosi TASS. 

06.10 EU izdvojila još pola milijarde evra za naoružavanje Ukrajine

Posle usvajanja tri tranše od ukupno 1,5 milijardi evra, Savet EU odobrio je i dodatnih 500 miliona evra koji će biti izdvojeni iz Evropskog mirovnog fonda u cilju podrške ukrajinskim oružanim snagama. U EU navode da će se novim paketom obezbediti vojna podrška u skladu sa trenutnim prioritetima koje je izrazila ukrajinska vlada.

 

 

Komentari (0)

Evropa