Evropa

Pokrenuta istraga o smrti francuskog snimatelja u Ukrajini, Makron uputio saučešće porodici

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2022

-

17:47

Pokrenuta istraga o smrti francuskog snimatelja u Ukrajini, Makron uputio saučešće porodici
Pokrenuta istraga o smrti francuskog snimatelja u Ukrajini, Makron uputio saučešće porodici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francusko nacionalno antiterorističko tužilaštvo saopštilo je danas da je pokrenulo istragu o smrti snimatelja BFM TV Frederika Leklera Imofa u Ukrajini.

Istraga se vodi o napadu na civile koji ne učestvuju u borbenim dejstvima, navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters. Kako prenosi BFM TV, Lekler Imof je osmi novinar ubijen u Ukrajini od izbijanja sukoba.

BFM TV javila je da je 32-godišnji Lekler Imof radio kao snimatelj za francuski televizijski kanal. Ovo je bio njegov drugi odlazak u zonu borbenih dejstava.

Kako se navodi u izveštaju, on se nalazio u oklopnom vozilu i poginuo je kada je eksplodirala granata. Prema podacima Reportera bez granica, od početka godine u svetu je, radeći svoj posao, ubijeno 28 novinara.

Ranije danas je regionalni guverner Sergej Gajdaj objavio da su napori da se evakuišu civili iz Luganska u istočnoj Ukrajini obustavljeni nakon što je ubijen francuski novinar koji se nalazio u oklopnom vozilu pogođenom gelerima iz ruske granate.

Gajdaj je na Telegramu objavio da je geler probio oklop vozila i usmrtio francuskog novinara koji je bio u njemu.

On je u objavi priložio fotografiju sa novinarske akreditacije francuskog novinara.

Makron uputio saučešće porodici stradalog novinara

Francuski predsednik Emanuel Makron uputio saučešće porodici preminulog novinara.

"Novinar Frederik Lekler Imof bio je u Ukrajini kako bi pokazao kakva je realnost rata. U jednom humanitarnom autobusu, gde se nalazio sa civilima primoranim da beže od ruskih bombi, smrtno je ranjen", objavio je francuski predsednik na Tviteru.

"Delim tugu njegove porodice, bliskih i njegovih saradnika, kojima upućujem izraze saučešća. Onima koji na pozornici operacija izvršavaju tešku misiju da informišu, hoću da još jednom uputim bezuslovnu podršku Francuske", dodao je Makron.
 

Komentari (0)

Evropa