Evropa

Razgovori Bajdena i Putina u Ženevi: Povratak ambasadora najava bolje saradnje SAD i Rusije

Komentari

Autor: Euronews

16/06/2021

-

22:46

Razgovori Bajdena i Putina u Ženevi: Povratak ambasadora najava bolje saradnje SAD i Rusije
Razgovori Bajdena i Putina u Ženevi: Povratak ambasadora najava bolje saradnje SAD i Rusije - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Najbitniji dogovor sastanka predsednika SAD i Rusije je povratak ambasadora što je bilo i očekivano od susreta. Za razgovore dvojice lidera u Ženevi može se reći da su bili uspešni i da će to uticati na poboljšanje dalje saradnje dve sile, ocenili su sagovornici Euronews Srbija.

Gosti emisije Euronews veče Mladen Lišanin, istraživač saradnik Instituta za političke studije i Filip Živanović, doktorand na Pravnom fakultetu složili su se da je povratak ambasadora najveće dostignuće današnjeg sastanka. 

Euronews Serbia

Mladen Lišanin kaže da je dug put do normalizacije odnosa dve zemlje ali da je ovo važan korak u tom smeru i da je on pobornik tradicionalnih vidova diplomatije. 

"Ovo je najvažnije postignuće, barem danas. Bitan dogovor je uspostavljanje kontakata na nivou eksperata u različitim oblastima kao što su sajber bezbednost i saradnja oružanih snaga", kaže Lišanin.

On je objasnio da je susret bio važan i zbog velike zainteresovanosti javnosti. 

"Oba predsednika su uspela da iskoriste potencijal sastanka. Njihov prvi susret nije postavio dodatne prepreke daljoj saradnji ali uvek može da dođe do zahlađenja odnosa dve zemlje", rekao je Lišanin.

Euronews Serbia

Filip Živanoviće se slaže da je povratak ambasadora u Moskvu i Vašington dobar znak i da je to bilo očekivano. 

"Susret ni bi bio uspešan da do dogovora o ambasadorima nije došlo. Ovaj gest simbolično ukazuje o otopljavanju odnosa. Svet je očekivao da će doći do povratka ambasadora. Ovakvi susreti imaju ceremonijalnu svrhu. Ovo je afirmacija Bajdena kao novog predsednika SAD zbog svih dešavanja koja su pratila izbore u SAD", objasnio je Živanović i dodao da, ipak, Amerika Rusiju vidi kao pretnju u vojnom smislu i da se to ne može promeniti jednim sastankom.

Živanović je dodao da je Putin naglašavao da je Rusija često žrtva sajber napada. 

Euronews Serbia

"Najava da će se na nivou eksperata razgovarati o ovom problemu je dobro. Danas je podignuta vera da je moguće raditi na rešenju tog problema. To je već solidno dostignuće samita", složio se Živanović. 

Lišanin je dodao da bi, ako bi se nešto desilo Navaljnom, sigurno došlo do pogoršanja odnosa dve sile i da bi bilo potrebno da prođe vreme da se ti odnosi ponovo poboljšaju. Živanović se složio da su ljudska prava danas instrument geopolitičkog pritiska. i da se iz tog razloga Navaljni često koristi kao argument za uvođenje novih sankcija i pritiska. 

U zajedničkom saopštenju dva predsednika je istaknuto da su Sjedinjenje Američke Države i Rusija dokazale da su sposobne da postignu napredak u zajedničkim ciljevima, čak i u periodima napetosti.

Sjedinjene Američke Države i Rusija započeće integrisani bilateralni dijalog o strateškoj stabilnosti kako bi postavile temelje za buduće mere kontrole naoružanja i smanjenja rizika, navedeno je u zajedničkom saopštenju dvojice predsednika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa