Evropa

Litvanci prikupili novac za Ukrajinu: "Došli smo u Tursku da kupimo dron, priredili nam najprijatnije iznenađenje"

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2022

-

17:27

Litvanci prikupili novac za Ukrajinu: "Došli smo u Tursku da kupimo dron, priredili nam najprijatnije iznenađenje"
Litvanci prikupili novac za Ukrajinu: "Došli smo u Tursku da kupimo dron, priredili nam najprijatnije iznenađenje" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turski proizvođač Bajkar i Agencija za odbrambenu industriju Turske doniraće Litvaniji napredni borbeni dron Bajraktar TB2 koji će biti poslat Ukrajini, nakon što su građani Litvanije sakupili skoro šest miliona evra za njegovu kupovinu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Litvanije.


Bajkar će isporučiti dron za nekoliko nedelja, preneo je Rojters. On će biti ofarban u boje litvanske i ukrajinske zastave, saopštilo je Ministarstvo koje je prošle nedelje navelo da će se dogovoriti oko kupovine letelice.

 

 

"Došli smo u Tursku da dogovorimo uslove za kupovinu drona, ali su nam priredili najprijatnije moguće iznenađenje", naveo je zamenik ministra odbrane Vilius Semaska u saopštenju.


Bajkar je potvrdio donaciju na Tviteru.

Građani Litvanije prikupili su sredstva za kupovinu Bajraktar TB2 za Ukrajinu i nakon što je to saznao, Bajkar je odlučio da besplatno pokloni Bajraktar TB2 Litvaniji, zatraživši da prikupljena sredstva budu upućena Ukrajini za humanitarnu pomoć, saopštila je kompanija.

Ukupno 5,9 miliona evra prikupljeno je za samo pet ipo dana, uglavnom od malih donacija, javio je Laisves TV, litvanska internet televizija koja je pokrenula akciju.

Oko 1,5 miliona evra prikupljenih sredstava biće iskorišćeno za plaćanje naoružanja za dron, saopštilo je Ministarstvo odbrane, a ostatak za drugu pomoć Ukrajini.
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa