Evropa

NATO: Ne vidimo vojnu pretnju prema Finskoj i Švedskoj od Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2022

-

14:27

NATO: Ne vidimo vojnu pretnju prema Finskoj i Švedskoj od Rusije
Sedište NATO-a u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik generalnog sekretara NATO Mirćea Džoana rekao je danas da ne vidi neposrednu vojnu opasnost po Švedsku i Finsku iz Rusije i uveren je da će članice koje teže ulasku u Severnoatlansku alijansu uspeti da se priključe uprkos protivljenju Turske.

Finska i Švedska su aplicirale za članstvo u NATO prošlog meseca, kao odgovor na ruski napad na Rusiju, ali ih je stopirala Ankara, koja ih optužuje da podržavaju i pružaju utočište kurdskim militantima i ostalim grupama koje Turska smatra terorističkim, preneo je Rojters.

"Sigurni smo da će Švedska i Finska ući u naš savez. Saveznici su zabrinuti, ali i Turska ima neke zabrinutosti koje su legitimne kada je reč o teroristima", dodao je Džoana na Samitu demokratije u Kopenhagenu.

Švedska i Finska su navele da osuđuju terorizam i da su otvorene za dijalog. Upitan za bezbednostne garancije nordijskim zemaljama dok ne postanu članice NATO, DŽoana je rekao da ne vidi pravi rizik za Finsku i Švedsku od Rusije.

"Ne vidimo znakove iz Rusije da ima kapacitete ili nameru da u ovom trenutku bude vojno agresivna protiv ove dve zemlje. Možemo da tretiramo ovaj period uz povećani oprez, ali ne vidimo stvarni rizik sa vojnog stanovišta za Finsku i Švedsku", naglasio je Džoana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa