Evropa

Navaljni potvrdio da je prebačen u novi zatvor s maksimalnim obezbeđenjem

Komentari

Autor: AP

15/06/2022

-

20:42

Navaljni potvrdio da je prebačen u novi zatvor s maksimalnim obezbeđenjem
Navaljni potvrdio da je prebačen u novi zatvor s maksimalnim obezbeđenjem - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni potvrdio je da je prebačen u drugi zatvor i da se tamo nalazi u karantinu, dan nakon što je njegov savetnik objavio kako je prebačen, ali na "nepoznatu lokaciju". 

ako je danas sam Navaljni objavio putem aplikacije Telegram, premešten je u zatvor IK-6 sa maksimalnim obezbeđenjem u selu Melehovo u Vladimirskoj oblasti, oko 250 kilometara istočno od Moskve.

Navaljni, jedan od najistaknutijih političara koji se protive ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, prethodno je bio zatvoren u ustanovi IK-2 u Vladimirskoj oblasti. Ustanova u gradu Pokrov izdvaja se među ruskim kazneno-popravnim zavodima po svojim posebno strogim zatvoreničkim rutinama, koje podrazumevaju sate stajanja "na straži". IK-6 se nalazi oko 150 kilometara istočno od IK-2.

"Moje putovanje kroz svemir se nastavlja. Preselio sam se sa broda na brod", napisao je Navaljni na Telegramu.

Naveo je da je zatvoren u "strogom režimu" i u karantinu, ali nije rekao zašto i kakvi su mu uslovi.

Navaljni je uhapšen u januaru 2021. godine po povratku iz Nemačke, gde se oporavljao od trovanja nervnim agensima za koje je okrivio Kremlj. On je osuđen na dve i po godine zatvora zbog navodnog kršenja uslova uslovne slobode dok je bio van Rusije. 

U martu je Navaljni osuđen na devet godina zatvora pod optužbom za prevaru i nepoštovanje suda. On je ove optužbe odbacio kao politički motivisan pokušaj ruskih vlasti da ga drže iza rešetaka što je duže moguće.

Bliski saradnici Navaljnog suočeni su sa krivičnim prijavama i mnogi su napustili Rusiju. Ruske vlasti su zatvorile političku infrastrukturu njegove grupe - fondaciju za borbu protiv korupcije i mrežu kancelarija širom zemlje - označivši je kao ekstremističku organizaciju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa