Evropa

RAT U UKRAJINI Džonson u iznenadnoj poseti Kijevu, ruski ratni brod ušao u danske vode

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/06/2022

-

07:26

RAT U UKRAJINI Džonson u iznenadnoj poseti Kijevu, ruski ratni brod ušao u danske vode
RAT U UKRAJINI Džonson u iznenadnoj poseti Kijevu, ruski ratni brod ušao u danske vode - Copyright EPA/ROMAN PILIPEY, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 114. dan. Stotine civila i dalje se nalazi ispod kompleksa fabrike Azot u Severodonjecku na istoku zemlje, dok se ukrajinski i ruski zvaničnici međusobno optužuju za sabotažu pokušaja evakuacije. Posle jučerašnjeg sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da ne isključuje posetu Rusiji, ali da se za to moraju stvoriti uslovi. Takođe, američki zvaničnici su se oglasili i povodom izveštaja o dvojici Amerikanaca koji su navodno nestali u Ukrajini, gde su se borili na strani ukrajinske vojske. Osim toga, Stejt department rekao je i da postoje neki izveštaji o još jednom američkom državljaninu za kog se ne zna gde je, a bio je u Ukrajini.

Ključni događaji

  • I dalje traje borba za Severodonjeck
  • Zelenski se sastao sa "evropskom četvorkom"
  • Ukrajinski pregovarač rekao da su Kijev i Moskva "usaglasili 75 odsto mirovnog sporazuma"
  • Portparol Kremlja upozorio Evropu i SAD da su sankcije Rusiji "mač sa dve oštrice"
  • Gasprom smanjio isporuku gasa, iz EU rekli da "nema rizika po energetsku bezbednost"
  •  Stejt department: Treći Amerikanac nestao u Ukrajini
  • Rumunija omogućila tranzit više od milion tona žita iz Ukrajine, tvrdi predsednik te zemlje Klaus Johanis

Kao je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.40 Zaharova: Ukrajina više ne postoji u starim granicama

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da Ukrajina više ne postoji u svojim nekadašnjim granicama, kao i da je to "očigledna činjenica".

"Ukrajina koju smo svi poznavali unutar onih granica koje su postojale ranije, više nema. I neće je biti. To je očigledno", rekla je Zaharova u intervjuu za "Skaj njuz Arabija", na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, prenela je agencija RIA Novosti.

22.05 Direktor Sberbanke: Rusija će možda deceniju da se oporavlja od sankcija

Ruskoj ekonomiji će možda biti potrebna decenija da se oporavi od oštrih sankcija Zapada, izjavio je danas German Gref, direktor najveće ruske banke, Sberbanke. Grefova procena je da države koje su zaoštrile odnose sa Rusijom, učestvuju sa 56 odsto njenog izvoza i 51 odsto njenog uvoza, što je "osakatilo" ekonomiju, preneo je "Skaj njuz".


"Ovo predstavlja pretnju za 15 odsto bruto domaćeg proizvoda zemlje. Najveći deo privrede je pod paljbom", rekao je izvršni direktor na godišnjem Međunarodnom ekonomskom forumu Rusije u Sankt Peterburgu. Prema Grefu, pošiljke robe pale su za šest puta.

20.57 Crnogorski državljanin poginuo u Ukrajini

Među poginulima u Ukrajini je i jedan Crnogorac, objavila je danas Radio-televizija Crne Gore, pozivajući se na objavu jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića na društvenim mrežama.

"Među 6.956 plaćenika iz čitavog sveta koji ratuju protiv Rusa u Ukrajini bila su i dva Crnogorca. Kažem 'bila' jer je jedan nažalost poginuo", objavio je na Tviteru jedan od vođa DF i predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević, javlja RTCG.

20.49 Rusija se, zasad, ne povlači iz SZO, STO i MMF 

Rusija se zasad neće povući iz Svetske trgovinske organizacije (STO), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ali ima pitanja o njihovom radu, izjavila je danas portparolka gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

19.44 Zelenski: Podrška Britanije čvrsta i odlučna

Tokom svih ratnih dana Velika Britanija je pokazala da je njena podrška Ukrajini čvrsta i odlučna, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nakon susreta sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom u Kijevu.

"Drago mi je što ponovo vidim velikog prijatelja naše zemlje Borisa Džonsona u Kijevu", rekao je Zelenski, preneo je Rojters.

Zelenski je kazao da je sa Džonsonom razgovarao o stanju na prvoj liniji fronta i potrebi da se povećaju zalihe teškog naoružanja i da se ojača ukrajinska protivvazdušna odbrana.

18.55 Lukašenko upozorio Kijev: Ne napadajte ruske gradove

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko upozorio je ukrajinske vlasti da ne izvode eventualne napade na ruske gradove, javila je danas BelTA.

"Ukrajinci, Zelenski traži oružje dugog dometa da bi gađao ruske gradove kao što su Kursk, Rostov, Orel, Belgorod i susedne gradove. Ali jednom sam javno rekao da to ni pod kojim uslovima ne sme da se radi", rekao je Lukašenko na sastanku sa zaposlenima u fabrici guma Belshina u Bobrujsku, izvestila je BelTA, prenosi TASS.

18.33 Putin: Rusija nema ništa protiv da Ukrajine uđe u EU

Rusija nema primedbe da se Ukrajina priključi Evropskoj uniji, koja nije vojna organizacija, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

"EU nije vojna organizacija ili vojno-politički blok, za razliku od NATO. Uvek smo govorili, i uvek ću reći da je naš stav vrlo jasan po ovom pitanju. Mi nemamo ništa protiv ulaska Ukrajine", istakao je Putin na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, preneo je TASS.

Tanjug/AP/Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool

 

18.00 Džonson ponudio Zelenskom obuku ukrajinskih snaga

Britanski premijer Boris Džonson ponudio je pokretanje velike operacije obuke ukrajinskih snaga, sa potencijalom do 10.000 vojnika svakih 120 dana na današnjem sastanku sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, saopštila je njegova kancelarija.

17.00 Džonson u poseti Kijevu

Britanski premijer Boris Džonson trenutno boravi u glavnom gradu Ukrajine Kijevu gde će se sastati sa predsednikom Ukrajine Voldimirom Zelenskim, izjavio je danas portparol britanskog premijera. Sa predsednikom Ukrajine u Kijevu juče su se sastali francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi i rumunski predsednik Klaus Johanis, preneo je Rojters. Oni su javno podržali nastojanja Kijeva da se pridruži Evropskoj uniji.

16.24 Norveška se pridružila šestom paketu sankcija EU Rusiji

Norveška se pridružila šestom paketu sankcija Evropske unije (EU) Rusiji, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje na svom sajtu. Norveška uvodi sankcije protiv 65 ruskih državljana i 18 ruskih organizacija.

"Podržavamo Evropsku uniju u uvođenju sankcija Rusiji kako bismo izvršili pritisak na vladu te zemlje i njeno rukovodstvo. Sada zabranjujemo uvoz nafte iz Rusije u Norvešku morskim putevima", navodi se u saopštenju norveškog ministra inostranih poslova Aniken Hitfeld, prenosi TASS.

15.48 Ukrajina dobila zajam od 770 miliona dolara od MMF-a

Ukrajina je dobila zajam od 770 miliona američkih dolara po povlašćenim uslovima od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). "Zahvalan sam zamenici kanadskog premijera Kristiji Frilend na podršci i sveobuhvatnoj pomoći Ukrajini u borbi protiv agresora“, napisao je ukrajinski premijer Denis Šmigal na Tviteru, prenosi Rojters.

Ovo su prva sredstva koja Ukrajina povlači sa namenskog računa kog je MMF otvorio u aprilu ove godine kako bi donatorima pružio siguran način da usmere finansijsku pomoć Ukrajini u obliku grantova i zajmova, navodi britanska agencija.

15.37 Međunarodna delegacija za istragu ratnih zlocina u Ukrajini

Delegacija zajedničke savetodavne grupe SAD, EU i Velike Britanije za istraživanje zločina koja pomaže Ukrajini u istrazi navodnih ratnih zločina, danas je zajedno sa ukrajinskom generalnom tužiteljkom Irinom Venediktovom posetila selo Bohdanivku u blizini Kijeva.

Ruske snage su 8.marta ove godine ušle u selo Bohdanivku i postavile bazu u školi, koju su kasnije zapalile, izjavila je ukrajinska generalna tužiteljka Irina Venediktova, a ukrajinske vlasti navode da su ruski vojnici ubijali, silovali i mučili stanovnike sela Bohdanivka i drugih oblasti u blizini Kijeva, navodi Rojters.

14.45 Pripadnik policije LNR tvrdi da se ukrajinske snage u Azotu predaju

Deo ukrajinskih snaga utvrđenih u hemijskoj fabrici Azot u Severodonjecku počeo je da se predaje, izjavio je danas pripadnik policije samoproglašne Luganske narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

"Tokom specijalne vojne operacije u prostorijama fabrike Azot u gradu Severodonjecku, deo ukrajinskih snaga je zaista doneo ispravnu odluku i počeo da se predaje", rekao je Maročko, saopštio je Luganski informativni centar.

Broj vojnika koji su se predali i njihova pripadnost pojedinim ukrajinskim jedinicama nisu otkriveni radi njihove bezbednosti, dodao je on, preneo je TASS.

14.29 Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike: Pristupanje Rusiji mora da bude odluka naroda

Odluka o mogućem pristupanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Rusiji mora da bude doneta na osnovu volje naroda, izjavio je predsednik DNR-a Denis Pušilin u intervjuu za TASS na marginama Sankt Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF).

DNR bi želela da zadrži status republike i sopstvenu himnu i zastavu u slučaju njenog hipotetičkog pridruživanja Rusiji, naveo je Pušilin i dodao da DNR neće odlagati pristupanje Rusiji, te da su stanovnici Donbasa svoj izbor napravili još 2014. godine, a on se nije promenio, prenosi TASS.

Pušilin je dodao da će se međufaze suđenja zarobljenim ukrajinskim vojnicima održati u DNR i da "Ukrajina ne pokazuje interesovanje za svoje građane osuđene u republikama Donbasa", navodi ruska agencija.

14.16 Moskva: Putinov govor odložen zbog sajber napada

Govor ruskog predsednika Vladimira Putina na plenarnoj sednici Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu odložen je za 15.00 časova, rekao je danas medijima portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je objasnio da su sajber napadi na IT infrastrukturu foruma bili razlog i dodao da su napadi počeli juče, preneo je TASS. "Predsednik je doneo odluku da odloži govor za jedan sat, do 15.00 časova po moskovskom vremenu", kazao je Peskov.

14.05 Ukrajina ukida bezvizni režim za državljane Rusije

Ukrajina ukida bezvizni režim za Ruse i od 1. jula, pa će od tog datuma od njih zahtevati da dobiju vize za ulazak u tu zemlju, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Prema odluci koju planira Kabinet ministara, Ukrajina će od 1. jula 2022. godine uvesti vizni režim za ruske državljane", rekao je predsednik Ukrajine, preneo je Rojters.

13.45 Medvedev ironično o izjavi Ursule fon der Lajen

Nekadašnji predsednik Rusije Dmitrij Medvedev reagovao je povodom izjave Ursule fon der Lajen da su Ukrajinci spremni da umru za evropsku perspektivu.

"Izgleda da ih za to spremaju ljubazni staratelji iz EU", napisao je Medvedev na Tviteru.

13.25 Zelenski nakon odluke Evropske komisije: To je prvi korak na putu članstva u EU zbog kojeg će naša pobeda biti bliža

13.06 Milanović: Ako Ukrajina dobije status kandidata u EU, tražićemo da ga dobije i BiH

U slučaju da Ukrajina postane kandidat za EU, hrvatska vlada mora kategorički da traži da istog dana to postane i Bosna i Hercegovina, rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović.

"Ako Ukrajina može da dobije status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi i iz kojeg želim da što prie izađe, čitava po mogućnosti, onda nulta tačka hrvatske spoljne politike, nacionalne politike, sigurnosne politike treba da bude da status kandidata dobije i Bosna i Hercegovina", rekao je Milanović, prenosi Jutarnji list. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

12.51 Zbog rata u Ukrajini japanski avioprevoznik sklanja slovo Z sa aviona

Japanski niskobudžetni prevoznik Ziper (Zipair) menja dizajn na svom repu, odnosno slovo "Z", koje podseća na simbol na ruskim tenkovima, javlja danas AP.

Tanjug/Kyodo News via AP

 

Predsednik Zipera Šingo Nišida priznao je da postoji sličnost sa simbolom na ruskim tenkovima i konfuziju koju bi ta sličnost mogla da izazove u kontekstu invazije na Ukrajinu. Za sada je slovo prekriveno nalepnicom, a do kraja godine avio-kompanija će ažurirati izgled svih svojih aviona.

12.27 Ursula fon der Lajen: Ukrajinci su spremni da umru za evropsku perspektivu, želimo da žive sa nama evropski san

12.12 Evropska komisija dala je preporuku da Ukrajina postane kandidat za članstvo u EU

To je nakon sastanka potvrdila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

12.00 Objavljeni snimci na društvenim mrežama – raketiran grad Nikolajev

Rusija je jutros raketirala grad Nikolajev na jugu Ukrajine, a u napadu su ubijene dve osobe i ranjeno najmanje 20, uključujući jedno dete, saopštio je guverner tog regiona Vitalij Kim.

U napadu su oštećene četiri stambene zgrade i infrastrukturni objekat, dodao je Kim u objavi na Telegramu, prenosi Rojters.

Na video snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se da su dve rakete pogodile tlo i izazvale veliku eksploziju i oblak dima koji se dižu iznad višespratnih zgrada, navodi britanska agencija uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri autentičnost snimka.

11.16 Lisičansk – potraga za preživelima posle granatiranja

Associated Press • Euronews Serbia

11.10 Patrušev: NATO vidi istočnu Evropu kao poprište rata

NATO vidi istočnu Evropu kao najverovatnije poprište rata, o čemu svedoče vežbe alijanse u regionu, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Patrušev je takođe ocenio da Zapad nastoji da pretvori Evroaziju u region marionetskih država koje međusobno ratuju, preneo je TAS S.

"NATO očigledno vidi istočnu Evropu kao najverovatnije ratište", izjavio je Patrušev u obraćanju kolegama iz zemalja Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti u glavnom gradu Jermenije.

11.01 Podružnica Gugla proglasila bankrot, odlazi iz Rusije

Ćerka firma kompanije Gugl u Rusiji podnela je zahtev za proglašenje bankrota. Arbitražni sud u Moskvi je registrovao prijavu kompanije Gugl LLC o bankrotu, piše u spisima arbitražnih slučajeva.

Prijava je predata sudu 16. juna, a datum za preispitivanje njegove validnosti još nije određen, prenosi RIA Novosti. Oširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Euronews

10.40 UN: U Marijupolju ubijeno najmanje 1.348 civila

Najmanje 1.348 civila je ubijeno tokom bitke za Marijupolj, uključujući 70 dece, izjavila je danas visoki komesar UN za ljudska prava Mišel Bašele.

"Stvarni broj poginulih u dejstvima protiv civila verovatno iznosi još nekoliko hiljada više", navela je Bašele, kako prenosi Si-En-En (CNN).

Ona je dodala da su civili ubijeni u vazdušnim napadima, tenkovskim i artiljerijskim granatiranjem i prenosivim i lakim oružjem tokom uličnih borbi, te da je u Marijupolju uništeno ili oštećeno čak 90 odsto stambenih zgrada, a taj grad je nazvala "verovatno najsmrtonosnijim mestom u Ukrajini".

10.28 Ukrajinski guverner Luganske oblasti: Nemoguća evakuacija civila iz fabrike Azot

Evakuacija 568 civila koji se kriju u bunkerima ispod hemijske fabrike Azot u Severodonjecku trenutno je nemoguća zbog granatiranja i žestokih borbi, izjavio je danas ukrajinski guverner Luganske oblasti Sergej Gajadaj.

On je u objavi na svom Telegram kanalu naveo da je među civilima koji se kriju u bunkerima ispod fabrike i 38 dece.

10.15 Nehamer: Austrija će podržati kandidaturu Ukrajine za članstvo u EU, ali da merila budu ista kao za Zapadni Balkan

Austrijski kancelar Karl Nehamer poručio je da će Austrija status kandidata za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji podržati samo pod uslovom da u procesu proširenja ne bude dvostrukih standarda, istakavši da se moraju primeniti ista merila kao i za kandidate sa Zapadnog Balkana.

"Za mene ne bi bilo zamislivo da odobrimo status kandidata Ukrajini, a istovremeno da zemlje, kao BiH, i dalje držimo izvan“, naglasio je Nehamer za nemački dnevnik "Velt".

On je podvukao da postoje jasni kriterijumi koji se moraju bez izuzetka ispuniti. "Ne sme biti dvostrukih standarda ili kandidata prve ili druge klase“, istakao je Nehamer. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

10.00 Guverner Odeske oblasti: Ukrajinske snage pogodile ruski tegljač koji se uputio na Zmijsko ostrvo

Ukrajinske rakete pogodile su danas ruski mornarički tegljač na putu ka Zmijskom ostrvu, tvrdi guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko.

Tegljač "Vasilij Beg" prevozio je vojnike, oružje i municiju na Zmijsko ostrvo, rekao je Marčensko,a prenosi Rojters. Zmijsko ostrvo nalazi se južno od Odeske oblasti i pod ruskom je kontrolom.

09.50 Gradonačelnik Donjecka tvrdi da ukrajinske snage napadaju taj grad

Ukrajinske trupe napadaju severozapad grada Donjecka, rekao je danas gradonačelnik Aleksij Kulemzin.

"Pod vatrom ukrajinskih oružanih snaga je Kijevski okrug u Donjecku", naveo je on na svom Telegram kanalu.

Kako je saopštilo predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju, u 8.20 po lokalnom vremenu Oružane snage Ukrajine ispalile su šest granata kalibra 152 milimetra na Kijevski okrug Donjecka.

Sat vremena kasnije ukrajinske snage ispalile su još 22 istih projektila u to područje grada, kao i 12 komada municije kalibra 155 milimetara.

09.38 U Briselu je počeo sastanak Evropske komisije o pridruživanju Ukrajine Uniji

Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

 

09.00 Patrušev: Naši poljoprivredni proizvodi biće na stranim tržištima, ali samo u onim zemljama koje su nam prijateljske

Ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev izjavio je da bi žetva žitarica u toj zemlji ove godine mogla da dostigne 130 miliona tona, što bi bilo dovoljno da pokrije domaće potrebe i obezbedi izvozni potencijal.

Govoreći na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), on je ukazao na brojne izazove, kao što su prekinuti lanci snabdevanja i teškoće sa finansijskim obračunima, ističući da Rusija mora da savlada te prepreke kako bi obezbedila hranu zemljama kojima je najpotrebnija.

"Naši poljoprivredni proizvodi biće na stranim tržištima, ali samo u onim zemljama koje su nam prijateljske, koje nam ne stvaraju prepreke i poteškoće", rekao je Patrušev novinarima, prenosi Raša tudej.

08.25 Holandija proterala navodnog ruskog špijuna, u pitanju državljanin Brazila

Holandska obaveštajna služba saopštila je da je otkrila navodnog ruskog vojnog agenta koji je pokušao da iskoristi lažni identitet da bi se infiltrirao u Međunarodni krivični sud (MKS) koji istražuje optužbe za ratne zločine u Ukrajini.

Holandska obaveštajna služba (AIVD) saopštila je da ga je juče uhvatila na aerodromu, a onda proterala u Brazil. Kako se navodi, proteran je navodno brazilski državljanin Viktor Muler Fereira (1989), a zapravo agent ruske-vojne obaveštajne službe (GRU) Sergej Vladimirovič Čerkasov (1985).

On je imao pripremljenu razrađenu priču koja datira godinama unazad, kako bi kao brazilski državljanin pokusao u aprilu da uđe u Holandiju na stažiranje u MKS-u u Hagu, rekao je Rojtersu direktor Holandske obaveštajne agencije Erik Akerbum.

08.00 Guverner Kurske oblasti: Granatirano selo Gordejevka

Selo Gordejevka u ruskoj Kurskoj oblasti na granici sa Ukrajinom granatirano je jutros sa ukrajinske teritorije, saopštio je regionalni guverner Roman Starovojt.

Prema njegovim rečima, u granatiranju nije bilo žrtava ni materijalne štete, prenosi RIA Novosti.

"Prema preliminarnim podacima, na nekim kućama su razbijeni prozori. Situacija je potpuno pod kontrolom naših graničara i vojske", naglasio je Starovojt.

07.59 Američka kompanija "Maksar" objavila snimke brodova, tvrde da dva teretna broda pod ruskom zastavom prenose žitarice

Brodovi koji plove pod ruskom zastavom prevoze prošlogodišnje prinose žitarica iz Ukrajine u Siriju, saopšteno je iz američke satelitske kompanije "Maksar" koja je objavila snimke brodova.

Na snimcima Maksara vidi se utovarivanje žitarica na dva teretna broda pod ruskom zastavom, usidrena u krimskoj luci Sevastopolj koja je pod ruskom kontrolom, navodi se u saopštenju iz te kompanije, prenosi Rojters.

Nekoliko dana kasnije, Maksarovi sateliti prikupili su snimke istih brodova usidrenih u Siriji, a pored su bili kamioni spremni da odvezu žitarice, naveo je Maksar.

Kompanija je saopštila da se na još jednom snimku iz juna vidi kako se u Sevastopolju utovaraju žitarice na drugi brod.

07.17 Zelenski: Rusija pokušala da napravi "odskočnu dasku" za napad na druge nacije u Evropi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je ujedinjenu Evropu, njene istočne partnere i zemlje Zapadnog Balkana da se uhvate u koštac sa, kako je rekao, ruskom agresijom.

Zelenski je rekao da je odbrana Ukrajine u ovom ratu od suštinskog značaja za bezbednost svih u Evropi.

"Počevši ovaj rat protiv Ukrajine, Rusija je pokušala da napravi odskočnu dasku za napad na druge nacije u Evropi", rekao je Zelenski i dodao da je zato odbrana Ukrajine u ovom ratu od suštinskog značaja za bezbednost svih u Evropi.

07.03 Makron: Ukrajina sama da odluči da li želi da prihvati ustupke prema Rusiji

Ukrajina sama treba da odluči da li da prihvati bilo kakve teritorijalne ustupke prema Rusiji u cilju okončanja rata, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron u intervjuu za televiziju TF1 tokom posete Kijevu.

"Ovo je na Ukrajini da odluči", poručio je u četvrtak Makron odgovarajući na pitanje koje ustupke, uključujući i na svojoj teritoriji, Ukrajina treba da prihvati, prenosi agencija Rojters.

Mišljenja je da je njihova dužnost da se drže vrednosti međunarodnog prava.

Makron je rekao da ne isključuje mogućnost posete Rusiji.

06.55 Evropska četvorka sa Zelenskim u Kijevu: Lideri država EU za hitan status kandidata za Ukrajinu 

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da su sva četvorica lidera Evropske unije, koja su posetila Ukrajinu, podržala ideju da se toj zemlji odmah da status kandidata za članstvo u EU. Makron je to rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu, koju je držao zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskim premijerom Mariom Dragijem i predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, preneo je Rojters.

Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

 

06.35 Guverner Luganske oblasti: Nemoguće evakuisati stotine civila iz fabrike Azot

Stotine civila koji se kriju u hemijskoj fabrici Azot u gradu Severodonjecku na istoku Ukrajine više nisu u mogućnosti da se evakuišu zbog neprekidnih ruskih artiljerijskih napada, izjavio je guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj. "Sada je nemoguće izaći odatle. Mislim, fizički je moguće, ali je veoma opasno zbog stalnog granatiranja i borbi", rekao je za CNN Gajdaj.

06.00 Podoljak: Kijev bi se vratio pregovorima, ali u pravo vreme

Izjava Moskve da je spremna da nastavi mirovne pregovore sa Ukrajinom je pokušaj da prevari svet, tvrdi savetnik ukrajinskog predsednika i glavni pregovarač sa Rusijom Mihail Podoljak. Kako je dodao, Kijev bi se definitivno vratio pregovorima, ali samo u pravo vreme.

"Rusija je želela da ostavi utisak da je spremna da razgovara u trenutku dok planira da zabije nož u leđa Ukrajini", poručio je Podoljak u onlajn objavi, prenosi agencija Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa