Evropa

"Nacionalni štrajk" u Briselu: Više od 70.000 radnika protestovalo zbog naglo rastućih troškova života

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2022

-

17:23

"Nacionalni štrajk" u Briselu: Više od 70.000 radnika protestovalo zbog naglo rastućih troškova života
"Nacionalni štrajk" u Briselu: Više od 70.000 radnika protestovalo zbog naglo rastućih troškova života - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više desetina hiljada belgijskih radnika marširalo je danas kroz Brisel zahtevajući od Vlade da reši naglo rastuće troškova života.

Demonstranti su nosili zastave i transparente na kojima je pisalo "Više poštovanja, veće plate" i "Ukinuti akcize", dok su neki palili baklje, prenosi agencija Rojters.

profimedia

 

Neki od demonstranata zahtevali su od Vlade da učini više, dok su drugi rekli da poslodavci moraju da poboljšaju plate i uslove rada.

Sindikati kažu da je bilo prisutno oko 80.000 građana, dok policija navodi broj od 70.000.

Otkazano više od 230 letova

Zbog današnjeg "nacionalnog štrajka", briselski aerodrom otkazao je 232 leta sa polaskom sa belgijskog nacionalnog aerodroma, a u velikoj meri blokirani su i javni prevoz u Briselu, mnoge škole nisu otvorile vrata za učenike, a u štrajku su i gradske službe i službe obezbeđenja.

Briselski aerodrom najvio je da će danas iz "bezbednosnih razloga" otkazati sve polazne letove, dok će u funkciji biti svaki četvrti dolazni let i kargo saobraćaj.

profimedia

 

U narednim danima očekuje se da se štrajkovi radnika nastave širom zemlje, a od 23. do 26. juna najavaljen je štrajk kabinskog osoblja Brisel erlajnsa, što će se dalje odraziti na probleme u aviosaobraćaju.

Stopa inflacije u maju 8,97 odsto 

U Belgiji je stopa inflacije u maju dostigla 8,97 procenata, što je najviši nivo od 1982. godine, a što je rezultiralo ogromnim gubitkom kupovne moći građana.

Vlasti navode da je Belgija jedna od retkih zemalja u EU u kojoj su plate indeksirane prema inflaciji i automatski prilagođavaju rastućim troškovima života kao i da se očekuje se da će plate i naknade u Belgiji ove godine u proseku porasti za šest procenata, što je brže nego u susednim zemljama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa