Evropa

RAT U UKRAJINI Naselje kod Lisičanska pod kontrolom ruskih trupa, Ukrajini stigle nemačke haubice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2022

-

07:31

RAT U UKRAJINI Naselje kod Lisičanska pod kontrolom ruskih trupa, Ukrajini stigle nemačke haubice
RAT U UKRAJINI Naselje kod Lisičanska pod kontrolom ruskih trupa, Ukrajini stigle nemačke haubice - Copyright AP/Francisco Seco/George Ivanchenko/Efrem Lukatsky/Natacha Pisarenko

veličina teksta

Aa Aa

Počeo je 118. dan rata u Ukrajini. Eksplozije su juče potresle Odesu, a u raketnom napadu je uništeno skladište hrane, saopštila je ukrajinska vojska. Zapadne sankcije prema Rusiji sprečavaju isporuke ruskog gasa Nemačkoj preko gasovoda Severni tok, tvrdi portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Moskva takođe optužuje Ukrajinu za napad na naftnu i gasnu platformu ''Černomornjeftegaz'' na Crnom moru. 

Ključni događaji

  • Eksplozije u Odesi, ukrajinska vojska krivi Rusiju
  • Rojters prenosi da se sprema novi paket EU sankcija Rusiji
  • Od početka rata u Ukrajini poginulo je 323 dece, još 586 dece je povređeno, tvrde ukrajinski izvori
  • Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je Afriku "taocem" Rusije zbog nemogućnosti izvoza žita
  • Kremlj je za smanjenje isporuke gasa Evropi optužio sankcije zbog kojih ne stižu delovi za postrojenja
  • Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je Rusiju da deblokira ukrajinske luke i ocenio da je ruska blokada izvoza ukrajinskog žita svojevrsni "ratni zločin".

Kao je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.50 Zelenski: Veoma teška situacija u Lugansku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je vojna situacija u regionu Luganska, na istoku Ukrajine, veoma teška jer je Rusija pojačala napore da potisne ukrajinske trupe sa ključnih pozicija.

"Tamo se zaista vodi najteža bitka. Okupatori snažno pritiskaju", rekao je Zelenski tokom svog večernjeg video obraćanja, preneo je Rojters.

 

 

23.11 Nikiforov: Pripreme istanbulskog sastanka o izvozu žitarica

U toku su pripreme za istanbulski sastanak posvećen izvozu ukrajinskih žitarica, ali razgovori neće biti održani na najvišem nivou, rekao je danas portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.

"Mogu samo da kažem da su pripreme za takve razgovore u toku. Međutim, jedino što mogu da potvrdim jeste da ti razgovori neće biti održani na najvišem nivou", rekao je Nikiforov za ukrajinski portal Strana medija.

22.16 Predstavnik Gugla upozorio na opsanost sajber napada u Ukrajini 

Izvršni direktor kompanije Gugl Džered Koen upozorio je danas pred Savetom bezbednosti UN da su sajber napadi, dezinformacije i drugi oblici informacionog rata koji se vode u Ukrajini najava za buduće probleme u sajber prostoru na drugim mestima.

"Države moraju da pronađu način da smanje maliciozne sajber upade i da se dogovore o nekoj vrsti doktrine odvraćanja u sajber prostoru", rekao je Koen tokom sastanka SB UN posvećenog govoru mržnje, podsticanjima zločina i zverstava u Ukrajini, prenosi AP.

On naveo da tehnološke kompanije raspolažu stručnjacima, ali je istakao da ne postoji magični algoritam ili jedinstvena mera za rešenje ovog problema.

21.59 Kirbi: Putin koristi hranu kao oružje

Ruski predsednik Vladimir Putin koristi hranu kao oružje tako što blokira ukrajinski izvoz žita, rekao je danas portparol savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi. On je naveo da američki predsednik Džozef Bajden razmatra mogućnosti kako da se žitarice blokirane u ukrajinskim lukama prevezu na tržište.

"Predsednik Putin, bez šale, koristi hranu kao oružje. Nazovimo to pravim rečima, za njega je hrana oružje", rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

21.29 Ukrajinski zvaničnik: U regionu Harkova poginulo 15 civila

Najmanje 15 civila ubijeno je u ruskom granatiranju regiona Harkova danas, rekao je regionalni guverner Oleg Sinegubov. On je u onlajn obraćanju rekao da je šest osoba poginulo u i okolini Harkova, a još šest u Čuguivu, oko 40 kilometara jugoistočno od Harkova, prenosi Rojters.

Sinegubov je dodao da su tri osobe poginule u Zoločivu, koji se nalazi severozapadno od Harkova.

20.33 Nemačke haubice stigle u Ukrajinu

U Ukrajinu je stigla prva isporuka teškog naoružanja u vidu samohodnih haubica koje je Berlin poslao toj zemlji.

"Pancerhaubice 2000 konačno su postale deo aresenala haubica ukrajinske artiljerije", objavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Tviteru i zahvalio nemačkoj koleginici Kristini Lambreht. Pancerhaubice 2000 spadaju u najmoćnije artiljerijsko oružje kojim Bundesver raspolaže i mogu da pogode metu na udaljenosti do 40 kilometara, prenosi Gardijan.

 

 

19.40 SAD najavile tim za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini

Ministar pravde SAD Merik Garland najavio je danas tokom nenajavljene posete Ukrajini, osnivanje tima za utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine koji će se angažovati na identifikaciji i krivičnom gonjenju svakoga ko je počinio ratne zločine u Ukrajini.

Taj tim će, prema Garlandovim rečima, predvoditi "najpoznatiji lovac na naciste Eli Rozenbaum", a činiće ga stručnjaci za istrage o kršenju ljudskih prava i ratne zločine. Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug/AP Photo/Nariman El-Mofty

 

18.50 Načelnik Luganska: Naselje kod Lisičanska pod kontrolom ruskih trupa

Ruske snage zauzele su naselje Toškivka jugoistočno od Lisičanska u Lugansku, rekao je načelnik te oblasti Sergij Gajdaj. "Nažalost, neprijatelj je angažovao ogromnu količinu naoružanja i vojnika na tom području i zauzeo Toškivku", naveo je Gajdaj. Prema njegovim rečima, ruska teška artiljerija intenzivno bombarduje Lisičansk, ali ukrajinske snage tamo drže teren.

17.38 U Istanbulu sledeće nedelje pregovori o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka

Pregovori između Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka održaće se sledeće nedelje u Istanbulu, piše list Milijet, pozivajući se na svoje izvore u kabinetu predsednika Turske. Na sastanku će biti predložena tri koridora u četiri odvojene luke u ukrajinskom crnomorskom gradu Odesi i da će se odatle otpremati i ukrajinski i ruski prehrambeni proizvodi. Opširnije u odvojenoj vesti.

16.45 Moskva: Prvi strani brod, turski Azov Konkord, napustio Marijupolj

Prvi strani brod, turski "Azov Konkord" napustio je luku Marijupolj, duž koridora koji je organizovala ruska vojska, javila je danas ruska agencija TAS S. Brod "Azov Konkord" krenuo je ka Novorosijsku, a kapetan Ivan Babenkov rekao je da brod ne prevozi nikakav teret. Turski brod je popravljen nakon što je pretrpeo štetu od ukrajinske vojske, a angažovani su novi članovi posade, navodi ruska agencija.

 

 

16.12 Slovenija donirala Ukrajini 35 oklopnih vozila iz doba Jugoslavije

Slovenija je donirala Ukrajini 35 oklopnih borbenih vozila iz doba bivše Jugoslavije, a zauzvrat će od SAD dobiti kredit za kupovinu opreme za slovenačku vojsku, izveštava portal 24ur. Vozila su, kako se navodi, prešla slovenačku granicu sinoć, a očekuje se da preko Poljske danas stignu u Ukrajinu.

 

 

14.45 Tras: Britanska vlada odlučna da uvede nove sankcije Rusiji

Vlada Velike Britanije odlučna je da uvede nove sankcije Rusiji i nastaviće to da čini sve dok se Moskva u potpunosti ne povuče iz Ukrajine, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

"Odlučni smo da obezbedimo više oružja, uvedemo više sankcija i podržimo Ukrajinu u potiskivanju Rusije sa njihove teritorije", poručila je ministarka Tras u Parlamentu, prenosi agencija Rojters.

13.50 Rusko Ministarstvo odbrane: Uništen hangar dronova "Bajraktar" u blizini Odese

Rusija je, koristeći visokoprecizne rakete Oniks, uništila hangare u kojem su bile bespilotne letelice "Bajraktar" u blizini Odese, a kao odgovor na napad ukrajinskih snaga na naftne platforme u Crnom moru, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Kao odgovor na sabotažu kijevskog režima, krstareće rakete Oniks na vojnom aerodromu Školni u Odeskoj oblasti uništile su hangare ukrajinskih bespilotnih letelica Bajraktar-TB2, koje su identifikovane ruskom izviđačkom opremom", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi agencija RIA Novosti.

Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

 

13.20 Putin najavio novo jačanje vojske

Rusija će nastaviti da razvija i jača svoje oružane snage zbog potencijalnih vojnih pretnji i rizika, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

"Nastavićemo da razvijamo i jačamo naše oružane snage, uzimajući u obzir potencijalne vojne pretnje i rizike, a na osnovu lekcija savremenih oružanih sukoba, i unapredićemo njihovu borbenu snagu“, rekao je Putin obraćajući se diplomcima vojnih fakulteta.

12.40 Patrušev: Moskva će odgovoriti na odluku Litvanije

Zvanična Moskva će uskoro odgovoriti na odluku Litvanije da blokira transport robe sa kopnenog dela Rusije ka Kaljingradskoj oblasti, a litvanski narod će ostetiti posledice ovih mera, upozorio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev u Kalinjingradu.

"Rusija će sigurno odgovoriti na takve neprijateljske akcije. Odgovarajuće mere se razrađuju u međuresornom formatu i biće preduzete u bliskoj budućnosti", rekao je Patrušev, a prenose RIA novosti.

11.59 Izvori iz Donjecke Narodne Republike: Dva državljana SAD zarobljena na tom prostoru

Dva državljana SAD zarobljena u Ukrajini trenutno se nalaze u pritvorskom objektu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je Interfaksu izvor iz bezbednosnih agencija DNR.

"Dvojica američkih plaćenika, Endi Huin i Aleksandar Druk, zarobljeni u Ukrajini, sada su u Donjecku", rekao je ovaj izvor. Lider samoproglašene DPR-a Denis Pušilin rekao je 16. juna da nema informacije o prijavljenom zarobljeništvu dvojice veterana američke vojske koji su se borili zajedno sa ukrajinskim oružanim snagama u blizini Harkova, a i lider samoproglašne Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik takođe je rekao Interfaksu da nema informacija o zarobljenim Amerikancima.

11.05 Patrušev doputovao u Kalinjingrad

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev stigao je danas u posetu Kalinjingradskoj oblasti, na sastanak o nacionalnoj bezbednosti severozapadne Rusije.

Sastanak se održava u trenutku kada je Litvanija donela odluku da zabrani tranzit robe koja je pod EU sankcijama iz Rusije u tu oblast, ali, kako se ističe, poseta je bila planirana ranije, penosi Sputnjik.

10.45 Kuleba: Rusija vodi energetski rat protiv Evrope

Rusija vodi energetski rat protiv Evrope, tvrdi ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

"Decenijama je Rusija gas i naftu koristila kao oružje. Zato ne treba da čudi da to sada, pod trenutnim okolnostima, ponovo čini. Rusija je gas i naftu napravila oružjem i vodi energetski rat protiv Evrope", rekao je Kuleba austrijskoj televiziji "Puls24". On ističe da samo prelazak na obnovljivu energiju može osloboditi Evropu od zavisnosti od ruskog gasa.

10.32 Ambasador EU pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Ambasador Evropske unije u Rusiji Markus Ederer stigao je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, gde je pozvan na razgovor zbog odluke Litvanije da zabrani tranzit pojedine robe u Kalinjingradsku oblast, javlja ruska agencija RIA Novosti.

10.20 Služba za vanredne situacije na Krimu: U napadu na platformu za bušenje nafte najmanje sedmoro nestalih

Najmanje sedam osoba se i dalje vodi kao nestalo, nakon ukrajinskog napada na platforme za bušenje kompanije za naftu i gas "Čornomornjeftegaz" u Crnom moru kod Odese, saopštio je danas za TASS izvor iz službe za vanredne situacije na Krimu. Tri osobe su u jučerašnjem u napadu zadobile povrede i one su hospitalizovane, dok se sedmoro i dalje vode kao nestali, saopštio je ovaj izvor.

 

 

10.01 Zaharova uputila novu pretnju Litvaniji

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ponovo se oglasila povodom zabrane Litvanije da roba prođe do Kalinjingradske oblasti.

"Nadam se da predstavnici Litvanije imaju ostatke neke vrste profesionalizma u proceni situacije. Moraju da razumeju posledice, a posledice će, nažalost, doći", rekla je Zaharova u emisiji Soloviev Live, prenosi RIA. 

09.50 Austrijski ministar: Krijumčari koriste rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini je podstakao posao krijumčara ljudi, koji i migrantima iz zemalja čiji državljani nemaju šansu na azil u Austriji govore da su zbog rata granice u Evropi otvorene, zbog čega trenutno ima veliki broj zaustavljanja migranata iz Indije, Pakistana, Alžira, Tunisa ili Maroka, ukazuje ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner.

Prošle godine je otkriveno 41.612 ilegalnih migranata, što je treći po visini broj u proteklih 10 godina, proizilazi iz izveštaja Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije o borbi protiv krijumčara ljudi. Broj je bio veći samo za vreme migrantskog talasa tokom rata u Siriji 2015.i 2016.godine.

09.25 Žitarice isporučene u luku u Berđansku, nastaviće put ka Bliskom istoku

Zemljoradnici u Zaporoškoj oblasti počeli su da isporučuju žito u luku u Berđansku, na Azovskom moru na jugoistoku Ukrajine, kako bi se nastavio izvoz ka Bliskom istoku, Turskoj, Africi i trgovcima u Severnoj Americi, izjavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

"Žito za izvoz se isporučuje u luku. Potrebno je hiljade tone žita. Najvažniji kupci našeg žita sada su Bliski istok, afričke državame i Turska, kao i mnogo trgovaca, uključujući one u Severnoj Americi", rekao je Rogov za TASS.

09.09 Britanija: Ukrajina Harpun raketama pogodila ruski tegljač

Ukrajinske snage su prošle nedelje imale prvu uspešnu upotrebu protivbrodskih raketa Harpun, koje je donirao Zapad za borbu protiv ruskih snaga, saopštila je britanska vojna obaveštajna služba, a prenosi Rojters.

"Meta ukrajinskog napada je gotovo sigurno bio ruski mornarički tegljač 'Spasilac Vasilij Beh', koji je isporučivao oružje i ljudstvo na Zmijsko ostrvo u severozapadnom Crnom moru", navodi britansko Ministarstvo odbrane u dnevnom izveštaju na Tviteru.

Rat je poslednjih nedelja ušao u brutalnu fazu iscrpljivanja, pri čemu su ruske snage koncentrisale dejstva svoje artiljerije na džep Donbasa pod kontrolom Ukrajine, navodi Rojters.

 

 

08.45 Pogledajte prilog Euronews Srbija o najnovijim dešavanjima u Ukrajini

Euronews

07.44 Ruski nobelovac prodao medalju za rekordnih 103,5 miliona dolara

Ruski novinar Dmitrij Muratov, jedan od prošlogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir, prodao je na aukciji svoju nagradnu medalju za rekordnih 103,5 miliona dolara, kako bi prikupio novac za decu raseljenu zbog rata u Ukrajini. Opširnije u posebnoj vesti.

07.27 Šta se dešava na istočnom frontu?

Zvanični Kijev naveo je da ima poteškoća u borbama na istoku Ukrajine nakon što su ruske snage zauzele teritoriju duž fronta u tom delu zemlje i pojačale pritisak na dva ključna grada, navela je agencija Rojters. Guverner ukrajinske Luganske oblasti Serhij Gajdaj, koja je poprište najjačih ruskih napada poslednjih nedelja, saopštio je da je situacija od ponedeljka uveče "izuzetno teška" duž cele linije fronta.

"Ruska armija je skoncentrisala dovoljnu količinu rezervi da započne ofanzivu velikih razmera", rekao je Gajdaj na ukrajinskoj televiziji.

EPA/STR

 

On je naveo da ruske snage kontrolišu deo grada Severodonjecka, osim hemijske fabrike Azot, gde se stotine civila skrivaju nedeljama, a put koji povezuje Severodonjeck i susedni Lisičansk sa gradom Bahmut je pod stalnim granatiranjem.

"Lisičansk je ceo dan pod snažnim ruskim granatiranjem. Za sada je nemoguće utvrditi broj žrtava", saopštio je ukrajinski guverner, i naglasio da je to granatiranje možda najteže koje je grad do sada doživeo.

07.24 Vereščuk: Rusija drži više od 1.500 civila u zatvorima

Rusija drži više od 1.500 ukrajinskih civila u zatvorima, rekla je zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk. Ona je navela da se oni nalaze u Rostovu i Kursku u zatvorima i da se drže kao zatvorenici rata, iako ne bi trebalo, prenosi Gardijan. 

07.15 Dižarik: UN spremne da prošire prisustvo u Ukrajini

Ujedinjene nacije i njihovi humanitarni partneri spremni su da prošire svoje prisustvo u Ukrajini nakon izveštaja o pogoršanju humanitarne situacije, izjavio je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

"Sukobljene strane intenziviraju vojnu operaciju širom Donjecke oblasti. Za sobom ostavljaju na desetine mrtvih ili povređenih civila, uključujući i u oblastima koja ranije nisu bila područja sukoba", kazao je Dižarik u ponedeljak, preneo je TASS. Prema njegovim rečima, slična situacija je i u Luganskoj oblasti.

07.05 Rusko Ministarstvo će danas pozvati na razgovor ambasadora EU

Rusko Ministarstvo inostranih poslova pozvaće danas na razgovor ambasadora Evropske unije u Moskvi Markusa Ederera jer je Litvanija uvela zabranu na tranzit robe u ruski region Kalinjingrad, izjavio je guverner Kalinjingrada Anton Alihanov.

"Ovo je, naravno, situacija, koja se može rešiti diplomatskim putem", rekao je Alihanov u ponedeljak za rusku televiziju, preneo je Rojters.

07.00 Ukrajinski parlament glasao o zabrani ruskih pesama

Ukrajinski parlament glasao je o zabrani nekih ruskih pesama u medijima i na javnim mestima, prene je BBC. Zabrana se neće odnositi na svu rusku muziku, već na onu koju stvaraju ili izvode muzičari koji su državljanstvo Rusije stekli posle 1991. Umetnici koji su osudili rat u Ukrajini mogu da podnesu zahtev za izuzeće od zabrane. Zakonom će biti zabranjen i uvoz knjiga iz Rusije i Belorusije.

6.30 Ukrajinska vojska: Skladište hrane u Odesi uništeno u ruskom raketnom napadu

Skladište hrane u ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesi uništeno je u ruskom raketnom napadu, u kojem nijedan civil nije ubijen, saopštila je ukrajinska vojska. Operativna komanda "Jug" saopštila je da su ruske snage ispalile 14 projektila na jug Ukrajine tokom tročasovne baražne paljbe zbog, kako su naveli, uspeha ukrajinskih snaga, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Petros Giannakouris

 

6.11 Peskov: Zarobljeni Amerikanci treba da odgovaraju za zločine

Američki građani zarobljeni tokom neprijateljstava u Ukrajini moraju da odgovaraju za svoja dela i na njih se ne primenjuju Ženevske konvencije, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je u intervjuu za MSNBC zarobljene Amerikance nazvao "plaćenicima koji su učestvovali u ilegalnim operacijama na teritoriji Ukrajine". Naveo je da zarobljeni Amerikanci nemaju veze sa ukrajinskom vojskom, pa samim tim ne podležu odredbama Ženevskih konvencija.

6.00 Bajden ne ide u Ukrajinu tokom posete Evropi

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da neće posetiti Ukrajinu kada kasnije ovog meseca otputuje u Evropu na samit sa saveznicima Vašingtona. On je u obraćanju novinarima rekao da veruje da je velika verovatnoća da će Ukrajina postati članica Evropske unije, prenosi Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa