Evropa

RAT U UKRAJINI Teška situacija u Lugansku, predsednik Litvanije: Spremni smo za ruske kontramere

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2022

-

07:01

RAT U UKRAJINI Teška situacija u Lugansku, predsednik Litvanije: Spremni smo za ruske kontramere
RAT U UKRAJINI Teška situacija u Lugansku, predsednik Litvanije: Spremni smo za ruske kontramere - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 119 dana. Ukrajinski predednik Volodimir Zelenski je kao najtežu tačku ocenio situaciju u Lugansku. Na meti granatiranja bio je i Harkov gde je, prema tvrdnjama regionalnog guvernera, stradalo najmanje 15 civila. Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk izjavila je da Rusija drži više od 1.500 civila u zatvorima, a još nije ni poznata sudbina onih ukrajinskih vojnika koji su poslednji napustili Marijupolj i predali se ruskim snagama.

Ključni događaji

  • U Istanbulu će se voditi pregovori između Rusije, Ukrajine, Turske i predstavnika UN o izvozu žitarica iz Ukrajine
  • Litvanija je proširila ograničenja na prevoz robe u Kalinjingradsku oblast i na drumski tranzit
  • Vladimir Zelenski je izjavio da se linija fronta u Ukrajini proteže na više od 2.500 kilometara
  • Guverner Harkovske oblasti tvrdi da je najmanje 15 civila stradalo u granatiranju
  • Nemačke haubice stigle u Ukrajinu
  • SAD najavile tim za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini
  • Načelnik Luganska rekao da je naselje kod Lisičanska pod kontrolom ruskih trupa

Kao je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

 

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.11  Reporteri bez granica: Ukrajinski novinar "hladnokrvno ubijen" u šumi blizu Kijeva

Reporteri bez granica objavili su izveštaj u kom se tvrdi da su ukrajinski fotoreporter Maks Levin i telohranitelj koji je išao sa njim "hladnokrvno ubijeni", a da su možda pre toga bili ispitivani i čak mučeni.

Tela Levina i njegovog telohranitelja i prijatelja, vojnika Oleksija Černišova, pronađena su 1. aprila, a njih dvojica ubijeni su 13. marta, navode Reporteri bez granica. Opširnije u posebnom tekstu.

22.30 Zelenski: Verujem da će sve članice podržati kandidaturu Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da veruje da će sve članice EU podržati predlog da se Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo, na samitu koji će se održati ove nedelje. On je pozitivnu odluku članica EU o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo Ukrajini nazvao "izlaskom u svetlost iz tame", prenosi Rojters.

21.30 Džonson: Pomoći Ukrajini kad ruska vojska posustane

Britanska vojna obaveštajna služba veruje da će ruske snage u ratu u Ukrajini usporiti svoje napredovanje u narednih nekoliko meseci i tada treba pomoći Ukrajini da krene u kontraofanzivu, izjavio je danas britanski premijer Boris Džonson.

21.17 Reporteri bez granica: Ukrajinski fotoreporter "hladnokrvno ubijen"

Ukrajinski fotoreporter i vojnik koji je bio uz njega, ubijeni u prvim nedeljama ruske invazije na Ukrajinu, po svemu sudeći su "hladnokrvno likvidirali" ruski vojnici, zaključili su Reporteri bez granica nakon istrage. Tela novinara Maksa Levina i vojnika Oleksija Černisova pronađena su 1. aprila u šumi pored Huta-Mežihirske, sela koje se nalazi 30 kilometara severno od Kijeva.

21.10 Ukrajinu napustilo više od osam miliona ljudi

Od 24. februara i početka ruske invazije na Ukrajinu, ukrajinsku granicu je prešlo više od osam miliona ljudi, saopštio je UNHCR. Od zemalja EU, najviše izbeglica iz Ukrajine otišlo je u Poljsku - više od 1,1 miliona.

Romanian General Inspectorate for Emergency Situations

 

21.00 Zelenski uporedio Putina sa Lordom Voldemorom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uporedio je danas Rusiju sa izmišljenim najvećim zlikovcem Lordom Voldemorom u knjigama o Hariju Poteru. Zelenski je to rekao u razgovoru sa studentima univerziteta u Torontu, kada je jedan student primetio da su ga njegove pristalice poredile sa britanskim vođom iz Drugog svetskog rata Vinstonom Čerčilom i Harijem Poterom, izmišljenim dečakom čarobnjakom koji je konačno pobedio svog najvećeg neprijatelja Lorda Voldemora.

20.11 Tužilac: Dosad poginulo 324 dece

Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine saopštila je da je dosad od početka rata u ovoj zemlji stradalo 916 dece, od kojije je 324 poginulo. Kako se navodi, najviše stradalih je u regionu Donjecka (307), Harkova (175) i Kijeva (175), prenosi Neksta.

20.07 Tužilac: Najmanje 20 poginulh u Harkovu

Najmanje dvadeset osoba poginulo je u ruskom raketiranju Harkova, drugog po veličini ukrajinskog grada i okolnih sela, javlja Rojters. Kako tvrde ukrajinske vlasti – napad je izveden kao manevar ruskih snaga u nastojanju da Ukrajina povuče vojne resurse sa glavnog bojišta u pokušaju da zaštiti civile.

„Ruske trupe su raketirale i to verovatno višecevnim bacačem. Sve ovo su posledice raketnog udara”, rekao je agenciji Rojters tužilac Mihailo Martoš dok se nalazio u području srušenih vikendica u ruralnoj periferiji grada.

 

 

19.11 Rusiji zabranjen specijalni let u SAD, najavljene kontramere

Vašington nije dao dozvolu za specijalni let ruskog državnog aviona u Sjedinjene Države, kojim je trebalo da se vrate kući službenici ruskih diplomatskih misija i članovi njihovih porodica i to neće proći bez kontramera Ruske Federacije, izjavila je danas portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Kao što smo ranije upozoravali, ako i jednom ruskom specijalnom letu bude odbijena dozvola za ulazak u SAD neminovno će uslediti kontramere, uključujući i asimetrične", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije.

18.31  Kijev: Bez dogovora o sastanku kvadriterale o izvozu žita

Do sada nisu postignuti konkretni dogovori o održavanju kvadrilateralnih pregovora Rusije, Ukrajine, Turske i UN o izvozu ukrajinskog žita, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

"Trenutno su u toku stručne konsultacije između zainteresovanih strana. Još nisu postignuti konkretni dogovori o održavanju kvadrilateralnih pregovora Ukrajine, Rusije, Turske i UN", naveo je Nikolenko, prenosi TAS S, pozivajući se na Ukrinform.

 

 

18.17 Sigal ostaje ruski izaslanik za humanitarne veze sa SAD

Američki glumac Stiven Sigal i dalje ostaje u ulozi ruskog izaslanika za humanitarne veze sa SAD, uprkos tome što je bilateralni memorandum o razumevanju u oblasti kulture između te dve zemlje prekinut, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Naravno, Stiven Sigal je zadržao svoj status specijalnog izaslanika. On je zadužen za niz pitanja i ne planiramo ništa da menjamo, uprkos opštoj klimi bilateralnih odnosa", naveo je Rjabkov, prenosi TAS S.

EPA/ YURI KOCHETKOV

 

17.53 Zelenski: Verujem da će sve članice podržati kandidaturu Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da veruje da će sve članice EU podržati predlog da se Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo, na samitu koji će se održati ove nedelje. On je pozitivnu odluku članica EU o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo Ukrajini nazvao "izlaskom u svetlost iz tame",prenosi Rojters.

17.25 Velika Britanija ne da vize Rusima za zasedanje PS OEBS

Vlada Velike Britanije odbila je da izda vize ruskoj delegaciji za godišnje zasedanje Parlamentarne skupštine OEBS od 2. do 6. jula u Birmingenu, potvrdio je danas za Tas zamenik predsednika Saveta Rusije za međunarode poslove Vladimir Džabarov. "Pošto su svi članovi ruskog parlamenta na listi sankcija Velike Britanije, zatražili smo od vođstva parlamenta i ruskog Ministarstva inostranih poslova da obezbede garancije da će našim zakonodavcima biti obezbeđene vize za ovaj važan međuparlamentarni skup. Nažalost dobili smo odgovor da ne mogu da odobre vize ruskim delegatima za PS OEBS, kakav god da je razlog posete", rekao je Džabarov.

16.50 Moskva preimenovala trg na kome je Ambasada SAD u "Trg DNR"

Grad Moskva je preimenovao zvaničnu adresu ambasade SAD u Moskvi u ime proruskih separatista u Ukrajini. Ulica u kojoj se nalazi zgrada ambasade sada je označena kao „Trg Donjecke Narodne Republike“, javio je Euronews. Novo ime je navodno izabrano nakon onlajn glasanja koje su organizovale moskovske vlasti u kojem je učestvovalo više od 275.000 ljudi. Ovaj potez odražava sličnu inicijativu u Vašingtonu, gde je trg ispred ruske ambasade preimenovan u „Boris Nemcov Plaza“ 2018.  Jedan broj evropskih zemalja nedavno je usred rata preimenovao adrese ruskih ambasada u „Ukrajinski heroji“.

15.37 Gradonačelnik: Najmanje jedna osoba poginula u napadu na Nikolajev

Najmanje jedna osoba poginula je u ruskom raketnom napadu, oštećende su zgrade, uključujući školu u južnom ukrajinskom gradu Nikolajevu, izjavio je gradonačelnik Oleksandr Senkevič. Kako je rekao gradonačelnik, napadi su izazvali nekoliko požara, oštetili više stambenih i poslovnih zgrada, prenosi agencija Rojters.

Profimedia

 

15.13 Razmatra se mogućnost otvaranja tri bezbedna koridora iz luka u Odesi

U okviru istanbulskog mehanizma Rusija, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije razmatraju mogućnost otvaranja tri bezbedna koridora iz luka u Odesi za izvoz žitarica, rekao je za agenciju TAS  izvor u Ankari koji je upoznat sa ovim pitanjem.

"U prvoj fazi razmatra se mogućnost otvaranja tri bezbedna koridora iz četiri luke u Odesi", naveo je izvor.

Takođe se očekuje da će se pokretanjem ovog kvadrilateralnog mehanizma i početkom isporuka poljoprivrednih proizvoda u Turskoj, cene proizvoda žitarica smanjiti za 20-25 odsto.

15.00 Predsednik Litvanije: Spremni smo za ruske kontramere

Litvanija će biti spremna ukoliko je Rusija isključi iz regionalne elektro-energetske mreže, kao kontrameru zbog zabrane tranzita robe pod sankcijama EU preko njihove teritorije ka ruskoj enklavi Kalinjingrad, ali se ne očekuje vojna konfrontacija, izjavio je danas za Rojters predsednik te zemlje Gitanas Nauseda.

"Spremni smo za neprijateljske akcije Rusije (kao odgovor), kao što je isključenje iz sistema BRELL (elektricne mreže) ili druge", poručio je Nauseda u intervjuu.

14.20 TASS prenosi izjavu o četvoro poginulih u eksploziji u opštini Barsovo

Četiri osobe su poginule, a jedna je povređena u eksploziji artiljerijske granate u skladištu municije vojnih jedinica u opštini Barsovo, u Vladimirskoj oblasti, rekao je za TASS portparol odeljenja hitne pomoći okružne bolnice u ruskom gradu Kiržaču.

"Četiri osobe su poginule - tri vojna lica i radnik u magacinu, a jedna je povređena u vojnoj jedinici u Barsovu, ", rekao je portparol govoreći o posledicama eksplozije u skladištu municije.

13.55 Rojters: Prekinut rad rafinerije "Novošahtinks"

Rafinerija nafte "Novošahtinsk" u ruskoj Rostovskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, obustavila je rad nakon što su dve bespilotne letelice napale njene objekte iz pravca "zapadne granice", navedeno je u saopštenju rafinerije, prenosi Rojters.

Snimci sa društvenih mreža prikazali su kako dron leti ka rafineriji, koja se nalazi samo osam kilometara od granice sa Ukrajinom, pre nego što su se iznad nje nadvili velika plamena kugla i crni dim, navodi britanska agencija.

12.34 Kremlj: Razmatramo kontramere zbog Kalinjingrada

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da su "apsolutno neprihvatljive" sankcije Evropske unije koje su navele Litvaniju da uvede zabranu tranzita robe iz kontinentalne Rusije u rusku enklavu Kalinjingrad i dodao da se razmtraju kontra-mere.

"Vlasti Ruske Federacije uverene su da je ograničenje tranzita ka Kalinjingradu preko teritorije Litvanije u suprotnosti sa temeljnim dokumentima", poručio je Peskov, prenosi TASS. Kako je dodao, o konkretnim opcijama za odgovor na ograničenje tranzita ka Kalinjingradu se još razgovara i razmatraju se različite mere.

Pixabay

 

12.05 Zamenik šefa ruske diplomatije: Prioritet Rusije sprečavanje direktnog sukoba nuklearnih država

Bezuslovni prioritet Rusije, s obzirom na rizike od eskalacije ukrajinske krize i ukupne nepredvidivosti situacije u svetu, jeste sprečavanje direktnog sukoba nuklearnih država, izjavio je danas zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

Prema njegovim rečima, sada postoji velika potreba da se osigura strateška stabilnost, da se održi režim neširenja oružja za masovno uništenje i da se poboljša situacija u sferi kontrole naoružanja.

11.30 Zaharova: Odgovor Litvaniji zbog blokade ruskog transporta biće praktičan

Odgovor Moskve na odluku Litvanije da blokira ruski transport robe ka Kaljingradskoj oblasti na osnovu EU sankcija neće biti diplomatske, već praktične prirode, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Jedno od glavnih pitanja je da li će naš odgovor biti isključivo diplomatski. Odgovor je: ne! On će biti praktičan", saopštila je Zaharova na konferenciji za novinare, prenosi TASS.

11.15 Džabarov: Velika Britanija odbila da izda vize ruskoj delegaciji u OEBS-u

Velika Britanija je odbila da izda vize ruskoj delegaciji za učešće na julskom zasedanju Parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), izjavio je danas prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov.

11.10 kakva je sudbina zarobljenika iz Azovstala 

Pre otprilike mesec dana, Kijev je naredio da se vojnici ukrajinske Azov regimente, koji su ostali kao poslednje uporište u čeličani Azovstal u Marijupolju, predaju ruskim snagama.

O tome šta se 30 dana kasnije zna o njihovoj sudbini pročitajte opširnije u odvojenom tekstu.

profimedia

 

11.00 Pušilin: Britanci i Marokanci osuđeni na smrt mogu da se žale na presudu

Državljani Velike Britanije i Maroka, osuđeni na smrt u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), mogu da se žale na presudu do 9. jula, izjavio je danas lider te samoproglašene republike Denis Pušilin.

"Saslušanje je bilo 9. juna, shodno tome, do 9. jula, ima vremena za ustavnu žalbu", rekao je Pušilin na TV kanalu Solovjev uživo, prenosi agencija TASS. Dodao je da "plaćenici" još uvek nisu tražili pomilovanje.

10.40 Ruska agencija TASS: Iznad rafnerije pre požara letela dva ukrajinska drona

Požar u rafineriji Novošahtinsk, u ruskoj Rostovskoj oblasti, izbio je neposredno pošto su iznad postrojenja primećena dva ukrajinska drona, rekli su agenciji Tass neimenovani izvori u lokalnim vlastima.

"Jedan od njih je pao na postrojenje za toplotni prenos, posle čega je izbio požar. Drugi (dron) je odleteo", rekli su isti izvori. Vatrogasne službe su ugasile požar, preneo je Interfaks.

 

 

09.50 Pušilin: Ubijeno 190 civila i Donjeckoj Narodnoj Republici

Od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, 190 civila je ubijeno u ukrajinskim napadima u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je danas lider te samoprogalšene republike Denis Pušilin.

"Među civilnim žrtvama je devetoro dece, a oko 900 ljudi je ranjeno", rekao je Pušilin za TV kanal Solovjev lajv.

09.23 Ekspert austrijske vojske: Evropa ne može da pošalje 300 raketnih bacača koje traži Zelenski

Ekspert austrijske vojske Markus Rajsner smatra da Evropa ne može ispuniti zahteve Kijeva za teškim naoružanjem. Rajzner je, za dnevnik javnog servisa ORF, naveo kao primer da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio 300 raketnih bacača.

"Tako visoki broj trenutno ne postoji u celoj Evropi. Francuska, Velika Britanija i Nemačka jedva imaju dvocifreni broj raketnih bacača. To znači da bi te zemlje morale da se razoružaju kako bi pomogle Ukrajini", objasnio je on.

09.10 Velika Britanija: Rusija se verovatno sprema da pokuša da rasporedi rezervne jedinice u Donbasu

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da je Rusija verovatno sprema da pokuša da rasporedi veliki broj rezervnih jedinica u Donbasu.

Jako granatiranje se nastavlja u trenutku kada Rusija nastoji da obuhvati oblast Severodonjecka preko Izijuma na severu i Popasne na jugu, saopštilo je to ministarstvo.

09.01 Gajdaj: Ruska vojska se približava Lisičansku

Ruska vojska se približava Lisičansku, saopštio je na Telegramu načelnik Luganske oblasti Sergej Gajdaj.

"Rusi se približavaju Lisičansku, učvršćuju se u obližnjim naseljima. Grad je granatiran artiljerijom, tenkovima i avionima. Imamo najmanje tri ranjena civila, nekoliko policajaca je povređeno", tvrdi Gajdaj.

08.55 Teška situacija u Lugansku

Euronews

08.35 Ambasador Rusije u SAD: Vašington se nije obratio u vezi sa američkim zarobljenicima

Ambasada Rusije u Vašingtonu nije dobila od američke strane zvaničan dopis u vezi sa američkim državljanima koji su zarobljeni u Ukrajini, rekao je ambasador Anatolij Antonov.

"Ambasadi se nisu obratili", rekao je Antonov. Prethodno je portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio da su SAD tražile od Rusije informacije o zarobljenicima, ali da nisu dobili odgovor, prenosi Sputnjik.

07.40 Guverner Harkova: Poginulo najmanje 15 civila

Najmanje 15 civila ubijeno je juče u ruskom granatiranju regiona Harkova, rekao je regionalni guverner Oleg Sinegubov.

On je u onlajn obraćanju rekao da je šest osoba poginulo u i okolini Harkova, a još šest u Čuguivu, oko 40 kilometara jugoistočno od Harkova, prenosi Rojters

07.09 Kirbi: Putin koristi hranu kao oružje

Ruski predsednik Vladimir Putin koristi hranu kao oružje tako što blokira ukrajinski izvoz žita, rekao je portparol savetnika za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

On je naveo da američki predsednik Džozef Bajden razmatra mogućnosti kako da se žitarice blokirane u ukrajinskim lukama prevezu na tržište.

07.00 Nikiforov: Pripreme istanbulskog sastanka o izvozu žitarica

U toku su pripreme za istanbulski sastanak posvećen izvozu ukrajinskih žitarica, ali razgovori neće biti održani na najvišem nivou, rekao je danas portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.

"Mogu samo da kažem da su pripreme za takve razgovore u toku. Međutim, jedino što mogu da potvrdim jeste da ti razgovori neće biti održani na najvišem nivou", rekao je Nikiforov za ukrajinski portal Strana medija.

06.55 U Istanbulu sledeće nedelje pregovori o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka

Pregovori između Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka održaće se sledeće nedelje u Istanbulu, piše list Milijet, pozivajući se na svoje izvore u kabinetu predsednika Turske. Na sastanku će biti predložena tri koridora u četiri odvojene luke u ukrajinskom crnomorskom gradu Odesi i da će se odatle otpremati i ukrajinski i ruski prehrambeni proizvodi. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.35 SAD najavile tim za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini

 Ministar pravde SAD Merik Garland najavio je danas tokom nenajavljene posete Ukrajini, osnivanje tima za utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine koji će se angažovati na identifikaciji i krivičnom gonjenju svakoga ko je počinio ratne zločine u Ukrajini. Taj tim će, prema Garlandovim rečima, predvoditi "najpoznatiji lovac na naciste Eli Rozenbaum", a činiće ga stručnjaci za istrage o kršenju ljudskih prava i ratne zločine. Više o tome ovde.

Tanjug/AP Photo/Nariman El-Mofty

 

06.05 Nemačke haubice stigle u Ukrajinu

U Ukrajinu je stigla prva isporuka teškog naoružanja u vidu samohodnih haubica koje je Berlin poslao toj zemlji.

"Pancerhaubice 2000 konačno su postale deo aresenala haubica ukrajinske artiljerije", objavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov na Tviteru i zahvalio nemačkoj koleginici Kristini Lambreht. Pancerhaubice 2000 spadaju u najmoćnije artiljerijsko oružje kojim Bundesver raspolaže i mogu da pogode metu na udaljenosti do 40 kilometara, prenosi Gardijan.

 

06.11 Zelenski: Veoma teška situacija u Lugansku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom sinoćnjem video-obraćanju da je situacija u Luganskoj oblasti veoma teška, jer je Rusija pojačala napore da izbaci ukrajinske trupe iz ključnih oblasti.

"To je zaista najteža tačka. Ruske trupe snažno pritiskaju", dodao je Zelenski.

On se založio za sedmi paket EU sankcija Rusiji.

 

06.00 Bela kuća: Sugerisati smrtnu kaznu za Amerikance "užasno"

Bela kuća je saopštila da je "užasno" to što je jedan ruski zvaničnik sugerisao da bi Amerikanci zarobljeni u Ukrajini mogli dobiti smrtnu kaznu. Vašington je odbacio izjavu Peskova da su zarobljeni Amerikanci plaćenici i da se na njih ne odnose Ženevske konvencije.

"Očigledno je da se ne slažemo sa tim i to smo jasno preneli ruskoj vladi", rekao je neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta na pitanje novinara da prokomentariše izjavu portparola Kremlja, preneo je Rojters.
 

 

Komentari (0)

Evropa