Evropa

Lažni Vitalij Kličko prevario gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča, slučaj prijavljen policiji

Komentari

Autor: Guardian, RTS

25/06/2022

-

18:00

Lažni Vitalij Kličko prevario gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča, slučaj prijavljen policiji
Lažni Vitalij Kličko prevario gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča, slučaj prijavljen policiji - Copyright AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnici nekoliko evropskih prestonica prevareni su uz pomoć specijalne tehnologije zbog koje su pomislili da imaju video-poziv sa Vitalijem Kličkom. Osoba koja liči na Klička prevarila je gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča. Tom prilikom korišćena je tehnologija "dipfejk" koja uz pomoć veštačke inteligencije menja lice. 

Poslednja u nizu "žrtava" bila je gradonačelnica Berlina Franciska Gifaj, koja je preko video-konferensing platforme Vebeks vodila razgovor sa osobom koja je i ličila i zvučala kao njen kijevski kolega, ali zapravo je bio neko sasvim drugi.

"Nije bilo naznaka da poziv nije bio sa pravom osobom", saoštio je njen kabinet.

Tek nakon petnaestak minuta razgovora, kada je navodni Kličko počeo da priča o problemu ukrajinskih izbeglica koje iskorišćavaju nemačku državu i zatražio da ih pošalju nazad u Ukrajinu da bi išli u vojsku, gradonačelnica je postala sumnjičava.

Poziv je nakratko pauziran tokom čega je kancelarija gradonačelnica zvala ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj, koji je potvrdio da osoba sa kojom je razgovarala nije Kličko, piše Špigl.

Zanimljivo je da je kancelarija gradonačelnika Madrida imala isti problem i da je slučaj prijavljen policiji.

Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig, prošle srede je na Tviteru objavio da je razgovarao sa penzionisanim bokserom iz Ukrajine. Tvit je danas obrisan, a austrijski zvaničnici saopštili su da je Ludvig bio žrtva "ozbiljnog slučaja sajber kriminala".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa