Evropa

Dragi najavio moguć nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine: Potrebno "zeleno svetlo" Kremlja

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2022

-

17:44

Dragi najavio moguć nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine: Potrebno "zeleno svetlo" Kremlja
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski premijer Mario Dragi izjavio je danas da bi uskoro mogao biti nastavljen izvoz žitarica iz Ukrajine, čime bi bile ublažene nestašice koje prvenstveno pogađaju siromašne zemlje.

Govoreći na kraju samita lidera Grupe 7 u Nemačkoj Dragi je rekao da nije neophodno da mine budu u potpunosti očišćene iz ukrajinskih luka i da postoje koridori koji bi potencijalno omogućili plovidbu teretnih brodova, prenosi Rojters.

Za nastavak izvoza bilo je potrebno "zeleno svetlo" Kremlja, a to bi trebalo da se dogodi uskoro, rekao je Dragi.

On je dodao da se Evropska komisija složila da ubrza studiju o tome kako nametnuti ograničenje cena na uvoz ruskog gasa, za šta se Italija zalagala poslednjih meseci.

"Izveštaj Komisije biće gotov u septembru i važno je da ima solidnu osnovu", poručio je premijer Italije.

Dragi je naglasio da se uprkos negativnim efektima četvoromesečnog rata u Ukrajini, uključujući rastuće troškove energije, ekonomije evrozone usporava, ali da se ne očekuje recesija.

On je rekao i da je predsednik Indonezije Joko Vidodo uverio Grupu G7 da ruski predsednik Vladimir Putin neće biti prisutan na sastanku Grupe 20 bogatih zemalja u novembru na Baliju. Dodao je , međutim, da je moguće da će se Putin obratiti skupu pute video poziva.

Rojters navodi da je sukob u Ukrajini zasenio aktivnosti G20, pri čemu je nekoliko zapadnih zemalja zapretilo da će bojkotovati samit lidera ako mu bude prisustvovao Putin.

Dragi, inače, očekuje da će prijave Finske i Švedske za pridruživanje NATO savezu biti odobrene na sastanku Alijanse kasnije ove nedelje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa