Evropa

Beč odneo titulu najboljeg grada za život na svetu: U prvih deset na listi još pet evropskih centara

Komentari

Autor: Euronews

02/07/2022

-

14:43

Beč odneo titulu najboljeg grada za život na svetu: U prvih deset na listi još pet evropskih centara
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Po treći put u poslednjih pet godina, Beč je zauzeo prvo mesto u izveštaju "Global Liveability", koji godišnje objavljuje "The Economist Intelligence Unit (EIU)". EIU prema nekoliko parametara ocenjuje koji su gradovi najbolji za život.

Na rang listi, u prvih deset mesta, dominirali su gradovi zapadne Evrope, koji čine polovinu onih na listi, piše Euronews.

Kopenhagen je na drugom mestu, a Cirih i kanadski Kalgari dele treće mesto. Šesto mesto zauzela je Ženeva, Frankfurt je sedmi, dok je Amsterdam deveti.

U izveštaju se navodi da su gradovi srednje veličine u najbogatijim zemljama imali tendenciju da prolaze izuzetno dobro u istraživanju. Ali ove godine, prvih deset gradova su takođe oni koji su uspeli da se "vrate u normalu" sa malo kovid 19 ograničenja.

Pandemija je u poslednje dve godine u velikoj meri bacila senku na EIU-ovu globalnu rang-listu životnih uslova, pri čemu su blokade i mere socijalnog distanciranja uticale na sve indikatore izveštaja.

 

Gradovi koji su bili u vrhu rang listre vratili su se na to mesto. Beč, koji je pao na 12. mesto 2021. godinu, vratio se na prvo mesto, poziciju koju je imao 2018. i 2019. godine, prenosi Euronews.

Kako se ocenjuje da je grad pogodan za život?

Koncept životnih uslova procenjuje koji gradovi širom sveta nude najbolje uslove za život. Izveštaj kvantifikuje izazove koji se mogu predstaviti pojedincu na bilo kojoj lokaciji, a zatim upoređuje rezultate između lokacija.

Svakom gradu se dodeljuje ocena relativnog komfora za preko 30 faktora u pet kategorija - stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i životna sredina, obrazovanje i infrastruktura.

Beč je, na primer, postigao skoro savršen rezultat sa 99,1 (od 100) u svom konačnom indeksu; 100 u stabilnosti, 100 u zdravstvu, 96,3 u kulturi i životnoj sredini, 100 u obrazovanju i 100 u infrastrukturi.

Što se tiče začelja liste, na 172. mestu je Damask, iznad je Lagos, a 170. je Tripoli.
Izveštaj pripisuje njihove rezultate društvenim nemirima, terorizmu i sukobima u svakoj od zemalja.

 

EIU je upozorio da se, iako pandemija prolazi, sada pojavila nova pretnja po životne uslove zbog rata u Ukrajini. 

U izveštaju za 2022. nema rezultata za Kijev jer je dopisnik EIU morao da odustane od istraživanja kada su izbile borbe.

Moskva i Sankt Peterburg su pali za 15 i 13 mesta na rang listi. Ostali gradovi pogođeni ratom, kao što su Budimpešta i Varšava, zabeležili su pad svojih ocena stabilnosti.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa