Evropa

Zvanično za sada šest kandidata u trci za Džonsonovo mesto, jedan je već favorit

Komentari

Autor: Euronews/Alasdair Sandford, AFP, Reuters

09/07/2022

-

22:14

Zvanično za sada šest kandidata u trci za Džonsonovo mesto, jedan je već favorit
Zvanično za sada šest kandidata u trci za Džonsonovo mesto, jedan je već favorit - Copyright Tanjug AP/Stefan Rousseau/PA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Britanski ministar finansija Nadim Zahavi i ministar saobraćaja Grant Šaps saopštili su večeras da će se kandidovati za funkcije predsednika Konzervativne partije i premijera Velike Britanije, nakon što je Boris Džonson podneo ostavke na oba mesta, preneo je BBC.


Šaps je izjavio da neće raspisati parlamentarne izbore ako bude izabran za premijera, dok je Zahavi rekao da će smanjiti poreze, povećati izdvajanja iz budžeta za odbranu i nastaviti sa refomama koje je počeo dok je bio ministar za obrazovanje.

Ranije danas, britanski ministar odbrane Ben Volas, koji je u britanskoj javnosti bio viđen kao jedan od glavnih favorita da zameni Džonsona, saopštio je da se neće kandidovati.

Pored Šapsa i Zahavija, u trci za mesto predsednika konzervativaca i premijera Velike Britanije učestvuju još bivši ministar finansija Riši Sunak, državna tužiteljka Suela Brejverman, bivša ministarka za jednakost Kemi Bejdnok i predsednik Odbora za spoljne poslove Tom Tugendhat.

Džonson je podneo ostavku na mesto predsednika Konzervativne partije 7. jula i najavio da će ostati premijer dok se ne izabere novi prvi čovek partije.

Najbolje šanse ima bivši ministar finansija
 

Britanski premijer Boris Džonson najavio je odlazak sa mesta predsednika Konzervativne partije, a nekoliko je kandidata koji bi mogli da ga zamene. Najbolje šanse za poziciju novog lidera konzervativaca (a samim tim i novog premijera) ima Riši Sunak, bivši ministar finansija, koji je nedavno dao ostavku zajedno sa bivšim ministrom zdravlja Sadžidom Džavidom.

AP/Daniel Leal

 

Sunak je u petak najavio svoju kandidaturu video-snimkom kampanje u kojem je obećao da će "poštenjem, ozbiljnošću i odlučnošću"pokušati da s eizbori sa teškom ekonomskom situacijom, umesto, kako je rekao, "da gomila probleme koji će ostaviti budućim generacijama".

"Neko mora da se uhvati u koštac sa trenutkom i donese ispravne odluke", rekao je on.

Bivša britanska ministarka za ravnopravnost Kemi Badenoh dodala je svoje ime na listu kandidata u subotu. Ona je bila jedna od skoro 60 članova parlamenta i pomoćnika koji su ove nedelje podneli ostavku da bi primorali Džonsona na odlazak sa funkcije.

U članku u listu Tajms, Badenoh je pozvala na promene i rekla da je mišljenje britanske javnosti "iscrpljeno floskulama i praznom retorikom", prenosi Euronews.

Konzervativni poslanik Tom Tugendat i državni tužilac Suela Brejverman takođe su zvanično objavili svoje kandidature, dok se ministar odbrane Ben Volas, koji se smatrao potencijalno jakim kandidatom, povukao iz trke.

Bivši ministar zdravlja i spoljnih poslova Džeremi Hant, koji je izgubio od Džonsona 2019. godine, bio je "prilično siguran" da će ponovo biti kandidat, rekao je izvor blizak Hantu britanskim medijima.

Sunak je favorit stranke, kaže anketa

Najava kandidature Rišija Sunaka dobila je neposrednu podršku nekoliko poslanika, a prema poslednjoj anketi četvrtina članova njegove partije smatraju ga svojim favoritom.

Njega sledi ministarka spoljnih poslova Liz Tras sa 21 odsto podrške Konzervativne stranke, pokazala je anketa "Opinijuma" rađena za britanski "Kanal 4". Tras, inače, nije još istakla zvaničnu kandidaturu.

Sunak je došao na poziciju ministra finansija u februaru 2020. godine, zamenivši Sadžida Džavida koji je dao ostavku samo dva meseca nakon što su Torijevci pobedili na izborima. Pohvaljen je za ekonomski paket za spasavanje ekonomije nakon pandemije, uključujući skupi program zadržavanja radnih mesta koji je sprečio masovnu nezaposlenost.

AP Photo/Alberto Pezzali

 

Međutim, kasnije se suočio sa kritikama jer nije davao dovoljnu podršku ekonomskim merama usmerenoim ka domićinstvima. Takođe, njegovoj popularnosti svakako nije doprinelo ni to što je otkriveno da njegova bogata supruga nije plaćala porez, kao ni to što je on sam kršio pravila uvedena za vreme pandemije.

Njegov prošlogodišnji budžet za poreze i potrošnju stavio je budžet Velike Britanije na kurs najvećeg poreskog opterećenja od 1950-ih, uprkos njegovim tvrdnjama da glasa za niže poreze.

Sunak je glasao za Bregzit na referendumu 2016 godine. Izveštaj Centra za evropske reforme u junu sugerisao je da njegovo poslednje povećanje poreza "ne bi bilo potrebno da je Velika Britanija ostala u EU (ili u sklopu jedinstvenog tržišta i carina)", kao i da bi oporavak posle pandemije koronavirusa bio lakši.

Povlačenje Volasa

Još jedan potencijalno jak "igrač" povukao je svoju kandidaturu - u pitanju je ministar odbrane Ben Volas, koji je objavio na Tviteru da neće biti u trci za sledećeg predsednika Torijevaca - prema anketi, imao bi 12 odsto šansi i time zauzimao treće mesto.

Tom Tugendat je predsednik parlamentarnog odbora za spoljne poslove i bivši vojnik koji se borio u Iraku i Avganistanu.

On je bio redovan Džonsonov kritičar i ponudio bi svojoj stranci čist raskid sa prethodnim vladama. Nikada nije bio član kabineta, a takođe se protivi preovlađujućem trendu Konzervativne stranke time što je glasao za ostanak u Evropskoj uniji.

Nasuprot tome, Suela Brejverman je vodila kampanju za izlazak iz EU. Ona je podnela ostavku na svoju nižu funkciju u vladi tadašnje premijerke Tereze Mej u znak protesta zbog njenog predloženog sporazuma o Bregzitu, rekavši da "sporazum nije otišao dovoljno daleko u prekidu veza sa blokom".

Kao generalni tužilac pod Borisom Džonsonom, Brejverman je trpela žestoke kritike advokata nakon što je vlada pokušala da prekrši međunarodno pravo u vezi sa trgovinskim pravilima u Severnoj Irskoj.

Ona je rekla da će njeni prioriteti kao lidera biti "smanjenje veličine države" i smanjenje potrošnje kako bi se obuzdala inflacija, a takođe je navela i da bi trebalo rešiti probleme ilegalne migracije.

Raspored trke za lidere Konzervativne stranke očekuje se u ponedeljak, a pobednik će biti objavljen na godišnjoj konferenciji stranke početkom oktobra.

Komentari (0)

Evropa