Evropa

Kandidati za naslednika Borisa Džonsona: Od ministara koji su podneli ostavke do članova partije koji čekaju revanš

Komentari

Autor: Kit Gillet/Euronews

07/07/2022

-

20:08

Kandidati za naslednika Borisa Džonsona: Od ministara koji su podneli ostavke do članova partije koji čekaju revanš
Kandidati za naslednika Borisa Džonsona: Od ministara koji su podneli ostavke do članova partije koji čekaju revanš - Copyright Peter Nicholls, Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Premijerski mandat Borisa Džonsona se bliži kraju, zbog čega su počela nagađanja o tome ko će ga naslediti na mestu lidera Konzervativne partije, a samim tim i premijera Velike Britanije. Ko su potencijalni kandidati?

Riši Sunak

Britanski ministar finansija podneo je ostavku u utorak uveče isto kao i Sadžid Džavid, čime su pokrenute masovne ostavke ministara u vladi tokom poslednjih nekoliko dana. Sunak se dugo smatrao vodećom figurom u Konzervativnoj stranci, a verovatno i sledećim premijerom. Međutim, njegov položaj je otežan kada je otkriveno da njegova žena Indijka ima poreski status u matičnoj zemlji, što znači da nije plaćala britanski porez na većinu svojih prihoda.

AP/Daniel Leal

 

Mediji su takođe pisali da je Sunak imao američku zelenu kartu dok je bio na visokoj poziciji, što je dovelo u pitanje njegovu posvećenost zemlji. Pošto je bio i novčano kažnjen jer je prisustvovao zabavi zbog zatvaranja u Dauning Stritu, Sunak bi morao da se reši tih skandala iz Džonsonove ere. I pored njih, 42-ogodišnjak ostaje jedan od najistaknutijih kandidata da zameni Džonsona, iako će verovatno biti osporavan zbog njegovog upravljanja ekonomijom tokom poslednjih godina.

Sadžid Džavid

Sin pakistanskog vozača autobusa imigranta, koji je postao investicioni bankar, a potom i političar, Džavid se dva puta kandidovao za partijsko rukovodstvo: 2016. i ponovo 2019. ali izgleda da tek sada vidi svoju pravu šansu. Džavid je početkom 2020. godine dao ostavku , nakon sukoba sa Džonsonom oko njegovog tima savetnika, ali je vraćen u vladu da se nosi sa epidemijom koronavirusa.

AP/Oli Scarff

 

Pošto je tokom svoje karijere obavljao skoro sve visoke položaje u kabinetu – sekretar za zdravstvo, kancelar, ministar unutrašnjih poslova, poslovni sekretar, sekretar za stanovanje i sekretar za kulturu – Džavid smatra da ima dovoljno iskustva da vodi zemlju. Džavidova uloga u okončanju Džonsonove ere može pomoći njegovom pozicioniranju među nekim torijevcima, mada će druge sigurno udaljiti.

Liz Tras

Aktuelna ministarska spoljnih poslova Britanije takođe ima liderske ambicije. Pošto je bila poslanik od 2010. godine, Tras se stalno pela na ministarskoj lestvici i trenutno je član kabineta sa najdužim stažom.

Tanjug/AP/Alberto Pezzali

 

Tras je imala širok spektar uloga u kabinetu, uključujući sekretare za životnu sredinu i pravosuđe  i postala je uporni branilac Bregzita. Ona je takođe jedan od favorita na rang listi rukovodstva koju je sačinio "Conservative Home", popularni sajt stranke. Međutim, uverenje je da bi ona mogla da se dopadne samo uskom delu opšte populacije.

Tom Tugendat

Sadašnji predsedavajući Komiteta za spoljne poslove, Tom Tugendat, već je najavio da će se kandidovati za vođstvo Konzervativne stranke. 

profimedia

 

Uprkos nedostatku ministarskog iskustva, bivši vojnik se smatra vodećom figurom u jednom krilu stranke i bio je kritičan prema Džonsonu tokom njegovog premijerskog mandata. Tugendat je rekao da bi bila "ogromna privilegija" da služi kao premijer.

Priti Patel

Aktuelna britanska sekretarka unutrašnjih poslova, Patel je dugo bila viđena kao miljenica konzervativaca, sa svojim čvrstim stavom o imigraciji i javnoj potrošnji. Patel je primenila imigracioni sistem zasnovan na bodovima i bla je "arhitekta" kontroverznog sporazuma o slanju tražilaca azila u Ruandu.

AP/Jon Super

 

Van desnog krila stranke, nju ne vide kao pravog borca protiv Laburističke partije na narednim izborima, što bi moglo umanjiti njene šanse da postane sledeći lider partije.  Međutim, jedan izveštaj iz novembra 2020. takođe je otkrio da je Patel prekršila ministarski kodeks ponašanjem za koje se navodi da predstavlja maltretiranje.

Nadhim Zahavi

Nedavna promocija Zahavija u ministra finansija dala je podsticaj njegovom profilu i šansu da postane sledeći premijer. Međutim, njegovo ograničeno političko iskustvo i javni profil verovatno će mu smetati. Džonson je 55-ogodišnjeg poslanika imenovao za ministra za vakcine tokom pandemije koronavirusa, a zatim je prešao na mesto sekretara za obrazovanje.

AP/Alastair Grant

 

Njegovo imenovanje za ministra finansija moglo bi imati i pozitivne i negativne efekte, a njegovo pismo Džonsonu u četvrtak ujutru u kojem mu govori da podnese ostavku neki vide kao ključno za taj potez. Zahavi je možda jedan od prvih kandidata koji su izjavili da nameravaju da se kandiduju za premijera nakon što Džonson zvanično podnese ostavku, ali će morati da  ubedi kolege poslanike da ga podrže.

Dominik Rab

Kao zamenik premijera i sekretar pravde, Rab bi mogao da preuzme ulogu premijera ako Džonson podnese ostavku pre nego što se izabere novi lider. Kao ministar pravosuđa, Rab je uveo niz teških reformi u pravni i zatvorski sistem, ali je istovremeno pozvao javnost da oprosti Džonsonu zbog njegove uloge u žurkama koje su bile zatvorene.

AP/Kirsty Wigglesworth

 

Rab je ranije bio ministar spoljnih poslova, ali je završio na šestom mestu na izborima za rukovodstvo konzervativaca 2019. godine, što znači da će se možda mučiti da ubedi svoje kolege da ima ono što je potrebno da vodi stranku napred.

Džeremi Hant

Pošto ga je Boris Džonson pobedio na poslednjim izborima za vođstvo konzervativaca 2019. godine, Hant bi mogao da ovu borbu shvati kao priliku za revanš. Trenutni predsedavajući Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu, Hant je ranije bio ministar spoljnih poslova i smatra se veoma važnim članom stranke.

profimedia

 

Budući da je delovao iz pozadine dok je Džonson bio na funkciji, i da je bio kritičan prema nekim vladinim postupcima, on će takođe moći da se efikasno distancira od propusta vlade u poslednjih godinu dana.

Ben Volas

Sekretar odbrane Ben Volas dobio je pohvale za svoje rukovanje ukrajinskom krizom i svoju ulogu u nadgledanju evakuacije izbeglica i britanskih državljana iz Avganistana.

Tanjug AP/Olivier Matthys

 

Dok Volas tvrdi da nije zainteresovan za kandidaturu za lidera, njegova solidna reputacija i pozicija dugogodišnjeg Džonsonovog saveznika mogli bi da mu pomognu da se pozicionira kao kompromisni kandidat.

Komentari (0)

Evropa