Evropa

EU gradi bunker vredan osam miliona evra za "tajne razgovore"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, EUobserver

10/07/2022

-

12:14

EU gradi bunker vredan osam miliona evra za "tajne razgovore"
EU gradi bunker vredan osam miliona evra za "tajne razgovore" - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

EU gradi bunker vredan osam milona evra u Briselu kako bi lideri mogli da tajno razgovaraju bez ruskih ili drugih prisluškivača, navodi se u memorandumu EU koji opisuje ovaj projekat a u koji je uvid imao EUobserver.

Sala će moći da primi oko 100 ljudi - 34 lidera i 34 beležnika, kao i protokolarno, tehničko i ugostiteljsko osoblje. EU ima 27 članica, ali bi se i ubuduće članstvo bloku moglo proširiti, a pretpostavlja se da će postojati prostorija koja će se koristiti i za sastanke na nižem nivou u kojoj će moći da budu ambasadori i strani zvaničnici EU.

Kako EUobserver navodi, prostorija će biti bez mreže, ali će imati internet i konferencijsku tehnologiju koja će moći da se koristi na velikom ekranu sa mikrofonima. Biće omgućeno i korišćenje prevodilaca. 

Sala za stastanke i kabine biće zatvorene u NATO sertifikovanom "izolacionom kavezu" kako bi se "umanjio rizik od iskorišćavanja kompromitujućih emanacija" - elektromagnetnh talasa koji regulišu IT ekran i žice, a koji mogu daljinski da se presreću.

Svako ko uđe imaće čitač i "tajnu EU" bezbedonosnu dozvolu kao i razlog "zbog čega može da bude tamo". Lideri i osoblje moraće da ostave svoje telefone, laptopove, pametne satove, ključeve pa čak i slušne aparate.

Plan je da objekat bude izgrađen do 2024. godine i to u kompleksu Saveta EU u Briselu, gde se inače i održavaju samiti.

Euobserver navodi da još nije odlučeno koja će biti tačna lokacija.

Kako se podseća u tekstu, dva ruska špijuna koja je Belgija nedavno proterala bili su specijalisti za presretanje kanala. Kina i Izrael su takođe bili u umešani u skandale oko prisluškivanja EU u Briselu proteklih godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa