Evropa

Simens: Slanje turbine iz Kanade u Nemačku neophodno da bi proradila na Severnom toku 1

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2022

-

20:30

Simens: Slanje turbine iz Kanade u Nemačku neophodno da bi proradila na Severnom toku 1
AP/Dmitry Lovetsky - Copyright AP/Dmitry Lovetsky

veličina teksta

Aa Aa

Odluka Kanade da dozvoli slanje popravljene ruske turbine iz svoje radionice u Nemačku neophodan je prvi korak da se turbina aktivira na gasovodu Severni tok 1, a cilj je da se to dogodi što pre, saopšteno je danas iz sedišta nemačke kompanije "Simens".

U saopštenju se ističe da stručnjaci kompanije intenzivno rade na svim daljim formalnim odobrenjima i logistici, prenosi Rojters.

Nemačka kompanija ukazuje da to podrazumeva, između ostalog, i zakonom propisane procedure kontrole izvoza i uvoza.

Kanada je juče saopštila da će odobriti ukidanje sankcija na povrat popravljenih ruskih turbina Nemačkoj, jer su one potrebne Gaspromu za održavanje rada gasovoda Severni tok 1.

Kanadska vlada, koja izdaje dozvolu za izuzimanje povrata turbina iz svojih sankcija Rusiji, navela je da će taj potez podržati "sposobnost Evrope da pristupi pouzdanoj i pristupačnoj energiji dok nastavljaju prelaz sa ruske nafte i gasa".

Ukrajinska ministarstva energetike i spoljnih poslova izrazila su danas "duboko razočarenje" odlukom Kanade da Nemačkoj vrati popravljenu Simensovu turbinu, koja se koristi za gasovod Severni tok 1.

U saopštenju, objavljenom na sajtu ministarstva energetike, kanadska vlada se poziva da poništi svoju odluku i ocenjuje se da bi vraćanje turbine značilo da se sankcije uvedene Rusiji prilagođavaju "hirovima Moskve", prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa