Evropa

Francuska: Više od 100 javnih ličnosti potpisalo pismo osude ministarke zbog izjava o istopolnim brakovima

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2022

-

10:02

Francuska: Više od 100 javnih ličnosti potpisalo pismo osude ministarke zbog izjava o istopolnim brakovima
Tanjug/AP/Francois Mori - Copyright Tanjug/AP/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Više od 100 francuskih javnih ličnosti potpisalo je otvoreno pismo u kojem osuđuje, kako su rekli, homofobične opaske nedavno imenovane ministarke u francuskoj Vladi Karolin Kajo.

Kajo koja je imenovana za ministarku za teritorijalnu koheziju u novoj francuskoj Vladi formiranoj 4. jula, Senat je u utorak upitao da li se i dalje protivi zakonu o istopolnim brakovima i usvajanju dece iz 2013. godine, preneo je Rojters.

Ona je reformu tada nazvala "hirom" i "planom koji je protiv prirode". Kajo je u početku stajala pri onome što je rekla, dodajući: "Imam puno prijatelja među tim ljudima". Dva dana kasnije se izvinila zbog svojih izjava.

U otvorenom pismu, koje će danas biti objavljeno u listu "Žurnal di dimanš", doveden je u pitanje izbor reči koje je upotrebila i dovedeno je u pitanje da li ona treba da zadrži svoju funkciju u vladi.

"Kako možemo da prihvatimo da članica vlade... naziva francuske građane 'tim ljudima'? Kako da izbegnemo da, po njenom mišljenju, oni ne pripadaju istoj kategoriji građana?", navodi se u otvorenom pismu.

Pismo su potpisali članovi parlamenta, gradonačelnici, bivši članovi vlade, uključujući bivšeg premijera Manuela Valsa, kao i novinari, advokati i članovi civilnog društva.

Francuska premijerka Elizabet Born izjavila je u petak da je Kajo u prošlosti davala "šokantne" izjave i da se nespretno izražavala, ali da će nastaviti da radi i da će ostati "koncentrisana na svoju misiju" u vladi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa