Evropa

Pravnica Akcije za ljudska prava odbila učešće u timu za Temeljni ugovor

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

13:07

Pravnica Akcije za ljudska prava odbila učešće u timu za Temeljni ugovor
Euronews/Stefan Goranović - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Pre nego je održan prvi sastanak ekspertske komisije koja bi trebalo da ispita usklađenost Temeljnog ugovora sa SPC sa Ustavom i zakonima Crne gore, izvršna direktorka Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević odbila je da bude deo ovog tima i o tome obavestila predsednika države Mila Ðukanovića.

Ona je učešće odbila zbog uključivanja u tim advokata Velibora Markovića.

U pismu Ðukanoviću, Gorjanc Prelević je zahvalila na pozivu i obrazložila da je Marković javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma, odnosno netrpeljivosti prema LGBTIQ zajednici i ženama, konkretno, sudijama, i da HRA ne želi da sarađuje s osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju.

"Izražavam protest zbog uključivanja advokata Markovića u rad javne grupe koja treba da doprinese javnom interesu. Opšte dobro se ne može graditi na negiranju prava i ponižavanju bilo kojih ljudi u jednom društvu, pa tako ni LGBTIQ zajednice, ni žena", kazala je Gorjanc Prelević.

Akcija za ljudska prava će, kako je saopšteno, svoje mišljenje o Temeljnom ugovoru Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, koje je prethodno dala, produbiti novim izvorima i dodatno obogatiti argumentima, s obzirom na javno iznete stavove koji su ga osporavali.

"Daćemo i predloge kako bi se sporne odredbe mogle formulisati tako da budu usklađene s pravnim poretkom i dostavićemo to napismeno predsedniku države i predsedniku vlade i objaviti javno na našoj Internet stranici. Nadamo se da će sa Srpskom pravoslavnom crkvom Crna Gora ipak zaključiti ugovor koji će biti usklađen s njenim pravnim poretkom", navodi se u saopštenju HRA, prenele su podgoričke Vijesti.

Komentari (0)

Evropa