Evropa

Crna Gora ponudila Ukrajini da prevozi žito i robu preko Luke Bar

Komentari

Autor: FoNet

05/08/2022

-

23:56

Crna Gora ponudila Ukrajini da prevozi žito i robu preko Luke Bar
Crna Gora ponudila Ukrajini da prevozi žito i robu preko Luke Bar - Copyright Wikipedia.org/Alex Alishevskikh

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je zainteresovana da uvozno-izvozne poslove obavlja reko Luke Bar, a u organizaciji nove rute trebalo bi da pomogne šepediter iz Srbije, kompanija "Panšped", koji ima mogućnost korišćenja besplatnih vagona srpske železnice, javlja Radio-elevizija Crne Gore (RTCG).

Ukrajina traži alternativne logističke rute za isporuku širokog spektra proizvoda u i iz Ukrajine, odgovoreno je portalu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) iz ukrajinske ambasade u Podgorici.

"Ambasada radi na analizi mogućnosti uspostavljanja dodatnih logističkih ruta, posebno u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju i dodaje da je ukrajinska strana zainteresovana da obavi dodatne konsultacije sa Lukom Bar o uspostavljanju saradnje.

Istovremeno, RTCG navodi da je proverila tačnost informacije sajta Transportno-logističkog centra ukrajinskih železnica da je Crna Gora ponudila prevoz robe preko Luke Bar.

"Informacije koje ste naveli su postavljene na sajtu Transportno-logističkog centra ukrajinskih železnica. Shodno tome, dodatni komentari se mogu dobiti od tog ukrajinskog kargo prevoznika", odgovoreno je iz ambasade.

Da Crna Gora nudi Ukrajini da prevozi robu preko Luke Bar danas je objavio ukrajinski GMK.centar, navodeći da je o tome izvestio Centar za transportnu logistiku "Ukrzaliznica". Dodaje se da je kapacitet barske luke do pet miliona tona godišnje, ali se prosečno koristi samo 50 odsto potencijala, a da luka ima više specijalizovanih terminala, posebno za za suve rasute terete, prenosi RTCG.

"Crnogorska strana je izrazila zainteresovanost za uspostavljanje saradnje sa Ukrajinom na korišćenju kapaciteta Luke za pretovar i transport robe", navodi se u dokumentu na sajtu ukrajinskog portala.

Luka Bar sarađuje sa špediterima iz Srbije, kompanijom "Panšped", koja će, kako stoji u dokumentu, pomoći u organizaciji.

"Spremni smo da doprinesemo uspostavljanju logističke rute za transport širokog spektra proizvoda iz Ukrajine do Luke Bar", napominje predstavnik kompanije. Pored toga, "Panšped" ima mogućnost da u slučaju takve potrebe koristi i besplatne vagone srpske železnice. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa