Evropa

Skandal potresa grčku vladu, Micotakis na udaru opozicije: "Premijeru, koga ste još prisluškivali?"

Komentari

Autor: Proto thema, Kathimerini

09/08/2022

-

17:01

Skandal potresa grčku vladu, Micotakis na udaru opozicije: "Premijeru, koga ste još prisluškivali?"
Skandal potresa grčku vladu, Micotakis na udaru opozicije: "Premijeru, koga ste još prisluškivali?" - Copyright Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis, EPA/ANDRE KOSTERS

veličina teksta

Aa Aa

Kada je Nikos Andrulakis, lider grčke partije PASOK u petak otkrio da je njegov telefon prisluškivala i pratila Nacionalna obaveštajna služba (EYP), oglasio se premijer Kirijakos Micotakis koji je rekao da nije bio obavešten o tome i da se radi o činu koji je bio "dozvoljen, ali politički neprihvatljiv". Istovremeno, Micotakis je obećao istragu i odmah smenio svoju "desnu ruku", generalnog sekretara vlade Grigorisa Dimitrijadisa i šefa Nacionalne obaveštajne službe Panajotisa Kondoleondosa.

Danas se oglasila i predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu i pozvala na "hitno i potpuno rasvetljavanje ovog slučaja, ali i zataškavanja rada Nacionalne obaveštajne službe".

"Zaštita privatnosti komunikacije je osnovni uslov za demokratsko i liberalno društvo. Izuzetak je predviđen Ustavom iz razloga nacionalne bezbednosti i vezan je za potrebu zaštite zemlje u zahtevnom međunarodnom okruženju koje zahteva budnost i teška razmatranja", rekla je i nastavila:

"Poštovanje i odbrana demokratije prevazilaze partije i frakcije, ličnosti i pozicije. To je najviša dužnost svih nas prema grčkom narodu"

Andrulakis: Micotakis prikriva krivično delo

S druge strane, lider PASOK-a Nikos Andrulakis je juče objavio na Fejsbuku saopštenje u kom se osvrnuo na Micotakisovo obraćanje. Prema njegovom mišljenju, Micotakis je "još jednom opravdao sebe u nameri da prikrije krivično delo".

"Premijer je današnjom izjavom ponovo ispao besprekoran usvojivši narativ o 'pravnoj greški' ne bi li opravdao krivično delo i direktno kršenje ustavne odredbe o privatnosti parlamenta", naveo je.

Andrulakis veruje da je Micotakis "očigledno bio zabrinut da će direktor EYP-a propričati", pa je objektivnu političku odgovornost pripisao generalnom sekretaru vlade Grigorisu Dimitrijadisu "spustivši je na nivo nemara".

"Da nije bilo zvaničnog izveštaja specijalne službe Evropskog parlamenta, ne bismo ništa saznali o ovim mračnim praksama", naveo je Andrulakis.

profimedia

 

Od Micotakisa je zatražio da iznese razloge zbog čega je njegov telefon pratila Nacionalna obaveštajna služba, rekavši da je premijer "čak i sa previše drskosti" čitav slučaj opisao kao legalan čin.

"Neću prihvatiti nikakvo zataškavanje. Neću dozvoliti gospodinu Micotakisu da banalizuje ključni slučaj podele vlasti u našoj zemlji. To nije lično pitanje kao što sam mnogo puta rekao. To je stvar demokratije. Namera svakog građanina je da živi i odgaja svoju decu u okruženju pravde i apsolutnog poštovanja ljudskih prava. Nastaviću borbu da pravosuđe, grčki parlament i evropske institucije iznesu na videlo čitavu istinu", rekao je i optužio Micotakisa da "kupuje vreme".

Ikonomu: Da je znao, Micotakis to ne bi dozvolio

S druge strane, portparol grčke vlade Janis Ikonomu rekao je da vlada neće dozvoliti da bude bačena bilo kakva senka na slučaj praćenja mobinog telefona predsednika PASOK-a Nikosa Andrulakisa.

Pozivajući se na izjavu premijera grčke Kirjakosa Micotakisa, Ikonomu je u razgovoru za Skaj rekao da će se premijer "detaljno osvrnuti na ovaj slučaj i opisati način na koji vlada pristupa tom pitanju i kako namerava da se pozabavi njime".

"Ovo je izuzetno ozbiljan slučaj i mora se razjasniti. Ne želimo da ostane u senci. Imali smo događaj koji je politički nepodnošljiv. Nije normalno da u jednoj demokratiji organi nacionalne bezbednosti nadgledaju telefon poslanika"

Napomenuo je da do ovoga "nikada ne bi došlo da je premijer bio obavešten".

"Zato je smenjen šef Nacionalne obaveštajne službe i preuzeta politička odgovornost"

Povodom mogućeg praćenja drugih lica, predstavnik Vlade je rekao da "prema informacijama kojima raspolaže, premijer nije obavešten da postoji nadgledanje još nekih političkih ličnosti"

Cipras: Premijeru, koga ste još prisluškivali?

Lider Sirize Aleksis Cipras osudio je premijera Micotakisa rekavši da se ovde ne radi o "pravnoj greški" već "mega skandalu i neoprostivoj režimskoj bahatosti od strane premijera koji je mislio da niko ne može da ga kontroliše".

"Kada je otkriven, ne samo on, nego i njegovi saradnici izgovorili su toliko laži da bi se opravdali. Nastavlja jednu laž za drugom da navodno nije znao. Pa, on je sam promenio zakon da ne bi moglo da se kaže da je nekoga pratio i to je postalo poznato sa prvom tužbom. Nije znao da od prvog dana stupanja na dužnost njemu odgovara Nacionalna obaveštajna služba? Nije znao čime rukovodi? Ko može da mu poveruje?", rekao je Cipras u obraćanju na Fejsbuku.

Facebook/Alexis Tsipras

 

Čak iako mu neko veruje, njegovi postupci su opasni za demokratiju, upozorava Cipras.

"To nije čak ni politička proračunatost, koliko napad na etiku. Jedno licemerno izvinjenje ne može da obriše ranu koju je naneo demokratiji. Umesto izvinjenja i laži nek nam kaže istinu - koje je još novinare i političare pratila služba koju on vodi?", kaže Cipras.

Georgijadis: Micotakis izašao u susret Andrulakisu

Prisluškivanje telefona osudio je i ministar razvoja i investicija Adonis Georgijadis. U razgovoru za TV ANT1, naglasio je da će o tome da li je nadzor bio nezakonit ili ne, odlučiti pravosuđe, ali i skupštinski istražni odbor.

On je takođe branio postupke premijera Micotakisa, ističući da je, čim je obavešten o tome, prihvatio ostavku svoje "desne ruke" Dimitrijadisa i zahtevao ostavku šefa Nacionalne obaveštajne službe Panajotisa Kondoleondosa. Potom je prihvatio i zahtev PASOK-a da se formira anketni odbor u parlamentu, kao i zahtev Sirize da se parlament otvori nedelju dana ranije i bavi ovim pitanjem.

Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

 

Georgijadis je kategorično rekao da je praćenje bilo legano, ali institucionalno neprihvatljivo.

Inače, Uprava za privatnost komunikacija (ADAE) objavila je danas saopštenje po pitanju praćenja telefona Nikosa Andrulakisa, uz napomenu da je revizija povodom žalbe predsednika PASOK-a već donela prve nalaze, da je još u toku i da će se nastaviti dok se ne sprovede potpuna istraga slučaja sa svake tačke gledišta".

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa