Evropa

RAT U UKRAJINI IAEA odredila tim za Zaporožje, Kijev prekinuo saradnju s Moskvom u oblasti nuklearne energije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/08/2022

-

08:08

RAT U UKRAJINI IAEA odredila tim za Zaporožje,  Kijev prekinuo saradnju s Moskvom u oblasti nuklearne energije
RAT U UKRAJINI IAEA odredila tim za Zaporožje, Kijev prekinuo saradnju s Moskvom u oblasti nuklearne energije - Copyright Tanjug/AP/Sashko Brynza, David Goldman, Emilio Morenatti

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 185. dan rata u Ukrajini. Nuklearna elektrana Zaporožje ponovo normalno radi, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da je "svet za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu". On navodi da je ruska vojska granatirala područje u blizini elektrane, međutim, zvanična Moskva demantuje te tvrdnje. U međuvremenu, Norveška se pridružila sankcijama Evropske unije, dok u baltičkim državama redom padaju spomenici iz sovjetskog doba.

Ključni događaji

  • Kijev sprema obaveznu evakuaciju iz delova Harkovske, Zaporoške i Mikolajivske oblasti
  • Ukrajina podnela optužnicu protiv šefa Čečenske Republike za ratne zločine
  • Norveška se priključila sankcijama EU protiv Rusije
  • NE Zaporožje ponovo povezana na ukrajinsku mrežu
  • Zelenski: Izvezli smo milion tona žitarica preko Crnog mora

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

   Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.05 UN: Osloboditi silose starih zaliha

Iako je iz Ukrajine do sada izvezeno više od milion tona žitarica, silosi su još puni starim zalihama, koje treba isprazniti da bi se napunili novim usevima, rekao je danas koordinator UN za dogovor o izvozu ukrajinskih žitarica Amir Abdula.

Više od milion tona žitarica i ostalih poljoprivrednih dobara do sada je izvezeno iz Ukrajine u okviru dogovora koji je Kijev potpisao sa Turskom i Ujedinjenim nacijama, čija primena je počela od 1. avgusta.

"Inicijativa za izvoz žitarica preko Crnog mora je počela da otvara mogućnosti za utovar novih žitarica u silose, ali i dalje je potrebno isprazniti mnogo starih zaliha žitarica kako bi se stvorio prostor za nove", dodao je Abdula, preneo je Rojters.

21.15 Rusija omogućava Ukrajincima neograničeni boravak i rad

Ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina stanovnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike kao i Ukrajincima, koji to žele, omogućeno je da u Rusiji ostanu bez vremenskog ograničenja i da se zaposle bez prethodno dobijene radne dozvole. Ovim ukazom se dozvoljava građanima DNR, LNR i Ukrajine da rade u Rusiji bez prethodnog dobijanja radne dozvole. Određene kategorije ljudi, uključujući osobe sa invaliditetom i starije od 80 godina dobijaće pomoć u iznosu od 10.000 rubalja (oko 166 američkih dolara) mesečno, a trudnice će imati pravo na jednokratnu isplatu u sličnom iznosu. Opširnije u odvojenoj vesti.

19.19 Njujork tajms: IAEA  odredila tim za Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) formirala je misiju koja bi naredne sedmice trebalo da otputuje u Ukrajinu i poseti nuklearnu elektranu Zaporožje, objavio je Njujork tajms. Kako se navodi, međunarodni tim će predvoditi generalni direktor IAEA Rafael Grosi, a u misiji će biti još 13 stručnjaka, uglavnom iz neutralnih zemalja. Na listi članova misije nema predstavnika Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

16.27 Ukrajina prekinula saradnju s Rusijom u oblasti nuklearne energije

Ukrajinska vlada se povukla iz sporazuma s Vladom Rusije o naučnoj i ekonomskoj saradnji u oblasti atomske energije, izjavio je danas predstavnik ukrajinske vlade u Vrhovnoj Radi Taras Melničuk. Ministarstvo finansija Rusije je saopštilo još 23. avgusta da se Kijev povlači iz ovog sporazuma sa Rusijom kako bi izbegao dvostruko oporezivanje prihoda i imovine i sprečio utaje poreza.

15.47 Kijev odobrava moreplovcima radna putovanja u inostranstvo

Moreplovcima na trgovačkim brodovima će biti dozvoljeno da napuste Ukrajinu ukoliko dobiju odobrenje od svog lokalnog vojnog administrativnog organa, što bi moglo da olakša transport žitarica iz ukrajinskih luka, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal i potvrdio da je ovu odluku danas odobrila vlada u Kijevu. Promena propisa se odnosi na muške članove posade morskih i rečnih brodova, kao i na studente koji bi trebalo da prođu praktičnu obuku, dodao je on, prenosi Rojters.

15.10 Novo granatiranje u Hersonu

Vojna komanda Ukrajine saopštila je da su njene snage uzvratile napade ruskih snaga u pravcu Soledara, Zajceva i Majorska, u regionu Donjecka. Južna vojna komanda Ukrajine izvestila je da je ukrajinski vazdušni udar uništio ruski sistem protivvazdušne odbrane u oblasti Herson, dok su mostovi Antonivski i Darjevski ostali neupotrebljivi za teška vozila nakon prethodnih udara, prenosi Rojters.

14.26 Ukrajinski mornari će moći da napuste zemlju zbog posla

Ukrajinskim mornarima biće dozvoljeno da napuste zemlju radi posla, prenosi Kijev Independent. Kabinet ministara Ukrajine saopštio je da će mornarima biti dozvoljeno da putuju na posao u inostranstvo. Premijer Denis Shmihal rekao je da će muškarcima u vojnoj dobi koji su zaposleni kao članovi posade biti dozvoljeno da napuste zemlju sve dok imaju dozvolu da pređu granicu od svojih lokalnih vojnih kancelarija. Do sada muškarcima od 18 do 60 godina koji su bili sposobni za vojnu službu nije bilo dozvoljeno da putuju van Ukrajine. Prema Šmihalovim rečima, više od 100.000 Ukrajinaca radi u brodarskoj industriji

13.10 Energoatom: Rusi ponovo grantirali Zaporožje

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštla je danas da su ruske snage granatirale kompleks nuklearne elektrane Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom od marta. U saopštenju na Telegram kanalu kompanije se navodi da su ruske trupe u poslednja 24 sata ponovo granatirale teritoriju nuklearke, a da se šteta procenjuje, prenosi Rojters.

Time su nastavljene međusobne optužbe ruske i ukrajinske strane za granatiranje najveće nuklearne elektrane u Evropi, koja se nalazi na jugu Ukrajine na levoj obali Dnjepra.

Associated Press • Euronews Serbia

11.45 Britanija šalje Ukrajini šest podvodnih dronova

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će Ukrajini dati šest podvodnih dronova, kako bi joj pomogla da očisti svoju obalu od mina, što će omogućiti isporuke žitarica budu bezbednije, prenosi Rojters. Britanija će takođe obučiti desetine pripadnika ukrajinske mornarice da koriste dronove, navodi se u saopštenju ministarstva. Norveška i Britanija će zajedno isporučiti mikro dronove Ukrajini, kao vojnu pomoć u njenom ratu sa Rusijom, saopštilo je ranije ove nedelje norveško ministarstvo odbrane, prenosi Rojters.

11.33 DNR: Državljanin SAD ubijen u borbi, ratovao na strani Kijeva

Pripadnici proruske milicije u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), na istoku Ukrajine, ubili su američkog državljanina Alana Džošuu, koji se borio na strani Kijeva, saopštile su vlasti DNR. Kako je navedeno, američki državljanin je ubijen u u borbama 23. avgusta, izvestila je ombudsman DNR Darja Morozova, prenosi TASS. Takođe je saopšteno da su o njegovoj smrti obavešteni američki zvaničnici i šef posmatračke misije UN, navodi ruska agencija.

11.07 Vladimir Rogov: Ukrajina ponovo granatira Energodar

Ukrajinske snage ponovo granatiraju Energodar gde se nalazi nuklearka Zaporožje, saopštio je danas Vladimir Rogov član proruske oblasne administracije, prenosi TASS. On je naglasio da „nije zabeležen nijedan udar na nuklearnu elektranu". Ukrajinska državna nuklearna kompanija, Energoatom, saopštila je danas da su oba funkcionalna reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, ponovo priključena na električnu mrežu.

09.30 Ruski Rosatom gradi dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj

Ruski nuklearni energetski gigant Rosatom narednih nedelja započinje s izgradnjom dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Neka gradnja počne!", objavio je Sijarto na Fejsbuku. Sporazum postignut između Rusije i Mađarske 2014. godine ima za cilj proširenje postojeće nuklearne elektrane Paks koja trenutno pokriva 40 odsto potreba Mađarske elektricnom energijom.

08.10 Zelenski: Izvezeno prvih milion tona žitarica

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je iz tri luke u Černomorsku, Odesi i Južnom izvezeno milion tona žitarica. Ukrajinsko žito i sama činjenica da su naše isporuke na svetskom tržištu hrane funkcionisale omogućavaju sprečavanje haosa na tržištu, smanjenje ozbiljnosti prehrambene krize i sprečavanje katastrofalnih nestašica. "Ukrajina je bila, jeste i biće među garantima globalne prehrambene bezbednosti", rekao je on.

08.00 Energoatom: Oba reaktora u Zaporožju priključena na mrežu

Ukrajinska državna nuklearna kompanija, Energoatom, saopštila je da su oba funkcionalna reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koja je pod ruskom kontrolom, ponovo priključena na električnu mrežu.

Prvi put u istoriji reaktori su isključeni 25. augusta nakon požara izazvanog, kako Kijev tvrdi, ruskim granatiranjem. "Danas u 21.15 časova, i drugi od pogonskih jedinica nuklearne elektrane Zaporožje koja je juče ugašena je priključena na električnu mrežu", navodi Energoatom u saopštenju, prenosi TASS. Ukrajinske vlasti su juče saopštile da su poslednja dva reaktora, od šest ukupno, u nuklearnoj elektrani Zaporožje zatvorena zbog požara i oštećenih dalekovoda.

07.13 "Špigel": Rusi pokušavaju da špijuniraju obuku ukrajinskih vojnika u Nemačkoj

Ruska obaveštaja služba navodno je pokušala da špijunira obuku ukrajinskih vojnika na zapadnim oružanim sistemima u Nemačkoj, tvrdi magazin „Špigel“. Vojna obaveštajna služba (MAD) Nemačke je u okruženju vojnih baza Idar-Oberštajn i Grafenver primetila sumnjiva vozila, iz kojih su nadzirani prilazi kasarni. Mali dronovi su, tvrdi MAD, u više navrata preletali poligone.

06.55 Kijev sprema obaveznu evakuaciju iz delova Harkovske, Zaporoške i Mikolajivske oblasti

Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk kaže da se pripremaju mere za obaveznu evakuaciju građana iz delova Harkovske, Zaporoške i Mikolajivske oblasti. Vereščukova je navela da je od početka avgusta više od 10.000 ljudi napustilo oblast Donjecka pod obaveznom evakuacijom, od kojih su trećina bila deca, a više od hiljadu ljudi sa smanjenom pokretljivošću.

06.29 U Letoniji srušen još jedan spomenik Crvenoj armiji

Letonija je srušila još jedan spomenik iz sovjetske ere podignut u znak sećanja na pobedu Crvene armije nad nacističkom Nemačkom.  Radnici su 25. avgusta srušili 80 metara visoki obelisk, koji je pao u obližnje jezero u središtu Rige. Letonski parlament izglasao je odobrenje rušenja spomenika u Parku pobede u maju ove godine. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.09 Zelenski: Svet za dlaku izbegao katastrofu u Zaporožju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je svet za dlaku izbegao nuklearnu katastrofu i da je snabdevanje električnom energijom iz ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje satima bilo prekinuto zbog ruskog granatiranja u toj oblasti, što je Moskva demantovala. Opširnije u odvojenoj vesti.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Dragan

27.08.2022 09:11

Дуга прича укратко и без пропагандних лавирината - Руси и даље напредују, Запад лаже и смишља подлости, гледа, као и кроз целу њихову историју, како ће профитирати на туђој крви, муци, сузама и зноју, а украјински пучисти које је запад нелегалним пучем довео на власт фантазирају и уништавају украјину и украјински народ.

Evropa