Evropa

Protest u Pragu protiv vlade, premijer: Demonstracije su izazvale proruske snage

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2022

-

18:24

Protest u Pragu protiv vlade, premijer: Demonstracije su izazvale proruske snage
Protest u Pragu protiv vlade, premijer: Demonstracije su izazvale proruske snage - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Oko 70.000 ljudi izašlo je danas na ulice Praga da protestuje protiv vlade, tražeći od vladajuće koalicije da uradi više po pitanju kontrole povećanja cena energenata, a takođe su digli glas i protiv Evropske unije i NATO.

Organizatori demonstracija, koji dolaze iz brojnih desničarskih grupa, zatim, manjih grupa, među kojima je i Komunistička partija, rekli su da Češka treba da bude vojno neutralna i da treba da obezbedi direktne kontakte sa dobavljačima gasa, uključujući i Rusiju, preneo je Rojters.

Policija je saopštila da je oko podneva bilo oko 70.000 demonstranata.

"Cilj naših protesta je zahtev za promenama, želimo da se reši pitanje cena energenata, posebno struje i gasa, jer ako se ne reši, to će uništiti našu ekonomiju ove jeseni", rekao je jedan od organizatora Jirži Havel za sajt iDNES.

Premijer Petr Fijala, koji vodi koaliciju sačinjenu od pet partija, rekao je za "CTK njuz" da demonstrantima u srcu nisu bili najbolji interesi za državu.

"Demonstracije na trgu Venceslas su sazvale snage koje su proruske, bliske ekstremnim stavovima i rade protiv interesa Češke", istakao je Fijala.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa