Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev poziva stanovnike oko Zaporožja da se evakuišu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/09/2022

-

09:12

RAT U UKRAJINI Kijev poziva stanovnike oko Zaporožja da se evakuišu
RAT U UKRAJINI Kijev poziva stanovnike oko Zaporožja da se evakuišu - Copyright Tanjug/AP/Andrii Marienko, Emilio Morenatti, Kostiantyn Liberov

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 196. dan. Borbe na istoku zemlje se nastavljaju, a guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj tvrdi da ukrajinske trupe napreduju na istoku, kao i da su ruski napadi uspešno odbijeni. Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je izveštaj o bezbednosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju je zauzela Rusija, na jugoistoku Ukrajine i pozvala na hitne mere da se spreči nukelarna nesreća- Evropska komisija glasala za suspenziju sporazuma o olakšanom viznom režimu sa Rusijom i sada se čeka odobrenje Evropskog saveta. Šef ruske diplomatije već prvog dana ocenio da nova britanska premijerka Liz Tras ima unapred negativan stav o Rusiji.

Ključni događaji

  • IAEA objavila alarmantan izveštaj u kome je situaciju u Zaporožju ocenila kao bez presedana i pozvala na hitne mere
  • Borbe na istoku zemlje se nastavlaju
  • Evropska komisija odobrila suspenziju olakšanog viznog režima za ruske građane
  • Gajdaj tvrdi da ukrajinske trupe napreduju ka istoku
  • Simson najavila novi paket mera EU za rešavanje energetske krize 
  • Tras prihvatila poziv Zelenskog da poseti Ukrajinu
  • Gutereš traži da se u Zaporožju uspostavi demilitarizovana zona

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.48 UN i Crveni krst da imaju pristup ukrajinskim zarobljenicima

Ujedinjene nacije i Međunarodna organizacija Crvenog krsta moraju imati pristup mestima na kojima se u Rusiji nalaze ukrajinski ratni zarobljenici kao i zarobljeni civili, izjavila je danas u Savetu bezbednosti podsekretar UN za političke i mirovne poslove Rozmari di Karlo.

22.40 Kal: Ukrajinske snage ostvaruju spor, ali značajan napredak

Ukrajinske snage ostvaruju "spor, ali značajan napredak" na bojnom polju i trenutno im ide bolje na jugu zemlje nego Rusima, izjavio je danas zamenik američkog ministra odbrane za politiku Kolin Kal.

"Tek je početak. Mislim da Ukrajinci sporo, ali značajno napreduju. I videćemo kako će se stvari odvijati", rekao je Kal na događaju čiji je domaćin bio Difens njuz, preneo je Rojters.

22.26 Zelenski: UKR snage stavile pod kontrolu naselja u Harkovu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski preneo je danas, kako je rekao, dobre vesti iz oblasti Harkov istočno od Kijeva, navodeći da su neka naselja ponovo stavljena pod ukrajinsku kontrolu.

U večernjem video obraćanju, on je takođe, zahvalio ukrajinskim artiljerijskim trupama na, kako je rekao, uspešnim udarima na ruske snage na jugu Ukrajine, preneo je Rojters.

 

 

22.15 UN: Gutereš želi da pomogne oko situacije u Zaporožju

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš spreman je da pomogne u rešavanju situacije oko zaporoške nuklearne elektrane, rekao je danas njegov portparol Stefan Dižarik.

Na pitanje o izgledima za uspostavljanje zone bezbednosti u elektrani, portparol je naveo da je to teško reći jer su neprijateljstva u toku, preneo je TASS.

"Mislim da niko nije očekivao trenutne rezultate, a rizici su i dalje neposredni", istakao je Dižarik i naglasio da Gutereš planira da poseti prestonice Ukrajine i Rusije, kako bi razgovorao o zaporoškoj nuklearnoj elektrani.

21. 58 IAEA: U granatiranju Zaporožja oštećen rezervni dalekovod

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je u današnjem granatiranju oštećen rezervni dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini, koja je već izgubila sva četiri svoja redovna dalekovoda.

Rojters navodi da su ukrajinski operativici obavestili stručnjake IAEA, koji su prisutni u nuklearnoj elektrani od prošle nedelje, da je jedna od tri rezervne linije između ZNPP i termoelektrane sada oštećena granatiranjem, dok su druge dve isključene.

19.30 UN: Zvaničnici UN i Rusije razgovarali o izvozu žita i đubriva

Zvaničnici Ujedinjenih nacija i Rusije sastali su se danas u Ženevi kako bi razgovarali o pritužbama Rusije da sankcije Zapada ometaju njenu sposobnost izvoza žitarica i đubriva, izjavio je portparol UN Stefan Dižarik. On je razgovore opisao kao pozitivne, konstruktivne i profesionalne, preneo je Rojters.

Sporazum o izvozu žitarica između Rusije i Ukrajine kojem su posredovali Ujedinjene nacije i Turska postignut je u julu, nakon upozorenja da bi obustava isporuka žitarica iz ukrajinskih luka zbog sukoba mogla dovesti do ozbiljne nestašice hrane, pa čak i izbijanja gladi u nekim delovima sveta. Nastavak izvoza žitarica nadgleda Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu u kojem rade ruski, ukrajinski, turski i pripadnici UN. 

19.03 Putin: Naredio sam Rosatomu da preduzme mere za bezbednost Zaporožja

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je naredio državnoj nuklearnoj korporaciji Rosatomu da preduzme dodatne mere kako bi osigurao bezbednost u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNPP).

"Zamolio sam juče direktora Rosatoma (Alekseja) Lihačova da iznese dodatne predloge kako bi se osigurala bezbednost (u ZNPP), jer tamo glavna pretnja nije reaktor, već skladište potrošenog goriva", rekao je predsednik Rusije na Istočnom ekonomskom forumu, preneo je TAS S.

18.05 Šolc obećao Zelenskom nastavak nemačke pomoći

Nemački kancelar Olaf Šolc obećao je predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom kontinuiranu podršku, saopštio je danas portparol nemačke vlade. Dvojica lidera su razgovarala telefonom o daljim načinima kako da se pomogne zemlji razorenoj ratom, a u to ulaze mere pomoći prilikom obnove Ukrajine, preneo je Rojters.

Šolc je naglasio da su u toku pripreme za međunarodnu konferenciju o pomoći Ukrajini, koja će biti održana u Berlinu 25. oktobra. Zelenski i Šolc su se, takođe, složili da je zaštita nuklearne elektrane Zaporožje od velikog značaja i podržali su preporuke iz izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja je pozvala da se napravi zona zaštite oko nuklearke.

17.52 Ukrajina pozvala stanovnike oko Zaporožja da se evakuišu

Ukrajina je danas pozvala stanovnike sa područja oko nuklearne elektrane Zaporožje da se evakuišu radi sopstvene bezbednosti.

"Apelujem na stanovnike okruga u blizini Zaporoške nuklearne elektrane.... evakuišite se! Pronađite način da dođete do teritorije koja je pod (ukrajinskom) kontrolom", napisala je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk na Telegramu, preneo je Rojters.

17.00 Načelnik ukrajinskog Generalštaba objavio da Ukrajina stoji iza napada na ruske baze na Krimu

Načelnik ukrajinskog Generalštaba Valerij Zalužnji priznao je danas da je ukrajinska vojska izvela niz napada na ruske vazdušne baze na Krimu, javlja Rojters. Načelnik Generalštaba je u autorskom članku koji je napisao sa poslanikom Mihailom Zabrodskim za ukrajinsku agenciju Ukrinform objasnio da su napadi izvršeni projektilima. Ukrajina je dosad samo nagoveštavala da je izvodila napade na Krim, a jedan visoki ukrajinski zvaničnik je anonimno rekao Rojtersu da su eksplozije u vazdušnoj bazi na Krimu bile delo ukrajinskih sabotera. Zalužnji je naveo da je uspeh Oružanih snaga Ukrajine to što su neprijateljstva prebačena na Krim.

16.11 EPP nominovala Zelenskog za nagradu Saharov

Evropska narodna partija (EPP) je u Evropskom parlamentu nominovala predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog za nagradu Saharov za demokratiju i ljudska prava.

"Zelenski i ukrajinski narod se ne bore samo za svoju slobodu i svoju zemlju, već za evropske vrednosti i time protiv agresije, tlačenja i diktature", rekao je poslanik Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Kristijan Sagarc, obrazlažući predlog EPP. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

 

16.00 Berbok: Pregovaramo iza kulisa, nemojte nasedati na lažne vesti

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok odbacila je tvrdnje da Berlin čini premalo da se diplomatskim sredstvima zaustavi rat u Ukrajini. "Pregovaramo iza kulisa", kazala je Berbok u nemačkom Bundestagu.

Ona je naglasila da su Ujedinjene nacije u ovakvim trenucima jedini ključ za pomeranje u pravcu mira. "To je diplomatija koja deluje", podvukla je Berbok. Ona je kazala da se Rusija sprovodi napad na Ukrajinu na različitim nivoima, između ostalog, i lažnim vestima i propagandom. "Nemojte nasedati na to", poručila je ona.

15.00 Šef proruske administracije Zaporožja: Verovatno ćemo danas isključiti elektranu

Šef proruske administracije Zaporoške oblasti Jevhen Balički izjavio je danas da je moguće da će nuklearna elektrana Zaporožje biti isključena jer je konstantno granatira ukrajinska vojska.

"Velika je verovatnoća da ćemo već danas biti prinuđeni da ugasimo nuklearku, jer je njen rad u ovakvim uslovima nemoguć. Nismo u potpunosti rešili ovo pitanje, ali ćemo morati da donesemo takvu odluku", rekao je Balički u emisiji "Solovjov uživo".

13.45 Rusija uvela sankcije evropskim vojnim liderima

Rusija je danas saopštila da je uvela sankcije određenom broju građana Evropske unije kao odgovor na neprijateljsku antirusku politiku Zapada. Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da zabranjuje ulazak velikom broju evropskih vojnih lidera, visokih bezbednosnih oficira, kao i predstavnicima kompanija za prodaju oružja, preneo je Rojters.

TASS dodaje da su među sankcionisanima i zaposleni u kompanijama koje su umešane u dostavljanje oružja Ukrajini. Ministarstvo nije navelo imena ljudi kojima je zabranjen ulazak u Rusiju. Moskva je ranije uvela sankcije određenom broju zapadnoevropskih političara.

13.20 Fon der Lajen: Predložićemo ograničenje cene ruskog gasa

Evropska komisija će predložiti ograničenje na cenu ruskog gasa, zajedno sa merama koje uključuju obavezno smanenje potrošnje struje na teritoriji zemalja EU, rekla je danas predsednica Komisije Urusla fon der Lajen. "Predložićemo uvođenje ograničenja cena na ruski gas. Moramo smanjiti ruske prihode koji Putinu služe da čini zlodela u ratu u Ukrajini", rekla je Fon der Lajen, preneo je Rojters. Rusija je na neodređeno obustavila isporuku gasa Evropskoj uniji preko Severnog toka 1 prošlog petka.

12.50 Moskva: Granatiranje Zaporožja ostavilo Energodar bez struje

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ukrajinska vojska nastavila sa provokacijama u zoni nuklearke Zaporožje, zbog čega je obližnji grad Energodar ostao bez struje. "Uprkos prisustvu predstavnika IAEA kijevski režim je nastavio sa provokacijama u nuklearnoj elektrani Zaporožje preteći tako da izazove katastrofu", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu, prenela je agencija interfax.ru.

On je rekao da su tokom dana zabeležena tri artiljerijska granatiranja Energodara, kao i da je oružana moć neprijatelja potisnuta uzvratnom vatrom ruske artiljerije. Radiološka situacija u Zaporožju je normalna, tvrdi Konašenkov.

12.35 Putin: Evropa nije više osnovno energetsko tržiste za Rusiju

Evropsko energetsko tržište prestalo je da bude osnovno za Rusiju, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu. Prema njegovim rečima, ako Evropi ne bude bio potreban ruski gas, izvoziće se u druge zemlje. On je ideju Evropske unije (EU) da uvede gornju cenu ruskog gasa nazvao „netržišnom glupošću“, koja će dovesti do novog kruga poskupljenja energenata. „Još jedna glupost, koja će dovesti do daljeg rasta cena na svetskim tržištima, pa i u Evropi. Ništa se ne može rešiti administrativnim putem u sferi ekonomije i svetske trgovine“, uveren je Putin. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

12.30 Ukrajina razmatra gašenje elektrane Zaporožje

Ukrajina razmatra gašenje nuklearne elektrane u Zaporožju, koja je pod kontrolom ruske vojske, prenosi Rojters. Ukrajinski ekspert za nuklearnu bezbednost Oleg Korikov je u video obraćanju rekao da se gašenje nuklearne elektrane razmatra iz bezbednosnih razloga.

On je dodao i da su zabrinuti za rezerve dizela koje se koriste za pomoćne generatore u toj nuklearki. Protekle nedelje nuklearnu elektranu u Zaporožju posetila je delegacija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), koja je izrazila zabrinutost zbog situacije na terenu i apelovala na obe strane da se uzdrže od granatiranja nuklearke, jer bi to moglo da ima fatalne posledice.

11.23 Papa Franja pozvao na prekid "svetskog rata"

Papa Franja pozvao je danas tokom redovnog obraćanja u Rimu na prekid aktuelnog, kako ga je nazvao, svetskog rata, i pozvao sve strane da se angažuju u postizanju mira. Papa je na trgu Svetog Petra uputio molitvu za mučenički narod u Ukrajini, prenosi Rojters.

10.40 Putin: Nemačka i sankcije Zapada krivi za to što Severni tok 1 ne radi

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su Nemačka i sankcije Zapada krive za to što gasovod Severni tok 1 nije u funkciji i da su Ukrajina i Poljska same odlučile da isključe druge gasne rute ka Evropi. Putin je, na ekonomskom forumu u Vladivostoku, rekao da bi Gasprom mogao da nastavi isporuke gasa kroz Severni tok 1 ako turbina važna za njegov rad bude vraćena Rusiji. Takođe, ruski predsednik je rekao da Rusija "neće imati problema sa prodajom svojih ogromnih energetskih resursa širom sveta, uprkos sankcijama Zapada, koje su smišljene da ciljem da ukinu vitalne energetske prihode Kremlja", prenosi Rojters.

10.25 Lavrov: Zatražili smo dodatna pojašnjenja od IAEA

Moskva je zatražila dalja pojašnjenja od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nakon što je nuklearno nadzorno telo UN-a objavilo izveštaj o situaciji u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje. "Postoji potreba za dodatnim pojašnjenjem, jer izveštaj sadrži niz pitanja - neću ih sada navoditi - ali smo ta objašnjenja tražili od generalnog direktora IAEA", rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u izjavi za Interfaks.

10.18 Zaharova: Zapad nastavlja da vrši pritisak na IAEA

Zapad nastavlja da vrši pritisak na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući odredbe izveštaja agencije o Zaporoškoj nuklearki. "Prema nedavno otkrivenim informacijama, Oružane snage Ukrajine usaglašavaju koordinate granatiranja neposredno sa Amerikancima, Pentagonom i Zapadom. Odnosno, u toku je razmena podataka. Kako je moguće u toj situaciji govoriti o tome da ne postoji mogućnost da se ustanovi ko granatira i sa koje strane?“, rekla je Zaharova za Sputnjik.

Associated Press

10.01 Kijev: Sporazum o žitu se poštuje, nema osnova za izmenu

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je danas da Rusija nema osnova da promeni važan sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava da izvozi žito iz luka u Crnom moru i da se njegovi uslovi striktno poštuju. Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, dao je izjavu Rojtersu nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da će razgovarati o izmenama i dopunama sporazuma kako bi se ograničio broj zemalja koje mogu da primaju isporuke sa žitom.

Euronews
09.30 Borbe u Harkovskoj oblasti

Ukrajinske snage napale su grad Balakliju u oblasti Harkova, koji je drži Rusija, saopštio je zvaničnik samoproglašene DNR Danil Bezsonov, dok Kijev nije iznosio preciznije informacije u vezi sa kontraofanzivom, prenosi Rojters. Guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj saopštio je ukrajinskoj televiziji, ne navodeći lokacije, da je „kontranapad u toku" i snage Kijeva "imaju izvesnog uspeha" , ali nije dao više informacija. Savetnik ukrajinskog predsednika ranije je na Tviteru objavio da će od predsednika Volodimira Zelenskog stići "sjajne vesti" o operaciji u severoistočnom regionu Harkova, prenosi Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia
09.25 Gutereš traži da se u Zaporožju uspostavi demilitarizovana zona

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je na Ukrajinu i Rusiju da dogovore demilitarizovanu zonu oko nuklearne Zaporožje u Ukrajini koja je pod kontrolom ruskih snaga. "Kao prvi korak ruske i ukrajinske snage treba da se obavežu da se neće upuštati u vojne aktivnosti u blizini ove lokacije", rekao je Guteres na sednici Saveta bezbednosti UN. Kao drugi korak, rekao je, treba da se definiše demilitarizovana zona.

09.15 Tras prihvatila poziv Zelenskog da poseti Ukrajinu

Nova britanska premijerka Liz Tras razgovarala je sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim što je bio njen prvi telefonski razgovor sa nekim stranim liderom od stupanja na dužnost. Ona je prihvatila njegov poziv da poseti Ukrajinu i ponovila podršku u sukobu s Rusijom, prenosi Rojters. "Premijerka je rekla da se raduje saradnji sa predsednikom narednih nedelja i meseci i da sa zadovoljstvom prihvata poziv da poseti Zelenskog u Ukrajini uskoro", navedeno je u saopštenju iz njenog kabineta.

09.10 Nebenzja: Nema još detalja o demilitarizaciji Zaporožja

Rusija još čeka na konkretne detalje inicijative za uspostavljanje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, saopštio je novinarima stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja. Komentarišući mogućnost demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane, koju je ranije u utorak predložio generalni direktor IAEA Rafael Grosi, Nebenzja je rekao da je generalni sekretar UN Antonio Guteres izneo tu inicijativu „pre nekoliko meseci“, prenosi TASS.

08.15 Putin: Zapadne sankcije posledica opadanja dominacije SAD

Opadanje globalne dominacije Sjedinjenih Američkih Država povezano je sa ubrzanjem politike sankcija zapada, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin danas na plenarnoj sednici Istočnog ekonomskog foruma. "Katalizator ovih procesa sankcija bio je pad dominacija SAD u globalnoj ekonomiji i politici, kao i tvrdoglava nespremnost, pa čak i nesposobnost zapadnih elita da sagledaju, prihvate objektivne činjenice“, rekao je Putin na skupu u Vladivostoku, prenosi TASS.

Tanjug/Stanislav Krasilnikov/TASS News Agency Host Pool Photo via AP

 

07.00 Alarmantan izveštaj IAEA: Situacija u Zaporožju bez presedana, "hitne mere za sprečavanje nuklearne nesreće" 

Međunarodna agencija za atomsku energiju objavila je izveštaj o bezbednosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje, koju je zauzela Rusija, na jugoistoku Ukrajine.

Organizacija UN za nuklearni nadzor upozorava da postoji "hitna potreba za privremenim merama za sprečavanje nuklearne nesreće" u nuklearnoj elektrani, dodajući da je "ozbiljno zabrinuta" zbog situacije u postrojenju. U izveštaju stoji da je "situacija u Zaporožju bez presedana", a opštirnje pročitajte u posebnoj vesti.

IAEA, profimedia

 
06.55 Putin: Povlačenje Rusije iz Svetske turističke organizacije razuman potez

Turizam treba da bude van politike, ali je povlačenje Rusije iz Svetske turističke organizacije (UNWTO) bilo razuman korak, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin govoreći na sastanku Državnog odbora za turizam. Dodao je, međutim, da je prioritet Rusije jačanje pozicije u sektoru turizma na međunarodnoj areni, prenosi TASS.

06.50 Evropska komisija glasala za suspenziju sporazuma o olakšanom viznom režimu sa Rusijom

Evropska komisija odobrila je predlog o potpunoj suspenziji sporazuma o olakšanom viznom režimu sa Rusijom, saopštila je danas evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson. Ona je dodala da odluku mora da odobri Evropski savet u roku od nedelju dana i poručila da se nada da će novi vizni režim sa Rusijom stupiti na snagu u ponedeljak.

06.40 Gajdaj: Ukrajinske trupe napreduju na istoku

Guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je da ukrajinske trupe napreduju na istoku zemlje, kao i da su ruski napadi uspešno odbijeni. "Neprijateljski napadi nisu uspeli, i postoje određeni pozitivni rezultati. Naše odbrambene snage su pomalo napredovale, čekamo prekid okupacije", napisao je Gajdaj na Telegram nalogu.

Tanjug/AP/Andrii Marienko

 

06.30 Simson: EU će objaviti odgovor na energetsku krizu

Očekuje se da će sledeći koraci Evropske unije za rešavanje pogoršane energetske krize na kontinentu nakon ruskog napada na Ukrajinu biti objavljeni sledeće nedelje, izjavila je danas evropska komesarka za energetiku Kadri Simson za AP. Simson je kazala da Evropska komisija očekuje da će paket kojim bi se rešio skok cena struje u Evropi biti usvojen sledećeg utorka. U tom paketu, kako je dodala, trebalo bi da se razdvoje cene gasa i energenata, a trebalo bi očekivati i povećanje likvidnosti tržišta i koordinisano smanjenje tražnje.

06.20 Lavrov: Tras unapred ima negativan stav o Rusiji

"Nova britanska premijerka Liz Tras ima unapred negativan stav prema Rusiji, dok bi u postojećim okolnostima bilo značajnije za London da reši odnose sa svojim najbližim susedima, uključujući Francusku", izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov. On je ocenio da Tras "ima prioritet pre nego što konačno odredi svoj stav prema Rusiji, a to je da shvati da li je francuski predsednik Emanuel Makron prijatelj ili neprijatelj", prenosi TASS.

06.00 "Velt": Nemačka odbila da pošalje "Leopard 2" tenkove Ukrajini

Nemački kancelar Olaf Šolc odbio je molbu svog ukrajinskog kolege Denisa Šmihala za većom vojnom podrškom, tokom njegove posete Berlinu, piše dnevnik "Velt". Konkretno se radilo o isporuci modernih "Leopard 2" tenkova. Već u aprilu je nemački proizvođač oklopnih vozila "Kraus-Mafaj Vegman" ponudio direktnu isporuku 100 tenkova Ukrajini za 1,55 milijardi evra. Međutim, Šolc je odbio da da izvoznu dozvoli, i njegov stav se i dalje nije promenio.

05.50 Rusija tvrdi: Ukrajina ispalila granate na grad Energodar i oblast oko nuklearke Zaporožje

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je Ukrajina ispalila 20 artiljerijskih granata na grad Energodar i oblast oko nuklearne elektrane Zaporožje u poslednja 24 časa.

Prema navodima ruskog ministarstva, tri granate su pale na teritoriju nuklearne elektrane Žaporožje, a jedna od njih je eksplodirala u blizini bloka broj dva, navedeno je na dnevnom vojnom brifingu, preneo je Rojters. Nivoi radijacije kod nuklearne elektrane Zaporožje ostali su normalni, dodaje se u saopštenju.

profimedia

 

05.40 Putin ispratio aktivnu fazu vojnih vežbi "Vostok 2022"

Predsednik Rusije Vladimir Putin ispratio je aktivnu fazu strateških komandno-štabnih vojnih vežbi "Vostok 2022" koja se održava na poligonu Sergejevski u Primorskom kraju.

U vežbama koje se održavaju od 1. do 7. septembra angažovano preko 50.000 vojnika iz 14 zemalja, više od 5.000 jedinica naoružanja i vojne tehnike, uključujući preko 140 letelica, 60 vojnih brodova, čamaca i pomoćnih plovila, preneo je Sputnjik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa