Evropa

Direktor Uprave kompanije INA ponudio ostavku nakon što je otkrivena afera o proneveri 13 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

07/09/2022

-

12:55

Direktor Uprave kompanije INA ponudio ostavku nakon što je otkrivena afera o proneveri 13 miliona evra
Direktor Uprave kompanije INA ponudio ostavku nakon što je otkrivena afera o proneveri 13 miliona evra - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Uprave hrvatske naftne kompanije INA Sandor Fasimon ponudio je ostavku na to mesto nakon što je policija privela više osoba osumnjičenih da su učestvovali u nezakonitim radnjama oštećena za ogroman iznos, a navodno se radi o šteti većoj od 13 milliona evra.

Kako je saopšteno iz INE, Fasimon je, navodi se, izjavio da je kao predsednik kompanije odgovoran i oseća moralnu obavezu za sve aktivnosti firme, bez obzira na iskazanu dužnu pažnju. Fasimon će, dodaje se, nastaviti da obavlja dužnost predsednika Uprave INE do imenovanja njegovog naslednika "kako bi se obezbedio kontinuitet poslovanja društva".

"Bio sam krajnje šokiran kada sam saznao za postupke Damira Škugora i njegovih saradnika. Tokom proteklih deset godina INA je prešla vrlo dug put - od ruba bankrota došli smo do finansijske stabilnosti, a u procesu smo realizacije najveće industrijske investicije u istoriji zemlje izgradnjom postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. Škugorovi postupci vredni su prezira i ne predstavljaju identitet INE. To nije INA, to nismo mi", rekao je Fasimon.

Naveo je da uprkos činjenici da nije imao nikakve veze sa Škugorovim kriminalom ili bilo kojim drugim nedelom, kao odgovoran čelnik kompanije, kaže, da mora da snosi moralnu obvezu za celu INU.

"Samim time, ispravna stvar koju sada mogu da učinim jeste da ponudim ostavku", naveo je šef Uprave INE.učiniti jest ponuditi ostavku", rekao je šef Uprave ove kompanije, preneli su hrvatski mediji. U saopštenju se navodi da je u međuvremenu u kompaniji traje temeljna i dosledna istraga pljačke i da će u zavisnosti od ishoda, kompanija će sprovesti dalje radnje.

Predsednik parlamenta pozdravio odluku o ostavci

Predsednik hrvatskog parlamenta Gordan Jandroković pozdravio je danas ponuđenu ostavku Sandora Fasimona na mesto predsednika Uprave INE i poručio da očekuje ostavke i ostalih članova.

Jandroković je, kako prenosi Hina, rekao da smatra da je to ispravan potez. "Očekujem da i svi ostali članovi Uprave podnesu ostavke, jer ono što se dogodilo je evidentno propust Uprave INE“, rekao je Jandroković nakon sednice skupštinskog Predsedništva.

Veruje, kazao je, da je ovo prva ostavka i da će uslediti ostavke i svih ostalih članova Uprave. Na konstataciju novinara da hrvatski članovi u Upravi INE još ne nude ostavke, Jandroković je kazao da je pozicija hrvatske vlade u tom pogledu jasna.

„Pozicija vlade je jasna, premijer je jasno rekao da traži odgovornost svih članova Uprave, bilo da dolaze sa hrvatske ili mađarske strane“, odgovorio je Jandroković. Ponovio je da očekuje ostavke i ostalih članova Uprave, a posebno hrvatskih članova.

„Očekujem da to naprave, to je stav vlade i to je stav hrvatske javnosti da moraju preuzeti odgovornost za ono što se dogodilo“, rekao je Jandroković. On je rekao da je cilj postignut, ako je predsednik Uprave, koji dolazi sa mađarske strane, podneo ostavku. "A, zahtev premijera je bio da svi članovi Uprave odu, onda smo, očito, napravili prvi korak“, rekao je Jandroković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je ranije da je ključna poruka u vezi sa istorijskom pljačkom u INI da su državne institucije i vlada otkrili ovaj slučaj zloupotrebe, da će tražiti odgovornost Uprave, hrvatskih i mađarskih članova u sudskom postupku i da će razgovarati sa MOL- om o promeni načina upravljanja ovom kompanijom.

"Razmotrili smo najaktualniju političku temu. Kao vlada i parlametntarna većina zgroženi smo i šokirani, osuđujemo ovakvo udruživanje za ovakvo krivično delo, i to u vremenu najveće energetske krize", rekao je premijer.

Plenković je novinarima nakon sastanka sa koalicionim partnerima u banskim dvorima rekao da je "delo otkriveno zahvaljujući službama vlade" što, kako kaže, "govori da je naša politička privrženost borbi protiv korupcije jaka".

Podsetimo, krajem prošle nedelje hrvatska policija i Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) sproveli su veliku akciju u kojoj je uhapšeno više osoba zbog, kako se sumnja, zloupotrebe i pranja novca na štetu kompanije INA, među kojima je bio i jedan od direktora kompanije.

Komentari (0)

Evropa