Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski objavio nove vesti sa fronta, Ukrajina tvrdi da je ruski vojni komandant dobio otkaz

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/09/2022

-

07:06

RAT U UKRAJINI Zelenski objavio nove vesti sa fronta, Ukrajina tvrdi da je ruski vojni komandant dobio otkaz
RAT U UKRAJINI Zelenski objavio nove vesti sa fronta, Ukrajina tvrdi da je ruski vojni komandant dobio otkaz - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Russian Defense Ministry, Andrew Kravchenko, Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 202. dan. Ratni sukobi se nastavljaju. U ruskim napadima na ukrajinski grad Harkov poginula je najmanje jedna osoba, a šest je povređeno, dok je snabdevanje strujom i vodom i dalje delimično u prekidu, saopštili su juče zvaničnici. Ukrajinski generalštab saopštio je, u međuvremenu, da su njeni vojnici samo pre dva dana zauzeli više od 20 gradova i sela od povlačenja ruskih trupa u okviru kontraofanzive na severoistoku zemlje. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kasno sinoć da su ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod kontrolom Rusije od početka meseca.

Ključni događaji:

  • U ruskim napadima na Harkov poginula jedna, ranjeno 6 osoba
  • Grosi: Ukrajina i Rusija zainteresovane za zaštitnu zonu
  • Kremlj: Nece biti demilitarizacije nuklearke Zaporožje
  • Bela kuća najavila nastavak pomoći Ukrajini
  • Smanjena setva žitarica u Ukrajini za 30 odsto
  • Zelenski: Ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.43 Kijev: Snabdevanje strujom u Harkovu potpuno obnovljeno

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko rekao je danas da je snabdevanje električnom energijom u Harkovu i Harkovskoj oblasti "obnovljeno 100 odsto". "Harkovska oblast. Snabdevanje grada i regiona strujom je obnovljeno za 100 odsto“, napisao je Timošenko na svom Telegram kanalu, prenosie RIA Novosti. Gradonačelnik Harkova Ihor Terekov saopštio je u ponedeljak da je usled ruskih napada ponovo onemogućeno snabdevanje tog grada strujom i vodom.

Regionalni guverener Oleh Sinehubov prethodno je rekao da je u pojedinim delovima Harkovske oblasti došlo do nestanka struje i prekida vodosnabdevanja, pošto su u ruskim napadima pogođeni infrastrukturni objekti.

Associated Press • Euronews Serbia

23.15 Zelenski: Ukrajina kontroliše više od 4.000 kilometara kvadratnih

Ukrajina sada ima punu kontrolu nad više od 4.000 kilometara kvadratnih koje je povratila od ruskih snaga, a nad još 4.000 stabilizuje i uspostavlja kontrolu, naveo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je u ponedeljak saoostio da su ukrajinske snage povratile od ruskih 6.000 kvadratnih kilometara u nedavnoj ofanzivi, preneo je Rojters. Ukrajinski zvanicnici ističu međutim, da je potrebno praviti razliku između vraćanja teritorije i uspostavljanja pune kontrole i osiguravanja da ona bude potpuno bezbedna.

23.00 Ponovo osposobljena tri voda u Zaporožju

Sva tri pomoćna voda za snabdevanje strujom u nuklearki Zaporožje koja je pod ruskom kontrolom ponovo su osposobljena, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču. Prvi je ponovo osposobljen za rad u subotu, prenosi Rojters. Jedan od njih snage 750/330 kilovolti vrši napajanje nuklearke strujom potrebnom za hlađenje reaktora i druge bezbednosne funkcije. Druga dva voda, snage 330 i 150 kilovolti, drže se kao rezervni, navodi se u saopštenju IAEA.

Associated Press

19.50 Borelj: Sankcije EU nanose ozbiljnu štetu Rusiji

Sankcije EU nanose ozbiljnu štetu potencijalu Moskve da održi svoju oružanu i vojnu opremu u ratu sa Ukrajinom, smatra šef diplomatije EU Žozep Borelj. On dodaje da gotovo polovina ruske vojne tehnologije zavisi od uvoza sa Zapada. On je dodao da "45 odsto ruske tehnologije zavisi od evropskog uvoza, a on je prekinut". Borelj tvrdi da dve trećine svih ruskih civilnih aviona ne mogu vise da lete jer delovi za njih potiču iz evropskih zemalja. Borelj takođe tvrdi da Moskva više ne može da prevaziđe vojne gubitke koje je pretrpela.

19.20 Šolc pozvao Putina da nađe diplomatsko rešenje za Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas u telefonskom razgovoru ruskog predsednika Valdimira Putina da pronađe diplomatsko rešenje za konflikt u Ukrajini zasnovano na prekidu vatre i kompletnom i što hitnijem povlačenju ruskih trupa, saopštio je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt. Kako je naveo, Šolc je upozorio da bilo kakvi koraci Rusije ka aneksiji teritorija neće proći bez odgovora i neće biti priznati ni pod kakvim uslovima

Preneo je da je Šolc u 90-minutnom razgovoru istakao potrebu da se osigura bezbednost nukelarne elektrane Zaporožje, prenosi Rojters. Prema rečima portparola, nemački kancelar je apelovao na Putina da Rusija nastavi da u potpunosti primenjuje sporazum o izvozu ukrjainskog žita koji su podržale Ujedinjene nacije.

18.50 Blinken: Rusija možda zloupotrebi Azerbejdžan i Jermeniju

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je zabrinut da bi Rusija mogla da pokusa da iskoristi sukob izmedu Azerbejdžana i Jermenije kako bi skrenila pažnju sa rata u Ukrajini. Vašington je pozvao obe strane u sukobu da prekinu neprijateljstva nakon što su borbe izbile blizu granice dve zemlje, prenosi Rojters. "Da li to Rusija na neki način pokušava da zamuti vodu kako bi skrenula paznju sa Ukrajine. To je nešto što nas uvek brine", rekao je Blinken.

On je dodao da bi Rusija takođe mogla da iskoristi svoj uticaj u regionu da pomogne u smirivanju tenzija između Azerbejdžana i Jermenije.

17.11 Ukrajinska vojska tvrdi da je oborila iranski dron

Ukrajinska vojska saopštila je danas prvi put da je presrela dron "samoubicu" iranske proizvodnje koji je, kako Kijev tvrdi, Rusija koristila na bojištu. Američki obaveštajci su još u julu upozorili da Teheran planira slanje stotina dronova sa bombama u Rusiju kako bi joj pomogao u ratu protiv Ukrajine. Dok je Iran to u početku negirao, šef Revolucionarne garde se poslednjih dana hvalio da Teheran naoružava najveće svetske sile, prenosi AP.

16.40 Sinebuhov: Utvrđuje se broj poginulih u Lozovi

Oleh Sinehubov, guverner Harkovske oblasti, rekao je na Telegramu da vlasti i dalje potvrđuju broj žrtava u jutrošnjem ruskom napadu  na grad Lozovu. Ovo granatiranje ruskih snaga oštetilo je infrastrukturu u regiji, čime su prekinuta snabdevanja strujom i vodom.

16.10 Ukrajina: Ruski obaveštajci i vojni komandanti beže sa Krima

U oblastima Krima i južne Ukrajine koje je okupirala Rusija, ruski zvaničnici, obaveštajci i vojni komandanti počeli su da se evakuišu i "hitno sele svoje porodice" nazad na rusku teritoriju, saopštila je obaveštajna služba ukrajinske vojske. Ukrajinski obaveštajni zvaničnici su primetili da ruski državljani "tajno pokušavaju da prodaju kuće i da hitno evakuišu svoje rođake sa poluostrva", navodi se u saopštenju.

15.45 Još sedam brodova sa žitaricama isplovilo jutros

Tursko ministarstvo odbrane soapštilo je na Tviter nalogu da je još sedam brodova natovarenih žitaricama isplovilo iz ukrajinskih luka jutros. Dugo je izvoz žitarica iz Ukrajine bio problem koji je ostavljao posledice na zemlje širom sveta, a naročito na siromašnje države u Africi i Aziji, ali od dogovoroa Rusija i Ukrajine u kom su posredovali UN i Ankara, žito je krenulo ka najugroženijima.

15.09 Berbok sutra u poseti Ukrajini

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok boraviće sutra u poseti Ukrajini, dan nakon što je njen ukrajinski kolega Dmitro Kuleba požalio kako Berlin ne šalje dovoljno oružja Kijevu. Ona je navela da će tokom ovoe posete biti pokrenuto i "pitanje povećane vojne i vojno-tehničke podrške Ukrajini".

14.34 Ukrajinsko ministarstvo odbrane: Šaljemo im upozorenja pre napada

U pokušaju da ubede još više ruskih vojnika da odustanu, ukrajinske snage ispaljuju raketice koje nose letke pre nego što se pojave na nekoj teritoriji, rekla je Hana Malijar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane.

"Rusi vas koriste kao topovsko meso. Vaš život za njih ne znači ništa. Ne treba vam ovaj rat. Predajte se Oružanim snagama Ukrajine", piše na flajerima.

13.20 Kuleba nezadovoljan što Nemačka ne šalje oružje

"Vidimo razočaravajuće signale iz Nemačke, dok su Ukrajini potrebni Leopardi i Marderi sada – da bi oslobodili ljude i spasili ih od genocida. Ne postoji nijedan racionalan argument zašto se ovo oružje ne može nabaviti, već samo apstraktni strahovi i izgovori. Čega se Berlin plaši a Kijev ne", upitao je na Tviteru ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

13.07 Britanski mediji: Rusija i Belorusija nisu pozvane na kraljičinu sahranu

Velika Britanija nije pozvala predstavnike Rusije, Belorusije i Mjanmara da prisustvuju državnoj sahrani kraljice Elizabete II koja će biti održana sledećeg ponedeljka, izjavio je danas izvor iz Vajthola za britanski BBC. Oko 500 zvanica iz celog sveta prisustvovaće kraljičinoj sahrani.

12.50  Lavrov i članovi delegacije dobili vize za Generalnu skupštine UN 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i određini broj članova ruske delegacije koji će prisustvovati 77. zasedanju Generalne skupštine UN dobili su danas američke vize za posetu Njujorku, gde se nalazi sedište UN, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da je dužnost SAD i generalnog sekretara UN da osiguraju učešće na Generalnoj skupštini svetske organizacije svim delegacijama.

11.45 Zelenski razgovarao sa Dragijem

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i italijanski premijer Mario Dragi razgovarali su danas pre podne, i tom prilikom mu je Zelenski poručio kako bi trebalod a se ojača saranja dvaju zemalja, saopštio je ukrajinski predsednik na Tviteru.

11.10 Kijevski mediji: Harkov ponovo bez struje

Ukrajinski medij "Kijev Independent" preneo je kako je Harkov ponovo bez struje zbog problema nastalih ruskim granatiranjem 11. septembra.

10.50 Gajdaj: Rusi "u potpunosti" napustili Kreminu

Ukrajinski guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj objavio je na svom Telegram nalogu da su ruske snage "u potpunosti" napustile grad Kreminu, ali da ukrajinska vojska još nije ušla u taj grad. On je napisao i da se "detaljno prati situaicja u Limanu, čije je oslobađanje ključno za celu oblast, a oko kog se i dalje vode borbe".

09.40 Ukrajina tvrdi da je ruski vojni komandant dobio otkaz, samo 16 dana bio na dužnosti

Rusija je otpustila komandanta vojske samo 16 dana nakon što je imenovan na tu funkciju, tvrdi Ukrajina, nakon što su snage Kijeva ostvarile veliki uspeh.

General-potpukovnik Roman Berdnikov postavljen je na mesto komandanta Zapadnog vojnog okruga ruske vojske 26. avgusta, zamenivši general-potpukovnika Sičevija. Ali on je izdržao nešto više od dve nedelje pre nego što je smenjen, informacije su obaveštajne službe Ministarstva odbrane Ukrajine, piše Independent.

profimedia

 

09.20 Uhapšen menadžer fabrike ruskih aviona, Moskva sumnja da je prenosio informacije Ukrajini

Rusija je uhapsila jednog od menadžera fabrike aviona, pod sumnjom da je prenosio tajne vojne informacije Ukrajini, prenosi agencija RIA Novosti, pozivajući se na federalnu bezbednosnu službu FSB.

Visoki službenik jednog od ruskih odbrambenih preduzeća osumnjičen je da je prosleđivao poverljive podatke Ukrajini, saopštio je FSB. Dok je bio na poziciji direktora kvaliteta jedne avio-fabrike, imajući pristup tehničkoj dokumentaciji sa oznakom „strogo poverljivo“, stanovnik Podmoskovja je mobilnim telefonom fotografisao fragmente nacrta delova vojnih aviona“, objasnila je tajna služba.

08.30 Rusi tvrde da su u Kramatorsk stigli strani oficiri

Grupe stranih oficira stigle su u Kramatorsk, grad pod kontrolom ukrajinskih snaga, izvestio je danas Andrej Maročko, oficir proruske milicije samproglašene Luganske Narodne Republike na istoku Ukrajine. "Grupa stranih oficira je navodno stigla u Kramatorsk. Oni bi trebalo da kontrolišu snabdevanje oružjem i potrošnju municije", napisao je Maročko na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

07.59 Blinken: Ukrajinska vojska učinila značajan napredak

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u Meksiko Sitiju da je ukrajinska vojska tek počela kontraofanzivu protiv ruske vojske, ali da je već učinila značajan napredak.

Blinken, koji boravi u poseti Meksiku zbog ekonomskih razgovora, rekao je juče da je napredovanje ukrajinske vojske metodično planirano i da je u tome dobila pomoć Sjedinjenih Država i drugih zemalja u naoružanju i opremi, preneo je Rojters. Rusija je preduzela agresiju i ona mora da je prekine, naveo je Blinken.

07.28 Ruski zvaničnik: Ukrajina nikada neće moći da destabilizuje Krim

Ukrajina nikada neće moći da destabilizuje situaciju na Krimu, uprkos bilo kakvoj provokaciji koju može da izvede, izjavio je premijer Krima Jurij Gocanjuk. "Kijevski režim nastoji da destabilizuje situaciju na poluostrvu, ali naše policijske agencije čine sve da osiguraju bezbednost u republici", rekao je on u intervjuu za krimsko-tatarski televizijski kanal Milet, preneo je TASS.

07.20 Zelenski: Ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kasno sinoć da su ukrajinske snage ponovo zauzele 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koja je bila pod kontrolom Rusije od početka meseca. "Od početka septembra do danas naši borci su oslobodili više od 6.000 kvadratnih kilometara teritorije Ukrajine na jugu i istoku", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

07.00 Američki vojni zvaničnik: Rusija izgubila osvojenu teritoriju kod Harkova

SAD ocenjuju da je Rusija u velikoj meri izgubila osvojenu teritoriju u blizini Harkova, izjavio je danas visoki američki vojni zvaničnik. On je rekao da su mnogi ruski vojnici koji su se povlačili napustili Ukrajinu vraćajući se preko granice u Rusiju, preneo je Rojters. "Sve u svemu, procenjujemo da Ukrajinci napreduju dok se bore da oslobode i povrate teritoriju na jugu i istoku", kazao je američki vojni zvaničnik novinarima, pod uslovom da ne bude imenovan.

06.45 U ruskim napadima na Harkov poginula jedna, ranjeno 6 osoba

U ruskim napadima na ukrajinski grad Harkov poginula je najmanje jedna osoba, a šest je povređeno, dok je snabdevanje strujom i vodom i dalje delimično u prekidu, saopštili su juče zvaničnici. Ukrajinski generalštab saopštio je, u međuvremenu, da su njeni vojnici samo pre dva dana zauzeli više od 20 gradova i sela od povlačenja ruskih trupa u okviru kontraofanzive na severoistoku zemlje, preneo je Rojters.

U napadima je poginuo 37-godišnji muškarac, a šest osoba, uključujući 18-godišnju devojku, povređeno je u napadima, naveo je guverner Harkova Oleh Sinehubov na Telegramu.

06.30 Grosi: Ukrajina i Rusija zainteresovane za zaštitnu zonu

Ukrajina i Rusija su zainteresovane za predlog Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da se uspostavi zaštitna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje, saopštio je juče direktor Agencije Rafael Grosi, što bi, kako je rekao, podrazumevalo prekid vatre. On je pozvao obe strane da hitno prekinu granatiranje i obezbeđivanje formalne nuklearne bezbednosti i zaštine zone oko nuklearke.

"Video sam znake da su zainteresovani za taj sporazum. Vidim dve strane koje se angažuju sa nama i postavljaju mnogo pitanja", rekao je Grosi na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

06.10 Kremlj: Nece biti demilitarizacije nuklearke Zaporožje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je sinoć da će se ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini nastaviti dok se ne ostvare svi ranije utvrđeni ciljevi, dodajući da nema razgovora o demilitarizaciji nuklearne elektrane Zaporožje u Energodaru. Peskov je napomenuo da je Putin u kontaktu sa ministrom odbrane i drugim vojnim liderima danonoćno, da je obavešten je o svim akcijama ruske vojske, prenosi Interfaks.

"Naravno, sve što se dešava, sve akcije koje vojska preduzme tokom specijalne vojne operacije, izveštavaju se vrhovnom komandantu", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje kako je ruski predsednik reagovao na "pregrupisavanje snaga i sredstava u Ukrajini".

06.00 Bela kuća najavila nastavak pomoći Ukrajini

Bela kuća je tokom jučerašnjeg dana obećala nastavak pružanja pomoći Ukrajini. "Ukrajina treba da obrazloži svoje operacije, ali je jasno da se ona žestoko bori da povrati teritoriju", rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer novinarima dok je predsednik Džozef Bajden leteo u Boston, preneo je Rojters. 

Ona je naglasila da će "SAD nastaviti da pružaju podršku Ukrajini dok oni nastavljaju da brane svoju demokratiju protiv ruske agresije".

05.55 Rusko ministarstvo odbrane : VazduŠni udari na ukrajinske snage u regionu Harkov

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da ruske snage vrše vazdušne udare na ukrajinsku vojsku u regionu Harkov, objavila je ruska novinska agencija RIA Novosti. Rojters podseća da je rusko ministarstvo u nedelju objavilo mapu na kojoj se vidi kako su se ruske snage povukle iz skoro celog regiona Harkov, nakon kontraofanzive ukrajinske vojske koja je počela prošle nedelje.

05.53 Smanjena setva žitarica u Ukrajini za 30 odsto

Ukrajinski poljoprivrednici će verovatno smanjiti zimsku setvu žitarica za najmanje 30 odsto zbog rasta cena semena i goriva, kao i zbog niskih prodajnih cena žita, saopštio je juče Ukrajinski poljoprivredni savet, prenosi Rojters. U Ukrajini je započela ovogodišnja zimska setva, a ministar poljoprivrede izjavio je prošlog meseca da se očekuje da bude zasejano 3,8 miliona hektara u odnosu na 4,6 miliona koliko je požnjeveno ovoga leta.

Komentari (0)

Evropa