Evropa

Novo rusko oružje: Kamikaze dronovi iz Irana nanose popriličnu štetu ukrajinskoj vojsci

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Wall street journal, CBS

20/09/2022

-

13:00

Novo rusko oružje: Kamikaze dronovi iz Irana nanose popriličnu štetu ukrajinskoj vojsci
Novo rusko oružje: Kamikaze dronovi iz Irana nanose popriličnu štetu ukrajinskoj vojsci - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Tokom invazije na Ukrajinu koja traje od februara, Rusija je počela da koristi i iranske dronove samoubice, koji prema prvim izveštajima nanose priličnu štetu Ukrajini, prenosi Vol strit žurnal.

Kako se navodi, Rusija je nanela ozbiljnu štetu ukrajinskim snagama iranskim dronovima, u svom prvom širokom razmeštanju stranog sistema naoružanja od početka rata, kažu ukrajinski komandanti.

Protekle nedelje, bespilotne letelice "Šahed-136", prefarbane u ruske boje i preimenovane u Geranium 2, počele su da se pojavljuju iznad ukrajinskih položaja u severoistočnom regionu Harkova, rekao je pukovnik Rodion Kulagin, komandant artiljerije ukrajinske 92. mehanizovane jedinice.

Umesto da se ispali 100 artiljerijskih granata, lakše je pustiti jedan od ovih dronova u potrazi za metom.Toliko su precizni da gađaju haubicu u predelu cevi gde je bio uskladišten barut, što izaziva i sekundarne eksplozije, rekao je pukovnik Kulagin i dodao da se nada da će SAD osigurati Ukrajini naprednu tehnologiju kojom zauzdati iranske kamikaze dronove.

Samo u operativnoj zoni njegove brigade, iranske bespilotne letelice, koje obično lete u parovima, a zatim udaraju u svoje mete, uništile su dve samohodne haubice od 152 mm, dve samohodne haubice od 122 mm, kao i dva BTR oklopna  vozila vozila, rekao je on, prenosi Vol strit žurnal.

Čini se da su do sada iranske bespilotne letelice bile uglavnom raspoređene u oblasti Harkova, gde su 92. brigada i druge ukrajinske snage izvele veliku ofanzivu ovog meseca, ponovo zauzevši oko 8.500 kvadratnih kilometara, ili otprilike 3.300 kvadratnih milja, zemlje koju je okupirala Rusija.

"Kad nacilja metu, teško je zaustaviti je"

Naime, SAD su još u junu upozorile da Rusi nameravaju da nabave od Irana bespilotne letelice kojima bi kompenzovali slabu učinkovitost vazdušnih snaga. Ovo dronovi kamikaze mogu nositi bojevu glavu tešku do 36 kilograma, a mogu se lansirati iz vojnih kamiona.

Pre trenutne široke upotrebe "Šaheda", Rusija je prošlog meseca izvršila test, pogodivši dronom vučenu haubicu M777 155 mm koju su isporučili SAD, rekao je ukrajinski pukovnik Kulagin i dodao da je pronađen i jedan pokvaren iranski dron.

Skot Krino, osnivač i izvršni direktor kompanije Red Sik Solutions LLC, strateške konsultantske firme, rekao je da bi Šahed-136 mogao Rusiji da pruži "moćnu protivtežu" visokotehnološkim sistemima naoružanja, kao što su raketni bacači Himars, koje imaju SAD, a koje su poslali Ukrajini, piše Vol strit žurnal.

Iran takođe ima sisteme protiv ometanja koji ukrajinskim snagama mogu otežati suprotstavljanje. "Kada se Šahed nacilja metu, biće teško zaustaviti se", rekao je on.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka

 

Britansko ministarstvo odbrane, u svom obaveštajnom isveštaju od 14. septembra, takođe je navelo da je velika verovatnoća da je Rusija prvi put rasporedila iranske bespilotne letelice u Ukrajini. Napominjući da Šahed-136 ima traženi domet od 2.500 kilometara, dodaje se da se do sada čini da Moskva koristi ove bespilotne letelice za taktičke napade u blizini linija fronta, a ne za uništavanje više strateških ciljeva duboko u ukrajinskoj teritoriji.

Iranske bespilotne letelice su relativno male i lete na veoma maloj visini, što otežava ukrajinskim sistemima protivvazdušne odbrane da ih otkriju, rekao je pukovnik Kulagin. On se nada da bi SAD i saveznici mogli da obezbede Ukrajini naprednije tehnologije protiv bespilotnih letelica ili će se umešati da poremete iranske isporuke bespilotnih letelica Rusiji.

Promene na frontu nose neizvesnost

Povlačenje snaga Rusije iz regiona Harkov na severoistoku Ukrajine pre nedelju dana izazvalo je neuobičajeno oštre javne kritike ruskih vojnih komentatora.

Putin je odbacio protivofanzivu, ali je u petak rekao da će Moskva snažnije odgovoriti ako njeni vojnici budu pod daljim pritiskom.

Komandant Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD Mark Mili je utvrdio da je rat u novoj fazi u kojoj su ukrajinske snage preuzele stratešku inicijativu, iako je upozorio da bi se to moglo ponovno promeniti "za nekoliko nedelja ili meseci".

Mili je upozorio u nedelju da ostaje nejasno kako bi Rusija mogla da reaguje na najnovije neuspehe na bojnom polju u Ukrajini i pozvao je američke vojnike na povećani oprez tokom poseta bazi u Poljskoj, iz koje se pomaže Ukrajini.

"Rat se trenutno ne odvija dobro za Rusiju. Stoga je na svima nama da održavamo visoko stanje pripravnosti. U vođenju rata jednostavno ne znate s visokim stepenom sigurnosti šta će se sledeće dogoditi", rekao je Mili u Varšavi nakon posete bazi.

Tanjug AP/Evgeniy Maloletka, profimedia

 

Kako je preneo Vol strit žurnal, ruska upotreba bespilotnih letelica Šahed -136 u Ukrajini predstavlja najizazovnije proširenje arsenala Teherana izvan Bliskog istoka, gde je Iran uspešno koristio svoje bespilotne letelice da izvrši pritisak na Ameriku i njene saveznike u regionu. Takođe naglašava nedostatke u arsenalu bespilotnih letelica Rusije, koji nije bio u stanju da parira moći bespilotnih letelica koje je postavila Ukrajina.

Izrael i Zapad optužili su Iran i njegove zastupnike da koriste naoružane bespilotne letelice za napad na naftnu industriju Saudijske Arabije, glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, američke vojnike u Siriji, kao i tankere u Omanskom zalivu poslednjih godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa