Evropa

Poslanici Evropskog parlamenta osudili referendume u Ukrajini, pozvali EU da pojača sankcije Rusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2022

-

10:38

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Evropskog parlamenta, njih 60, potpisali su dokument kojim se osuđuje organizovanje referenduma na ukrajinskim teritorijama koje je okupirala Rusija. Pored toga, oni pozivaju i na dalje sankcije Rusiji, kao i na isključivanje te zemlje iz međunarodnih organizacija.

"Osuđujemo organizaciju takozvanih referenduma na teritorijama Ukrajine koje je privremeno okupirala Rusija, koje smatramo nelegalnim, čiji su rezultati politički unapred odlučeni, i koji neće biti priznati. Ovi nelegalni pokušaji da se dalje potkopavaju ukrajinski suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost, predstavljaju težak prekršaj međunarodnog prava i međunarodnih sporazuma, uključujući Povelju UN, Helsinški dogovor, Pariski sporazum i Memorandum iz Budimpešte", stoji u saopštenju potpisnika ovog dokumenta.

Navodi se da su ruski pokušaji za legitimizaciju okupacije i aneksacije teritorija u Luganskoj, Donjeckoj, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, zapravo dalja eskalacija agresivnog rata, kao i da se time ponavlja scenario iz 2014. godine kada je anektiran Krim. 

"Razumemo da su ovi postupci rezultat očaja Rusije pred napredovanjem ukrajinske vojske u poslednjih nekoliko nedelja, kada je oslobođen deo teritorija koje je Rusija okupirala. Svedočenja ukrajinskog naroda sa oslobođenih teritorija, kao i masovne grobnice u kojima su oni koji su se odupirali ruskoj okupaciji, potvrđuju da na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine nema osnovnih sloboda i prava. Ljudi tamo žive u uslovima represije, uključujući nasilnu deportaciju, i nisu slobodni da iskažu svoje mišljanje, pa nema uslova za održavanje izbora koji ispunjavaju međunarodne standarde", dodaje se.

Dalje se navodi da "ruski ilegalni referendumi i dalja vojna agresija protiv Ukrajine moraju dobiti adekvatan odgovor Evropske unije i njenih država članica, uključujući potpuni embargo na ruska fosilna goriva, nove sankcije na rusku robu, kao i isključenje Rusije iz G20 i drugih međunarodnih organizacija za saradnju". Takođe, tražiće se i da se uvedu lične sankcije protiv onih koji su uključeni u organizovanje ilegalnih referenduma, piše u dokumentu.

"Izražavamo bezrezervnu podršku Ukrajini i njenom narodu koji pravično brane svoju slobodu i nezavisnost, kao i naše evropske ideale i vrednosti. Pozivamo EU, države članice i međunarodne partnere da nastave sa podrškom ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu, da obezbede svu moguću pomoć Ukrajini i njenom narodu, kao i da povećaju nivo vojne podrške", zaključuje se u dokumentu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa