Evropa

Predstavljen zvanični monogram kralja Čarlsa Trećeg, posebna verzija za Škotsku

Komentari

Autor: Tanjug

27/09/2022

-

10:47

Predstavljen zvanični monogram kralja Čarlsa Trećeg, posebna verzija za Škotsku
Predstavljen zvanični monogram kralja Čarlsa Trećeg, posebna verzija za Škotsku - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Monogram britanskog kralja Čarlsa Trećeg koji će se koristiti u institucijama, na državnim dokumentima ali i poštanskim sandučićima predstavljen je javnosti, prenosi danas BBC.


Izgled monograma odabrao je lično kralj, iz više ponuda dizajnera Koledža za oružje.

Monogram je sastavljen iz početnog slova kraljevog imena "C" i slova "R", koje je početno slovo reči "rex", što je na latinskom vladar, uz dodatak rimskog broja III.

Osim novog monograma, predstoje i druge „vizuelne" promene koje će obeležiti vladavinu kralja Čarlsa Trećeg koji je na presto stupio nakon smrti majke, kraljice Elizabete Druge 8. septembra u njenoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu.

Iz Banke Engleske naveli su da se očekuje da će nove novčanice na kojima će biti lik kralja Čarlsa Trećeg „ući u opticaj do sredine 2024. godine", a da će slika koja će se koristiti na njima biti objavljena pre kraja ove godine. Najavljene su i nove kovanice ali nije precizirano kada.

Aktuelne papirne novčanice i kovanice će i dalje važiti. Novčanice i kovanice Čarlsa i Elizabete će se koristiti paralelno, neko vreme.

Osim toga, Kraljevska pošta saopštila je da će nove markice sa likom kralja Čarlsa „ući u opticaj kada se potroše trenutne zalihe markica".

Još četiri memorijalne poštanske marke biće puštene u prodaju u novembru, i na njima će biti prikazani portreti kraljice Elizabete Druge iz različitih perioda njene vladavine.

Početak primene novog monograma kralja Čarlsa počinje uoči završetka perioda kraljevske žalosti. Njegovo prvo korišćenje biće u Bakingemskoj palati već danas, u procesu ispisivanja pisama.

Postoji posebna verzija monograma za Škotsku, koja sadrži škotsku krunu, navodi BBC. Zamena na poštanskim sandučićima vršiće se postupno.

U Britaniji još postoje poštanski sandučići koji su u upotrebi iz vremena vladavine kraljice Viktorije, Edvarda Osmog, Džordža Petog i Džordža Šestog, a originalni monogrami ostaju sve dok sandučići ne budu zamenjeni.

Skoro 70.000 sadašnjih poštanskih sandučića, oko 60 odsto od ukupnog broja, datira iz vladavine kraljice Elizabete Druge, a postoji i oko 170 sandučića koji su uvedeni tokom kratke vladavine Edvarda Osmog, koji je abdicirao 1936. godine.

Tamo gde se kraljevski monogrami pojavljuju na zgradama institucija i organizacija, one će pojedinačno odlučivati kada će i da li će biti zamenjeni.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa