Evropa

Švedska sve bliža formiranju nove vlade, izabran predsednik parlamenta

Komentari

Autor: Tanjug

28/09/2022

-

14:14

Švedska sve bliža formiranju nove vlade, izabran predsednik parlamenta
Švedska sve bliža formiranju nove vlade, izabran predsednik parlamenta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švedski parlamentarci reizabrali su člana Stranke umerenih, Andreasa Norlena, za predsednika parlamenta, što je samo jedan od neophodnih koraka pre nego što nova vlada preuzme dužnost.


Mandat za formiranje nove vlade predat je lideru Umerenih Ulfu Kristersonu, a njeno formiranje će označiti novu eru na švedskoj političkoj pozornici nakon skoro dekade vladavine Švedske socijaldemokratska partije.

Očekuje se da će Umereni formirati manjinsku vladu podržanu od Švedskih demokrata, desničarske partije koja se protivi prilivu imigranata.

"Kristerson će izvestiti o napretku ka formiranju vlade 28. septembra", rekao je Norlen na konferenciji za novinare koja je održana u ponedeljak.

Odbio je da kaže kada će parlament glasati o novoj vladi.

Iako su Švedske demokrate osvojile više mesta u parlamentu od Umerenih, Kristerson ima širu podršku među ostalim strankama i stoga se smatra favoritom da postane novi premijer Švedske.

Andreas Norlen je na sličan način obezbedio široku podršku u parlamentu za reizbor na poziciji predsednika koju obavlja od 2018. godine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa