Evropa

Nova korona pravila u Nemačkoj: FFP2 maske obavezne u više objekata nego ranije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Hina

01/10/2022

-

14:15

Nova korona pravila u Nemačkoj: FFP2 maske obavezne u više objekata nego ranije
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Novi set korona mera za jesen i zimu stupio je danas na snagu u Nemačkoj, dok se zemlja priprema za porast slučajeva tokom hladnijih meseci.

Obavezno je nositi FFP2 maske u međugradskim vozovima za osobe starije od 14 godina, dok su pre bile dovoljne hirurške maske. S druge strane, ukinute su obaveze nošenja maski u avionima, u skladu sa popuštanjem pravila u drugim zemljama EU i avioprevoznicima.

FFP2 maske sada su obavezne i u bolnicama, staračkim domovima i lekarskim ordinacijama. U domovima za starije osobe i bolnicama pre ulaska potrebno je predočiti negativan test, a zaposleni se moraju testirati nekoliko puta nedeljno, prenosi Hina.

Pored ovoga, lokalne vlasti mogu uvesti i obavezno nošenje maski u lokalnim vozovima i autobusima, kao i u zatvorenim prostorima kao što su radnje, restorani i hale.

U školama i vrtićima može se uvesti obaveza testiranja, a može se uvesti i obaveza nošenja maski, ali samo od petog razreda (11 godina) pa naviše, ako je potrebno za održavanje nastave u personalnoj nastavi. Ako se situacija sa zarazom pogorša, države imaju ovlašćenja da uvedu i dalje mere.

Komentari (0)

Evropa