Evropa

Borisov: Za funkcionalnu koaliciju, ne moram da budem premijer

Komentari

Autor: Tanjug

04/10/2022

-

14:35

Borisov: Za funkcionalnu koaliciju, ne moram da budem premijer
Bojko Borisov - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Bivši bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je danas da će njegova stranka desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) tražiti razgovore sa političkim rivalima kako bi pokušala da formira vladu nakon pobede na izborima.

GERB je pobedio na izborima 2. oktobra sa 25,3 odsto glasova, ali se suočava sa brojnim problemima.

Njegovi glavni rivali, partija Nastavljamo promene, koja ga optužuje da je dozvolio rast korupcije tokom svoje vladavine koja se završila 2021. godine, već su rekli da neće ulaziti u pregovore sa GERB-om o formiranju vlade. Isto su učinili i njihovi saveznici socijalisti i stranka Demokratska Bugarska.

Prihvatajući izazov, Borisov je rekao da bi bio voljan da ne postane premijer, pa čak ni ministar, ako je to potrebno za funkcionalnu koaliciju, prenosi Rojters.

"Predlažem svima da razmisle i pokušaju da vide kako će stvari izgledati posle dva-tri meseca. Spreman sam na sve vrste kompromisa i ustupaka u ime naroda", rekao je Borisov u prvom komentaru posle izbora.

Lider GERB-a dodao je da bi stranke mogle da nađu zajednički jezik o stavu zemlje o ratu u Ukrajini, kao i da je voljan da detaljno razgovara o planovima svojih protivnika za reformu pravosuđa. Konačni zvanični rezultati očekuju se u četvrtak, zbog prebrojavanja glasova iz inostranstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa