Evropa

Nastavljeno snabdevanje Italije ruskim gasom preko Austrije

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

05/10/2022

-

12:25

Nastavljeno snabdevanje Italije ruskim gasom preko Austrije
Nastavljeno snabdevanje Italije ruskim gasom preko Austrije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski energetski gigant Gasprom nastavio je danas izvoz gasa u Italiju preko Austrije nakon što je rešio problem u vezi s garancijama koje su dovele do obustave isporuka tokom vikenda. Gasprom i italijanski kupci su pronašli rešenje nakon regulatornih promena u Austriji koje su prekinule dotok gasa na ulazu u Italiju preko cevovoda koji prolazi kroz Tarvizio na severoistoku Italije, saopštio je ruski gasni holding.

Italijanska energetska grupa Eni potvrdila je u saopštenju na italijanskoj platformi GME da su isporuke nastavljene, mada je navela da očekuje da danas stigne samo deo naručenog gasa, prenosi Rojters.

"Nastavak isporuka omogućilo je rešenje Enija i uključenih strana u vezi sa ograničenjima proisteklim iz nove regulative koju su uvele austrijske regulatorne vlasti“, navodi se u odvojenom saopštenju Enija objavljenom na veb stranici kompanije.

Italijansko preduzeće nije iznelo nikakve dalje detalje. Glavni izvršni direktor Enija, Klaudio Deskalci, izjavio je u ponedeljak da obustava tokova nije posledica "geopolitičkih faktora", već je uzrokovana zahtevom da Gasprom plati novčanu garanciju za transport gasa iz Austrije u Italiju, čega ranije nije bilo. On je precizirao da garancija iznosi 20 miliona evra.

Austrijska vlada je saopštila prošlog vikenda da Gasprom nije potpisao potrebne ugovore, nakon što je ruska kompanija objavila da je obustavljen traznit gasa preko Austrije u Italiju.

Ruski gas učestvuje sada sa samo oko 10 odsto u ukupnom italijanskom uvozu tog energenta, što je pad sa oko 40 procenata, prema informaciji Enija, dok je udeo uvoza gasa iz Alžira i nordijskih zemalja povećan, prenosi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa