Evropa

"Počinje tipično političko prepucavanje u Bugarskoj": Pred Borisovim komplikovana jednačina sastavljanja vlade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/10/2022

-

17:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

"Sada počinje to tipično političko prepucavanje između bugraskih stranaka. Sačekaćemo da vidimo, ali biće vrlo teško", rekao je novinar Euronews Bugarska Nikolaj Krastev, nakon što su u toj zemlji održani četvrti izbori za 18 meseci. Ovi prevremeni izbori usledili su nakon što je koaliciji koju je predvodio premijer Kiril Petkov izglasano nepoverenje.

Partija desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova, osvojila je najveći broj glasova, a na drugom mestu našla se reformistička partija Nastavljamo promene (PP) Kirila Petkova, čija je vlada srušena u junu posle samo šest meseci.

Prema rezultatima izbora, parlament je ušlo još pet stranaka, Pokret za prava i slobodu, Preporod, Bugarska socijalistička partija, Demookratska Bugarska i Bugarski uspon.

S obzirom na rezultat, Bojko Borisov izvesno je, ima mandat da formira svoj četvrti kabinet, ali to, sudeći prema trenutnoj situaciji, nije nimalo lak zadatak.

Analatičiri su saglasni u tome da sam Borisov i njegov povatak u politički ring predstavlja "gorku pilulu" za pojedine stranke, ali napominju i to da je jedno od glavnih pitanja upućeno ostalim politčkim akaterima vezano za to da li će oni zaista biti spremni da progutaju tu pilulu ukoliko žele da svojoj zemlji obezbede možda konačnu i dugotrajnu vladu i da na taj način poštede svoje građane od nekin novih, mogućih izbora.

Ono što potkrepljuje ovo njihovo gledište pre svega se tiče Kirila Petkova, lidera "Nastavljamo promene" koji je nakon privih izbornih rezultata rekao da oni neće ulaziti u koaliciju sa GERB-om jer su, kako je naveo, to obećali biračima. Po njemu, koalicija GERB-SDS kao prva politička snaga mora da preuzme odgovornost i formira vladajuću koaliciju, prenosi Bugarski radio.

"Situacija je teška i na političkom planu nije dobra. Bivši prmijer Borisov u Bugarskoj je čovek koji ima svoje veze sa oligarhijom, korupcijom, njegova stranka je vezana u Bugarskoj posle 10 godina i to sad stvara problem u drugoj i u trećoj stranci da oni sami mogu da naprave vladajuću koaliciju u Bugarskoj", naveo je Nikolaj Krastev, novinar Euronews Bugarska, komentarišući aktuelna dešavanja za Euronews Srbija.

Zašto je pred bivšim premijerom težak zadatak?

Prema navodima analitičara iz Bugarske, pred Borisovim je težak posao da pronađe partnere za novu vladu, u trenutku kada društvo u toj zemlji očekuje određene promene. Nakon izjava bivšeg premijera Kirila Petkova da neće razgovarati o novoj vladi sa Borisom, jasno je da ta opcija otpada kao mogućnost.

Novinar Nikolaj Krastev tako kaže da zato kreće "političko prepucavanje" i da je situacija vrlo komplikovana i teška.

Tu, kako dodaje, treba uzeti u obzir i dešavanja u regionu i svetu, ne samo u Bugarskoj.

"Situacija je teška ne samo na unutrašnjem i ekonomskom planu, nego i u spoljnopoliitčkom smislu. Rat u Ukrajini je tu preko Crnog mora i to ne treba zaboraviti kada se govori o dešavanjima i u Bugarskoj i u regionu", rekao je Krastev u emisiji Euronews Svet.

Tanjug AP/Visar Kryeziu

 

I birselski Politiko naveo je nakon glasanja u Bugarskoj da je ova temlja u poslednje vreme doživela nalet političkih previranja. U leto 2020. godine u jeku pandemije Bugarsku je potresao talas antikorupscijskih protesta koji su na kraju doveli do nestanka skoro decenijske dominacije bivšeg premiejra Bojka Borisova. Međutim, dva izlaska na birališta prošle godine, u aprilu i julu, nisu uspela da proizvedu stabilnu vladu, što je izazvalo duboku političku krizu u zemlji. 

Diplomac sa Harvarda Kiril Petkov prekinuo je taj ćorskok pobedivši na izobirma u novembru. On je obećao da će se boriti protiv endemske korupcije i sprovesti dugo očekivanu reformu pravosuđa, takođe je protereao veliki broj ruksih diplomata koji su bili optuženi za špijunažu i zauzeo je črvst stav protiv invazije na Ukrjanu koja je počela 24. februara. Nakon svega toga, u junu, njegova krha četvorostranačka vlada zbačena je pošto nije uspela da preživi glasanje o nepoverenju.

Kako je rekao novinar Euronews Bugarska Nikolaj Krastev, stranka Nastavljamo promene, koja je sada druga po snazi u Bugarskoj, nije čak htela ni da počne pregovore koje je ponudio Borisov, ističući da će sada biti "konstruktivna opozicija".

"Sa ovim se pokazuje koliko je teška politička situacija u Bugarskoj. Druga po snazi stranka koja je vladala do juna rekli su da ništa neće da se promeni ako se dese ovi izbori, ali GERB i još neke stranke koje su bile u opoziciji izglasali su nepoverenje i sada su u boljoj poziciji nego što su bili. Sada počinje to tipično političko prepucavanje između bugraskih stranaka. Sačekaćemo da vidimo, ali biće vrlo teška situacija", rekao je Krastev.

Sociolog Andrej Rajčev ocenio je ranije za Euronews Bugarska da su šanse za formiranje sledećeg kabineta 70 odsto i predvideo formiranje široke koalicije.

"Nijedna stranka neće dobiti prednost u sledećem parlamentu. Formiranje vlade nije nemoguće, već će to biti samo sebi cilj, jer je u ovom slučaju najvažnija stabilna većina u parlamentu, koja će ovu vladu podržati na srednji i dugi rok", smatra i predavač političkih komunikacija Rosen Stojanov.

Euronews/Printscreen

 

Nikolaj Krastev se, s obizirom na situaciju sa ratom u Ukrajini, osvrnuo i na odnose Sofije i Moskve, odnosno trenutnu situaciju sa snabdevanjem ruskim gasom.

"Mislim da Bugarska nakon izgradnje interkonektora između Bugarske i Grčke od pre nekoliko dana Bugarska stoji dobro, računa na azerbejdžanski gas koji će pomoći ekonomiji i životu ljudi. Inače, nije Bugarska prestala da se snabdeva ruskom naftom, već su to obustavili Rusi tj. zahtev da se gas plaća u rubljama, a to Bugarskoj nije bilo prihvatljivo", kazao je novinar Nikolaj Krastev.

Takođe, on kaže da se proruske stranke i dalje drže na oko 10 odsto podrške, kao što je to bilo i prethodnih godina, te da rat nije promenio ništa i tom smislu.

Takođe, jedan od problema, bugarske Vlade bio je i odnos sa Severnom Makedonijom. Nakon povlačenja veta koji je stavila ranije na početak pregovora Skoplja i EU, izglasano je nepoverenje Vladi Kirila Petkova, ali Krastev navodi da je to nije bila tema broj jedan i razlog nezadovoljstva.

"Veto prema Severnoj Makedoniji je po svim istraživanjima bio na petom, šestom, čak i sedmom mestu. Ali imali smo stranku Slavija Trifonova koja je suviše naginjala na nacionalističke strune u Bugarskoj,oni su krenuli na napad prema Vladi i to je iskoristila stranka Bojka Borisova i druge opozicione strane. Svako je tu dobio svoje poene, ali opet nije dobio ništa, ako to pogledamo sa današnje tačke gledišta", rekao je Krastev.

Komentari (0)

Evropa