Evropa

Protesti u Mađarskoj u znak podrške otpuštenim nastavnicima: Hiljade učenika i roditelja dalo podršku prosvetarima

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2022

-

20:30

Protesti u Mađarskoj u znak podrške otpuštenim nastavnicima: Hiljade učenika i roditelja dalo podršku prosvetarima
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade mađarskih učenika i roditelja protestovalo je danas u znak podrške nastavnicima koji su otpušteni ili će biti otpušteni, jer su se pridružili štrajku kojim se zahtevaju veće plate, javio je Rojters, dok MTI prenosi saopštenje vladinog informativnog centra (KTK) u kome se navodi da nastavnici koji učestvuju u legalnom štrajku neće biti kažnjeni.

Uprkos onome što tvrde levičarske stranke, stoji u saopštenju, "nema nikakvih masovnih otpuštanja" i "za sada je otpušteno samo pet nastavnika koji su u više navrata učestvovali u nelegalnim štrajkovima".

KTK je saopštio, prenosi mađarska agencija, i da je vlada posvećena daljem povećanju plata nastavnika, dok "levičarske stranke ometaju" njene napore.

Istaknuto je da vlada želi da poveća plate čim se dogovori sa Evropskom unijom o "otključavanju" finansijskih sredstava.

KTK je dodao da bi plate nastavnika mogle da porastu za 21 odsto sledeće godine, 25 odsto u 2024. i da bi mogle biti 29-30 odsto veće od njihovih trenutnih plata 2025. godine.

Predstavnici levičarskih partija, međutim, "nastavljaju da rade u Briselu na sprečavanju Mađarske da dobije sredstva na koja ima pravo", navodi se u saopštenju i dodaje da bi se iz tih sredstava moglo finansirati "veće povećanje od ranije planiranog".

Komentari (0)

Evropa