Evropa

Od "hasta la vista, baby" do povratka u krug favorita za premijera: Džonson bi mogao da uradi što niko nije u 140 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian, CNN

23/10/2022

-

19:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko dana nakon što je Liz Tras podnela ostavku na mestu premijerke Velike Britanije, posle samo 44 dana provedenih na funkciji, kao jedan od favorita za njenog naslednika neočekivano se pojavio Boris Džonson - bivši lider Konzervativne stranke i čovek koji je pre samo tri meseca otišao baš sa te funkcije. Iako je reč o političaru kog su godinama pratile brojne afere, zbog kojih je na kraju krajeva bio i primoran da se povuče, Džonson je i ranije bio poznat po svojim nekad čudesnim povratcima.

Kako piše BBC, još od Vilijama Gledstona pre 140 godina niko se nije vratio na mesto premijera nakon što je podneo ostavku. I dok se i dalje čeka da zvanično saopšti da li ulazi u trku ili ne, neke kladionice Džonsonu već daju veliku prednost.

Džonson je, podsetimo, na izborima 2019. godine odneo ubedljivu pobedu, ali nakon samo tri godine i posle niza skandala, uključujući i "Partigejt", poslanici iz Konzervativne stranke zatražili su njegovu ostavku. Prema britanskom Ustavu, vladajuća stranka može da menja lidere između opštih izbora. 

I iako je on zapravo i dalje pod istragom Parlamentarne komisije, pojedini poslanici, ali i analitičari smatraju da je Džonson zapravo jedini konzervativac koji donekle ima "dovoljno kredita" da ponovo preuzme kormilo u Konzervativnoj stranci. 

Članovi kabineta Džejkob Ris Mog i En Mari Teveljan, kao i bivša ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel, kažu da je on jedini kandidat koji ima podršku birača nakon pobede na opštim izborima 2019. godine. Oni takođe veruju i da bi on mogao da dovede stranku do još jedne pobede, uprkos tome što prema trenutnim anketama vode Laburisti.

Njegovu kandidaturu podržao bi i ministar odbrane Ben Volas, koji sam neće ući u trku za lidera konzervativaca.

Džonsonov potencijalni povratak

Džonson zapravo tek treba zvanično da saopšti da li će se kandidovati, međutim, kako piše CNN, on se u subotu ujutru vratio u London sa odmora, što možda sugeriše i početak njegove kampanje za trijumfalni povratak u Dauning strit.

AP/Alberto Pezzali

 

U svom poslednjem pojavljivanju pred poslanicima, na čija pitanja je odgovarao u julu, Džonson je jasno stavio do znanja da planira povratak. Otišao je uz reči "hasta la vista, baby". 

Kandidatima za lidera stranke potrebna je, međutim, podrška najmanje 100 konzervativnih poslanika do ponedeljka kako bi ostali u trci. Ovo nije mali zadatak za čoveka protiv kog je pre samo nekoliko meseci glasalo čak 148 njih i poplave ostavki koje su potresle njegov nekadašnji kabinet.

Četiri povratka Borisa Džonsona

  • 1987 - Boris Džonson je otpušten u magazinu "Tajms" jer je falsifikovao jedan citat, ali već sledeće godine ga je angažovao "Dejli Telegraf" kao dopisnika iz Brisela.
  • 2004 - Otpušten je sa mesta ministra umetnosti u senci zbog laganja o aferi, ali se vratio na prvu klupu godinu dana kasnije.
  • 2016 - Povukao se iz trke za lidera Konzervativne stranke i premijera nakon što mu je rival postao njegov bliski prijatelj Majkl Gov, ali se iznenađujuće vratio kao ministar spoljnih poslova pod vlašću premijerke Tereze Mej.
  • 2018 - Napustio je kabinet Tereze Mej u znak protesta zbog njenog sporazuma o Bregzitu, da bi se sledeće godine vratio kao lider stranke, osvojivši većinu na opštim izborima.

Te ostavke usledile su nakon otkrića da je Džonson ignorisao optužbe za nedolično ponašanje poslanika Krisa Pinčera. U samo nekoliko minuta 5. jula čak dvojica važnih ministara podnela su ostavke, uključujući tadašnjeg kancelara Rišija Sunaka, koji je otišao tvrdeći da Džonson nije kompetentan.

Pritisak na Džonsona istovremeno je rastao i zbog žurki koje je organizovao u Dauning stritu, iako su u to vreme na snazi bile stroge mere karantine uvedene zbog pandemije koronavirusa. On je bio jedna od 83 osobe koje je policija kaznila zbog ilegalnih žurki, uključujući i rođendansku proslavu samog Džonsona. 

Prema podacima kladioničarskog sajta "Odsčeker", Riši Sunak zapravo ima najveće šanse da postane premijer Velike Britanije, ali je Džonson odmah iza njega. 

Ukoliko u trci bude samo jedan kandidat, takmičenje će biti završeno već u ponedeljak, ali ako ih bude više - novi lider će biti izabran glasanjem članova partije u petak 28. oktobra.

Ankete sprovedene u poslednjim danima premijerskog mandata Liz Tras pokazale su da je Džonson najpopularniji među potencijalnim naslednicima.

Neki, ipak, upozoravaju na "katastrofu"

I iako su neki konzervativci sigurni i to da bi povratak Džonsona bio dobar izbor, kritika je mnogo. Lider laburita Kir Starmer rekao je da je bivši premijer "nesposoban za funkciju", a premijerka Škotske Nikola Stardžon nazvala je povratak Džonsona "smešnim predlogom".

Pitanje njegovog povratka podelilo je i same konzervativce, pa zato neki upozoravaju i na katastrofalne poslednice takvog političkog raspleta. Gardijan čak donosi i četiri razloga zašto bi Džonsonov povratak bio loš izbor.

profimedia

 

Prvo, kako se navodi, njegov povratak bi dodatno podelio, ako ne i uništio partiju. Ukoliko bi se to desilo, mnogi od poslanika koji su prethodno tražili njegovu smenu, bi bili ljuti, a sigurno je da bi neki i napustili stranku.

Takođe, kada je reč o aferi "Partigejt", čini se da najgore tek dolazi. Naime, istraga je i dalje u toku a saslušanja komiteta tek slede, pa neki čak upozoravaju i da bi čak i ukoliko bude postao premijer ponovo bio sklonjen "pre Božića".

Treći razlog je što bi, kako se navodi, ekonomija i tržišta ponovo bili destabilizovani. Povratak bi mogao da uznemiri finansijska tržišta nakon što je novi ministar finansija Džeremi Hant doneo malo smirenja time što je ukinio ekonomski plan koji je na kraju i koštao Liz Tras funkcije. 

I na kraju, tu su štampa i javno mnenje koje uglavnom ide u pravcu da bi Džonson trebalo da ostane po strani i da ne pokušava da se kandiduje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa