Evropa

RAT U UKRAJINI Šojgu objavio završetak "delimične mobilizacije", Zelenski: Granatiranje nas neće slomiti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/10/2022

-

07:31

RAT U UKRAJINI Šojgu objavio završetak "delimične mobilizacije", Zelenski: Granatiranje nas neće slomiti
RAT U UKRAJINI Šojgu objavio završetak "delimične mobilizacije", Zelenski: Granatiranje nas neće slomiti - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 246 dana. Ruski predsednik Vladimir Putin je na panelu moskovskog istraživačkog centra Valdaj kao jedan od prioriteta "specijalne voje operacije" naveo da je "glavni cilj pomoći Donbasu". I dok je Putin naveo da još nije odlučio da li će putovati na samit G20 narednog meseca, predsednik SAD Džo Bajden je poručio da nema nameru da se sretne sa Putinom. Istovremeno, nastavljaju se borbe na terenu, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio da ne vidi znake povlačenja Rusa iz Hersona

Ključni događaji:

  • Putin: Gubici Ukrajinaca 10 puta veći
  • Zelenski: Rusija je ispalila 4.500 projektila tokom rata u Ukrajini
  • Bajden ne želi susret sa Putinom
  • Nove restrikcije struje u Kijevu i još nekoliko regiona
  • SAD podržavaju napore UN za obnavljanje sporazuma o žitu
  • Zelenski: Ne vidim znake povlačenja Rusa iz Hersona
  • Nova masovna grobnica otkrivena je u Borovskom okrugu u Harkovskoj oblasti, javlja Nexta
  • Norveška usvojila novi paket sankcija Rusiji
  • Štajnmajer: Nemačka i Rusija danas stoje jedna protiv druge
  • Šojgu objavio završetak "delimične mobilizacije"

 

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.20 Zelenski: Rusi kradu medicinsku opremu u Hersonu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas ruske snage za krađu medicinske opreme i ambulantnih kola u Hersonskoj oblasti na jugu zemlje, kako bi u tom regionu život bio nemoguć. Ocenio je da su proruske snaga shvatile da ne mogu da zadrže grad i da zato "uzimaju ono što mogu", prenosi Rojters.

21.51 RIA novosti: Novinarka poginula tokom vežbe gađanja na Krimu

Šef dopisništva medijske grupe "Rosija sevodnja" u Simferopolju Svetlana Babajeva poginula je danas u nesreći tokom vežbe gađanja na poligonu na Krimu, javlja RIA Novosti.

Agencija navodi da je Babajevu ubio zalutali metak na vojnom poligonu na kojem je trenirala sportsko streljaštvo.

21.14 Medvedev Masku: Ugasi Starlink u Ukrajini

Bivši predsednik Rusije i bliski saveznik Vladimira Putina Dmitri Medvedev danas je na Tvitru pozvao Ilona Muska, da ugasi uslugu satelitskog interneta u Ukrajini.

Medvedev je čestitao Musku na "prevladavanju političke pristranosti i ideološke diktature na Tviteru". "I odustani od tog biznisa sa Starlinkom u Ukrajini", dodao je Medvedev.

Ilon Musk Ukrajini pruža uslugu satelitskog interneta putem servisa Starlink, koja se pokazala ključnom za komunikacije ukrajinske vojske.

21.09 Zelenski sumnja u to da je mobilizacija završila

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je kako sumnja da je delomična mobilizacija u Rusiji završena. Kako je naveo, loš učinak ruskih snaga znači da bi moglo biti potrebno više ljudi.

"Iako Rusija pokušava da pojača pritisak na naše položaje korišćenjem mobilisanih ljudi, oni su tako loše pripremljeni i opremljeni, toliko grubo iskorišćeni od komande da sugeriše: Rusiji će uskoro možda trebati novi talas slanja ljudi u rat", rekao je Zelenski u video-obraćanju.

21.03 Vazdušna opasnost u Kijevu i drugim ukrajinskim regionima

U Kijevu i Kijevskoj oblasti izdato je upozorenje za vazdušni napad, saopštile su lokalne ukrajinske vlasti. Gradska uprava Kijeva i regionalna vojna uprava upozorile su stanovnike na vazdušne napade na svojim zvaničnim Telegram kanalima, prenosi agencija RIA Novosti.

Vlasti susednih Černigovske, Poltavske, Čerkaske i Kirovogradske oblasti u severnoj i centralnoj Ukrajini takođe su prijavile vazdušnu opasnost, navodi ruska agencija.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

20.48 Grosi: Sporo se uspostavlja bezbednosna zona u Zaporožju

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafale Grosi rekao je danas da se rešavanje pitanja uspostavljanja bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje odvija sporo.

"Napredak je spor i jako sam frustriran zbog toga jer je potreba za uspostavljanje bezbednosne zone oko Zaporožja očigledna. Kako, zaboga, neko može da granatira nuklearku? A to se dešava", rekao je Grosi na Konferenciji o međunarodnoj nuklearnoj politici Karnegi 2022. u Vašingtonu.

19.03 Kanada uvela sankcije protiv još 35 Rusa i šest firmi

Kanada je uvela sankcije protiv još 35 Rusa i šest ruskih firmi, izjavio je danas kanadski premijer Džastin Trudo.

On je na godišnjem susretu Kongresa Ukrajinaca u Kanadi u Vinipegu rekao da će Kanada prodati vladine obveznice da bi povećala pomoć Ukrajini.

Sankcije su uvedene zameniku ruskog premijera Aleksandru Novaku, ministru industrije Denisu Manturovu, ministru za energetiku Nikolaju Šulginovu i predsedniku borda direktora Gasproma Viktoru Zubvkovu. Kanada je takođe uvela sankcije kompanijama Lukoil, Transoil i Sogaz.

18.06 Kuleba zatražio da Iran prestane da šalje oružje Rusiji

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas da je u telefonskom razgovoru sa iranskim kolegom Hoseinom Amirabdolahijanom zahtevao da Teheran prestane da šalje oružje Rusiji.

"Zahtevao sam da Iran hitno prestane da šalje oružje Rusiji koja ga koristi za ubijanje civila i uništavanje vitalne infrastrukture u Ukrajini", napisao je Kuleba na Tviteru, prenosi Rojters.

16.55 Šojgu objavio završetak "delimične mobilizacije"

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Vladimirom Putinom da su aktivnosti vezane za delimičnu mobilizaciju u Rusiji završene.

„Zadatak koji podrazumeva mobilizaciju 300.000 građana je izvršen. Nastavak mobilizacije nije predviđen“, rekao je Šojgu i naglasio da se pripremi mobilisanih građana pre njihovog slanja u zonu specijalne operacije pridaje velika pažnja.

Ministar odbrane preneo je ruskom lideru da je u "zonu specijalne operacije" do sada poslato 82.000 mobilisanih vojnika i da će svi koji učestvuju u borbenim operacijama u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini dobiti status veterana, javio je Sputnjik.

16.17 Lokalna administracija: Završena delimična mobilizacija i u Sankt Peterburgu

U Sankt Peterburgu je završena delimična mobilizacija građana, rečeno je agenciji Interfaks u pres službi administracije guvernera drugog po veličini ruskog grada.

"Peterburžani koji podležu regrutaciji su obavešteni u potpunosti. Prikupljanje rezervista se završava", rekao je sagovornik agencije. U Moskvi je 17. oktobra završena delimična mobilizacija.

14.30 Predsednik Južne Koreje: Nismo slali oružje Ukrajini

Južna Koreja nikada nije slala oružje Ukrajini, izjavio je danas predsednik te zemlje Jun Suk-jeol, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio na negativne posledice po odnose dve države ukoliko se ispostavi da je Seul slao oružje Kijevu, prenela je južnokorejska agencija Jonhap.

14.00 Evropska komisija: Putinov govor je bio "orvelovski"

Evropska komisija smatra da je jučerašnji govor ruskog predsednika Vladimira Putina "orvelovski", kao i da Rusija nema nijedan dokaz da Ukrajina pravi "prljavu bombu", rekla je danas portparolka Komisije Nabila Masrali. Ona je rekla da je u Putinovom govoru "ispravno pogrešno, a pogrešno ispravno", kao i da je "laž istina, a istina laž".

13.40 Kijev: Do sada oboreno više od 300 iranskih dronova kamikaza

Ukrajinska vojska je do sada oborila više od 300 dronova kamikaza proizvedenih u Iranu, izjavio je danas portparol ukrajinskih vazdušnih snaga Jurij Inat. Dronovi su postali glavno oružje Rusije u napadima na Ukrajinu i često su bili korišćeni tokom ovog meseca u napadima na glavne objekte energetske infrastrukture. Iran je odbacio optužbe Ukrajine i Zapada da isporučuje dronove Rusiji, preneo je Rojters.

profimedia

Jedan od dronova kamikaza oborenih nedavno u Ukrajini

13.20 Norveška usvojila novi paket sankcija Rusiji

Norveška je usvojila novi paket sankcija Rusiji, koje uključuju 30 ruskih državljana i sedam organizacija, saopštila je danas pres služba norveške vlade.

"Norveška još jednom stoji uz EU po pitanju sankcija Rusiji, sa ciljem da se održi pritisak na vladu te zemlje i njene pristaslice", rekla je ministarka spoljnih poslova Aniken Huitfelt, preneo je TAS S.

12.46 Orban: Sankcije nisu funkcionisale, Evropa iskopala jamu za Rusiju u koju je sama upala

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da sankcije Brisela usmerene protiv Moskve nisu ispunile očekivanja i da je Evropa upala u jamu koju je iskopala za Rusiju.

"Sankcije nisu funkcionisale onako kako je Brisel očekivao kada su ih uveli. Mi smo smislili plan da iskopamo jamu za Ruse, a onda smo mi upali u nju", rekao je Orban, prenosi TASS. On je u intervjuu za mađarski radio Košut rekao da su na poslednjem samitu EU porasle tenzije među državama clanicama, ali i da su zahtevi za mirnim rešenjem ukrajinske krize sve glasniji, prenosi MTI. "Zdrav razum će pre ili kasnije pobediti", rekao je on.

Euronews

12.40 Moskva: Samo tri odsto hrane izvezene iz Ukrajine otišlo u najsiromašnije zemlje

Samo tri odsto hrane izvezene u skladu sa sporazumom za izvoz žita iz crnomorskih luka otišlo je u najsiromašnije zemlje, dok je više od 50 odsto izvezeno na Zapad, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije.

"Države koje su najugroženije kao što su Somalija, Etiopija, Jemen, Sudan i Avganistan dobile su samo tri odsto izvezenih žitarica, uglavnom iz Svetskog programa za hranu“, navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Rojters.

12.30 Štajnmajer: Nemačka i Rusija danas stoje jedna protiv druge

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas, u govoru o stanju nacije, da je napad Rusije na Ukrajinu doveo do istorijskog prekida u odnosima Berlina i Moskve, koji su sada u novom dobu konfrontacije.

"Kada pogledamo Rusiju danas, nema mesta starim snovima", rekao je Štajnmajer i naveo da Nemačka i Rusija "danas stoje jedna protiv druge". "Agresija Rusije je i nas u Nemačkoj dovela u drugo vreme, u vreme nesigurnosti za koje smo mislili da je prošlost, vreme obeleženo ratom, nasiljem, izbeglicama, zabrinutosti od širenja rata na Evropu“, naglasio je Štajnmajer.

12.10 Zelenski: Rusija je ispalila 4.500 projektila tokom rata u Ukrajini

Rat u Ukrajini doveo je do toga da je Rusija izvršila više od 8.000 vazdušnih udara i ispalila 4.500 projektila, izjavio je predsednik Volodimir Zelenski. Stojeći pored olupine oborenog iranskog drona, obećao je da Putinovi napadi na elektrane neće slomiti ukrajinske duhove.

Rusija je naciljala desetine projektila i bespilotnih letelica na ukrajinsku električnu mrežu, što je izazvalo opsežne nestanke struje u poslednje dve nedelje, a Ukrajina je samo u poslednja dva dana oborila 23 drona.

11.40 Poljski predsednik: Rusija pokušava da zamrzne rat u Ukrajini koristeći taktiku nuklearnog zastrašivanja.

Ruske nedokazane tvrdnje o tome da Ukrajina možda koristi „prljavu bombu“ su pokušaj da se natera Zapad da prestane da pruža pomoć, da se zamrzne rat sa kojim „Rusija ne može da se nosi“, rekao je poljski predsednik Andžej Duda, prenosi Ukrinform.

Duda je pozvao zapadne zemlje da ne pokleknu pred ruskim ucenama i nastave da pomažu Ukrajini dok ne povrati kontrolu nad svojim granicama.

10.35 Rada: Gončarenko nije ovlašćen da zastupa stav Rade na Kosovu

Pres služba Vrhovne rade - ukrajinskog parlamenta saopštila je danas da nije ovlastila poslanika Oleksija Gončarenka, koji je juče boravio u Prištini, da zastupa stav parlamenta na Kosovu.

"Putovanje na Kosovo Oleksija Gončarenka je čisto privatnog karaktera", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks Ukrajina. Dodaje se da Vrhovna rada Ukrajine ili bilo koji njen organ nije ovlastio ni jednog narodnog poslanika da zastupa stav ukrajinskog parlamenta na Kosovu ili bilo gde drugde. Ističe se da se stav ukrajinskog parlamenta o međunarodnim pitanjima zauzima kolektivno, glasanjem u sali za sednice.

10.15 Putinov blizak saradnik Aksjonov posetio Herson

Prvi zamenik šefa administracije predsednika Rusije Sergej Kirijenko posetio je ukrajinski grad Herson, koji je pod kontrolom ruskih snaga, izjavio je danas guverner Krima Sergej Aksjonov.

Kirijenko, bivši šef "Rosatoma", posetio je luku preko koje se građani sa desne strane reke Dnjepar evakuišu uoči očekivane ukrajinske ofanzive, dodao je Aksjonov. "Rad na organizovanom odlasku stanovnika je završen", naveo je Aksjonov, prenosi Rojters.

09.20 Poljski general vodiće misiju EU za obuku ukrajinskih vojnika

Poljski general Pjotr Tritek imenovan je da vodi misiju Evropske unije za obuku ukrajinskih trupa, izjavio je danas ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak. Istakao je da je to ogromna odgovornost, ali i priznanje pozicije Poljske na međunarodnoj sceni, prenosi Rojters. Tritek je komandant 11. oklopne jurišne divizije, a služio je u Iraku i Avganistanu.

09.05 Stoltenberg: Pobeda Rusije loša za sve u Americi i Evropi

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio da bi pobeda Rusije bila loša za sve u Evropi i Severnoj Americi, jer bi poslala poruku autoritativnim liderima da se upotrebom sile mogu postići svi ciljevi. Komentarišući situaciju u Ukrajini, Stoltenberg je za Politiko istakao da "uspesi Kijeva na bojnom polju ne bi bili mogući bez podrške NATO".

08.00 Zelenski: Ne bojimo se mraka, granatiranje nas neće slomiti

Obraćajući se naciji sa neosvetljene kijevske ulice, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da se Ukrajina ne boji mraka niti bespilotnih letelica koje Rusija šalje na energetsku infrastrukturu te zemlje.

"Granatiranje nas neće slomiti - slušati himnu neprijatelja na našoj zemlji je neprijatnije i strašnije od letelica na našem nebu. Ne plašimo se mraka“, rekao je Zelenski, kako prenosi Rojters. Ukrajinski predsednik je naveo da je Rusija do sada izvela više od 8.000 vazdušnih udara i ispalila 4.500 projektila na Ukrajinu. Dodao je da je Ukrajina u poslednja dva dana oborila najmanje 23 ruske bespilotne letelice.

07.35 Bajden reagovao na Putinov govor: Zašto govori o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja

Američki predsednik Džozef Bajden izrazio je skepticizam kada je reč o izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina da nema nameru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

"Ako nema nameru, zašto stalno govori o tome? Zašto govori o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja? Bio je vrlo opasan u nacinu na koji je tome pristupio", rekao je Bajden za televiziju NewsNation, prenosi Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je izjavio da Rusija nikada nije samoinicijativno govorila da može da upotrebi nuklearno oružje.

07.10 Pentagon šalje Ukrajini vojnu pomoć od 275 miliona dolara

Pentagon će poslati Ukrajini novi paket oružja i druge pomoći vredan 275 miliona dolara, u pokušaju da budu pojačani napori da se ruske snage isteraju iz ključnih oblasti na jugu Ukrajine, rekli su neimenovani američki zvaničnici, prenosi AP.

Zvaničnici koji su tražili da ostanu anonimni, pošto se očekuje da detalji paketa pomoći budu objavljeni tek danas, rekli su da u njemu nema većeg novog oružja, već da je reč uglavnom o dopuni zaliha municije za sisteme naoružanja koji su već u Ukrajini, uključujući i raketne sisteme HIMARS.

07.00  UN nemaju mogućnosti za istragu o biološkim laboratorijama

Ujedinjene nacije nemaju ni mandat ni tehničke mogućnosti da istraže optužbe Rusije u vezi sa aktivnošću bioloških laboratorija u Ukrajini, izjavio je sinoć zamenik visokog predstavnika UN Adabej Ebo. Podsetio je da je visoka predstavnica UN za pitanja razoružavanja Izumi Nakamicu govorila u martu i aprilu ove godine o tome da UN nisu upoznate ni sa kakvim programima biološkog oružja i dodao da to važi i danas..

Prethodno je Rusija podnela zvaničnu žalbu protiv SAD i Kijeva zbog aktivnosti američkih vojno-bioloških laboratorija u Ukrajini, a stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja je na sednici Saveta bezbednosti juče izjavio da Vašington i Kijev još nisu odgovorili na zahteve Moskve u vezi sa "kršenjem Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja biološkog i toksičnog oružja".

06.55 Bela kuća: Bajden ne namerava da se sastane sa Putinom

Američki predsednik Džozef Bajden ne namerava da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na samitu G20 sledećeg meseca na indonežanskom ostrvu Bali, izjavio je juče portparol Bele kuće Džon Kirbi. Sa druge strane, Putin je u govoru na Međunarodnom debatnom klubu Valdaj izjavio da još nije odlučio da li će prisustvovati samitu G20 sledećeg meseca u Indoneziji.

06.49 U Kijevu i još četiri regiona produžene restrikcije struje

Zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko rekao je da bi u Kijevu i četiri regiona ograničenja u snabdevanju strujom mogla bi da traju duže nego što je bilo planirano, posle vazdušnih napada ruskih snaga na energetsku infrastrukturu.

Associated Press • Euronews Serbia

06.32 Ostin: Nema indicija da Rusi razmeštaju nuklearni arsenal

SAD nisu do sada videle bilo kakve indicije da vojna vežba Grom ruskih nuklearnih snaga može predstavljati paravan za stvarno razmeštanje i angažovanje nuklearnog arsenala, izjavio je juče američki ministar odbrane Lojd Ostin.

"Nismo videli bilo šta što bi nas navelo da u ovom trenutku verujemo da postoji neka vrsta tajne aktivnosti", rekao je Ostin novinarima u Vašingtonu, preneo je Rojters.

06.18 Putin o ciljevima "specijalne vojne operacije" i nuklearnom oružju

Ruski predsednik Vladimir Putin je na panelu moskovskog istraživačkog centra Valdaj na temu "Svet posle hegemonije - pravda i bezbednost za sve" na pitanje koji su ciljevi "specijalne voje operacije" odgovorio da je "glavni cilj pomoći Donbasu".

Odgovarajući na pitanje iz publike o sve češćem pominjanju nuklearnog oružja Putin je odgovorio da "dok postoji nuklearno oružje uvek postoji opasnost da bude upotrebljeno". Opširnije u odvojenoj vesti.

Komentari (0)

Evropa