Evropa

Cena struje u Evropi enormno skače: Računi sve veći, države pomažu građanima na razne načine

Komentari

Autor: Euroneews.Next

29/10/2022

-

20:26

Cena struje u Evropi enormno skače: Računi sve veći, države pomažu građanima na razne načine
Cena struje u Evropi enormno skače: Računi sve veći, države pomažu građanima na razne načine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Spiralna inflacija izazvala je krizu zbog troškova života širom Evrope, a vlade zemalja pogođenih inflacijom se na sve načine trude  da pokušaju da zaštite domaćinstva i preduzeća od naizgled beskrajnog skoka cena energije.

Mnogim porodicama se ovih dana, čini kao da i ne primaju platu - novac odmah nestaje kao posledica inflacije koja povećava troškove namirnica i goriva, vlasnici stanova povećavaju najamnine, a računi za komunalije i dalje rastu. Inflacija u evrozoni približila se rekordnih 9,9 odsto u septembru, u odnosu na 9,1 u avgustu, podstaknuta rastućim cenama energenata. 

Nema znakova da se energetska kriza popravlja, jer je Rusija u septembru najavila da neće u potpunosti obnoviti svoje isporuke gasa Evropi dok Zapad ne ukine sankcije koje je uveo Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu, piše Euronews.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru upozorio je da bi Evropa mogla da se suoči čak sa10 sledećih teških zima kao posledicom problema u snabdevanju energentima.

Države članice Evropske unije su u velikoj meri odgovorne za svoje nacionalne energetske politike, a pravila EU im dozvoljavaju da preduzmu hitne mere kako bi zaštitile potrošače od rastućih troškova. Pogledajte šta vlade širom kontinenta čine da pomognu građanima da prevaziđu energetsku situaciju.

Velika Britanija

Kako Velika Britanija izlazi iz nekoliko haotičnih nedelja tokom kojih je novoformirana vlada Liz Trus brzo pala, verovatno je da će uskoro biti uvedene nove mere za rešavanje rastuće krize u britanskoj ekonomiji.  Ali za sada su na snazi postojeće mere: država nudi 400 funti (457 evra) popusta na račune za energiju za domaćinstva u šest rata između oktobra i marta sledeće godine. Prodavnice i pabovi će imati koristi od finansijske pomoći za svoje račune za energiju tek kada prođe taj šestomedečni period.

Ograničenje cena električne energije koje su uveli bivša premijerka i njen prvi državni kancelar Kvasi Kvarteng značajno je smanjeno kada je Kvartenga zamenio Džeremi Hant. Tras je na početku mandata rekla da prosečno domaćinstvo u Velikoj Britaniji „neće plaćati više od 2.500 funti (2.857 evra) godišnje za svaku od naredne dve godine," Hant je ovu garanciju cene energije ograničio samo do aprila sledeće godine.

Inflacija i energetska kriza teraju sve više ljudi da prevremeno otplate račune. Domaćinstva koja već teško sastavljaju kraj s krajem i koja su već primila jednokratnu državnu pomoć, takođe će, za troškove života, dobiti  650 funti (743 evra) uz popust od 400 funti (457 evra), a penzioneri će ove zime dobiti dodatnu uplatu od 300 funti (343 evra).

Osobe sa invaliditetom će takođe dobiti isplatu od 150 funti (171 evra) za pokrivanje povećanih troškova života. 

Italija

Italija je u septembru predstavila paket pomoći vredan oko 14 milijardi evra kako bi zaštitila firme i porodice od porasta troškova energije. Tu se ne računaju 52 milijarde evra predviđenih budžetom od januara za borbu protiv krize nastale povećanim troškovima života.

Vlada je takođe izdvojila 150 evra za 22 miliona radnika i penzionera sa godišnjim prihodom manjim od 20.000 evra. Italija je objavila nameru da oporezuje kompanije koje profitiraju od viših cena energije i promoviše ograničenje cena gasa na evropskom nivou kako bi pomogla u obuzdavanju skokova cena.

profimedia

 

Španija

Kao i Italija, Španija je odlučila da oporezuje one energetske kompanije koje profitiraju od povećanja cena energije i da prikupljeni novac iskoristi da pomogne svojim građanima da plate račune. Madrid je već smanjio porez na dodatu vrednost (PDV) na račune za energiju sa 21 odsto na 10 odsto, dok je takođe smanjio postojeći porez na električnu energiju sa sedam odsto na 0,5 odsto. 

Poput Portugala, Španija trenutno primenjuje ograničenu jednogodišnju cena gasa koju je dogovorila Evropska komisija, čime se obezbeđuje da ona ostane niže od prosečnih 50 evra po megavat-satu. Država takođe nudi jednokratnu isplatu od 200 evra za građane koji zarađuju manje od 14.000 evra godišnje i ne primaju nikakve druge beneficije.

Francuska

Francuska takođe nudi jednokratnu isplatu svojim građanima kako bi im pomogla da se suoče sa teškim vremenima, iako je to sa samo 100 evra niže nego u Velikoj Britaniji i Italiji.  Ali Francuska je primenjivala još u startu neke drugačije metode, krenuvši u potpunu nacionalizaciju dobavljača energije EDF i primoravajući ga da ograniči rast veleprodajnih cena električne energije.

Vlada ima nameru da ograniči povećanje cena struje i gasa za domaćinstva na 15 odsto 2023. godine, što će dovesti do toga da će prosečni mesečni račun za energiju domaćinstva koštati dodatnih 20-25 evra kao rezultat mera, u poređenju sa dodatnih 180-200 evra koliko bi iznosio bez ograničenja. Domaći porez na potrošnju električne energije u zemlji takođe je smanjen sa 22,50 evra po megavat-satu na samo 1 evro po megavat-satu za domaćinstva i 0,50 evra za preduzeća. 

profimedia

 

 

Danska

Danski zakonodavci su još u junu predvideli novčanu i drugu vrstu pomoći starijima u ukupnom iznosu od 3,1 milijardu danskih kruna (417 miliona evra), uključujući smanjenje poreza na cene električne energije. 

Parlament je takođe odobrio paket pomoći od dve milijarde danskih kruna (269 miliona evra) koji će biti isplaćen za preko 400.000 domaćinstava teško pogođenih rastućim računima za energiju.

Nemačka

Nemačka, koja se bori da smanji tešku zavisnost od ruskog gasa, ovog decembra će platiti mesečni račun za gas za svako domaćinstvo i mala i srednja preduzeća u zemlji. Jednokratno plaćanje je deo dvostepenog plana da se nemački građani zaštite od visokih računa za energiju.  Ovu meru je odobrila grupa stručnjaka koju je imenovala vlada koja je takođe preporučila ograničenje cena gasa i grejanja. Prema ovom planu, domaćinstva i mala i srednja preduzeća plaćali bi 0,12 evra po kilovat-sati za prvih 80 odsto svojih računa za gas tokom 14 meseci od marta 2023, dok bi velika preduzeća plaćala 0,068 evra po kilovat-satu za prvih 70 odsto za 16 meseci od januara 2023.

Nemačka se ranije obavezala da će smanjiti porez na dodatu vrednost na prirodni gas sa 19 na sedam procenata do kraja marta 2024. Nemački parlament je 21. oktobra odobrio fond za olakšice cena gasa u vrednosti od 200 milijardi evra koji je predložio kancelar Olaf Šolc kako bi pomogao građanima u rastu cena energije. To će omogućiti domaćinstvima da imaju koristi od ograničenja cena od 80 odsto njihove uobičajene potrošnje, počevši od marta.

Nemačka vlada je takođe svim poreskim obveznicima ponudila jednokratnu paušalnu stopu cene energije od 300 evra, koja im se prenosi preko platnog lista njihovog poslodavca. Porodice koje primaju izdržavanje, dobiće dodatnih 100 evra po detetu, dok će osobe na beneficijama dobiti jednokratnu isplatu od 200 evra. Oni koji primaju stambenu pomoć dobiće dopunu od 270 evra.   Zemlja takođe nudi subvencionisane karte za javni prevoz.

profimedia

 

Holandija

Od 1. novembra, cene električne energije i gasa u Holandiji biće ograničene za sva domaćinstva u zemlji i biće na nivou cena iz  januara 2022. ako se ne bude prekoračivao prag potrošnje.

Holandska vlada takođe nudi domaćinstvima sa nižim primanjima jednokratnu energetsku pomoć od 1.300 evra, dok će sva domaćinstva dobiti popust od 190 evra na račune za energiju u novembru i decembru.PDV na energiju je smanjen sa 21 odsto na devet odsto, a akciza na benzin i dizel za 21 odsto.

Grčka

Grčka je od prošlog septembra izdvojila oko 9 milijardi evra za subvencije za struju i druge mere kako bi pomogla domaćinstvima, preduzećima i poljoprivrednicima da plate svoje račune za struju i gas.

Subvencije su predviđene da apsorbuju oko 90 odsto povećanja mesečnih računa za struju za domaćinstva i mala i srednja preduzeća.

Norveška

Prema šemi koju je vlada uvela 2021. godine, Norvežani u potpunosti plaćaju račune samo kada su cene ispod 70 kruna (7 evra) po kVh. Kada računi za energiju pređu taj prag, vlada pokriva 90 odsto ukupnog iznosa. Šema bi trebalo da ostane na snazi najmanje do marta 2023.

Bugarska

Bugarska je u maju odobrila paket od 2 milijarde leva (1 milijardu evra) koji ima za cilj da zaštiti kompanije i potrošače sa niskim prihodima od skoka cena energije i hrane izazvanog sukobom u Ukrajini. Vlada od jula takođe nudi popust od 0,25 leva (0,13 evra) po litru benzina, dizela i tečnog naftnog gasa i metana do kraja godine i ukida akcize na prirodni gas, struju i metan.

profimedia

 

Finska

 Vlada Finske saopštila je u septembru da će smanjiti PDV na električnu energiju na 10 odsto sa 24 odsto tokom zimskih meseci, od decembra do aprila. Takođe planira da ponudi do 10 milijardi evra garancija likvidnosti energetskom sektoru kako bi se sprečila finansijska kriza.

"Vladin program je krajnja opcija finansiranja za kompanije kojima bi inače pretio bankrot," rekla je premijerka Sana Marin.

Mađarska

Mađarska je od prošlog novembra ograničila maloprodajne cene goriva na 480 forinti (1,19 evra) po litru, što je znatno ispod trenutnih tržišnih cena. Mera je dovela do takvog povećanja potražnje da je vlada bila primorana da ograniči prodaju goriva.

Oštar porast cena gasa i struje takođe je primorao vladu da smanji višegodišnju gornju granicu na maloprodajnim računima za komunalne usluge, postavljajući ograničenje na nivou nacionalnog proseka potrošnje, sa tržišnim cenama koje se primenjuju iznad toga. 

Mađarska je takođe uvela zabranu izvoza goriva i nedavno je ublažila propise o seči drveća kako bi zadovoljila povećanu potražnju za čvrstim gorivima kao što je ogrevno drvo.

Poljska

Poljska je najavila smanjenje poreza na energiju, benzin i osnovne prehrambene artikle, kao i novčanu pomoć za domaćinstva. Takođe je produžila regulisane cene gasa za domaćinstva i institucije poput škola i bolnica do 2027.  Vlada je u julu pristala na jednokratnu isplatu od 3.000 zlota (633 evra) domaćinstvima kako bi pomogla u pokrivanju rastuće cene uglja.

Premijer Mateuš Moravjecki rekao je da će ukupni troškovi smanjenja cena energije u Poljskoj dostići oko 50 milijardi zlota (10,5 milijardi evra).  Poljska vlada je takođe najavila da će zamrznuti cene struje i gasa za sledeću godinu na ovogodišnjem nivou, uz ograničenje od 2.000 kilovata na sat za većinu domaćinstava u zemlji. Porodice sa troje i više dece i osobe sa invaliditetom imaće viši prag potrošnje. Postoji i podsticaj za uštedu energije: domaćinstva koja sledeće godine smanje potrošnju električne energije za 10 odsto u odnosu na ovu godinu biće nagrađena sniženjem cene za 10 odsto.

profimedia

 

 

Rumunija

Rumunska koaliciona vlada primenila je šemu kojom se ograničavaju računi za gas i struju za domaćinstva i druge korisnike do određenih mesečnih nivoa potrošnje, i nadoknađuje razliku dobavljačima energije. Šema bi trebalo da bude na snazi do marta 2023. P

Premijer Nikolae Čuka procenio je u februaru da bi šema podrške koštala oko 14,5 milijardi leja (3 milijarde evra), ali analitičari sada očekuju da će premašiti 10 milijardi evra.

Švedska

Švedska je izdvojila 6 milijardi švedskih kruna (559 miliona evra) da kompenzuje troškove domaćinstava koja su najviše pogođena porastom cena struje. Premijerka Magdalena Anderson rekla je 3. septembra da će Švedska ponuditi nekoliko stotina milijardi švedskih kruna garancija za likvidnost energetskim kompanijama kako bi pomogla u sprečavanju finansijske krize nakon što je Gasprom zatvorio gasovod Severni tok 1.

Komentari (0)

Evropa