Evropa

Putin: Još nema odluke o mom učešću na samitima G20 i APEC

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2022

-

22:53

Putin: Još nema odluke o mom učešću na samitima G20 i APEC
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da još nisu donete odluke o njegovom učešću na predstojećim samitima G20 i APEC.

"Ne, te odluke još nisu donete", rekao je on novinarima na pitanje da li će ići na ove događaje, preneo je TASS.

Rusija je suspendovala učesće u sporazumu o žitaricama, ali nije napustila taj sporazum, istakao je Putin.

"Ne kažemo da prekidamo naše učešće u ovoj operaciji. Ne, mi kažemo da je privremeno suspendujemo", kazao je on.

Prema njegovim rečima, odluka Rusije da suspenduje dogovor o žitaricama posledica je potencijalne pretnje humanitarnom koridoru.

"Svi pričaju o tome šta radi Rusija, ne sećajući se čime je to izazvano. A to je izazvano potencijalnom pretnjom ovom humanitarnom koridoru", naglasio je Putin.

On je naveo da je Rusija pristala na dogovor o žitaricma u interesu najsiromašnijih zemalja, ali da tamo stiže samo tri do četiri odsto žita.

Prema njegovim rečima, u Turskoj završava 34 odsto žitarica, u zemljama EU 35 odsto, a samo tri do četiri procenata, možda ponekad do pet odsto u najsiromašnijim zemljama.

Na pitanje šta Rusija ima da ponudi Ukrajini, predsednik Rusije je istakao "da otkrivanje pregovaračkog stava" nije uvek preporučljivo za postizanje nameravanog rezultata.

"Da bismo počeli da iznosimo neke predloge tokom razgovora, ti razgovori treba prvo da počnu. A otkrivanje vašeg pregovaračkog stava nije uvek preporučljivo ako želite da postignete vaše nacionalne ciljeve", rekao je Putin.

Na konferenciji za novinare posle trilateralnog sastanka sa liderima Azerbejdžana i Jermenije u Sočiju, on je istakao da Rusija podržava sve napore usmerene ka postizanju rešenja između Jermenije i Azerbejdžana.

"Podržavamo sve što je usmereno na smanjenje konfrontacije i postizanje sporazuma", kazao je Putin.

Budući mirovni sporazum između Jermenije i Azerbejdžana biće rezultat kompromisa obe strane, istakao je predsednik Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa