Evropa

Putin: Podržavamo dijalog o Nagorno-Karabahu

Komentari

Autor: Tanjug

31/10/2022

-

17:41

Putin: Podržavamo dijalog o Nagorno-Karabahu
Vladimir Putin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da se nada da će trilateralni sastanak sa liderima Jermenije i Azerbejdžana rezultirati potencijalnim rešenjem za Nagorno-Karabah.

"Znam da imate političku volju za to i mi to na svaki mogući način podržavamo. Treba sada, a zatim u trilateralnom formatu, da pronađemo ključne tačke koje će nam omogućiti da idemo napred", rekao je Putin tokom sastanka sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom, prenosi TASS.

Putin je naglasio da je za rešavanje tako ozbiljnog i dugotrajnog konflikta kao što je Nagorno-Karabah potrebno mnogo napora.

Ruski predsednik je istakao da je Jermenija dugogodišnji strateški partner i saveznik Rusije i dodao da je rešenje konflikta važno za Rusiju.

"Očekujem da ćemo moći da preduzmemo korake ka njegovom rešavanju", zaključio je Putin.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da normalizacija odnosa između Jerevana i Bakua može biti postignuta kroz ispunjenje pet osnovnih principa.

"Azerbejdžan je izneo pet osnovnih principa za normalizuju odnosa između Azerbejdžana i Jermenije. Sve su to fundamentalni principi međunarodnog prava i mislim da se na toj osnovi može postići poboljšanje odnosa", rekao je azerbejdžanski lider, prenosi TASS.

Alijev se tokom izlaganja zahvalio ruskom predsedniku na organizaciji trilateralnog sastanka.

Trilateralni sastanak se održava u sanatorijumu "Rus", gde Putin tradicionalno prima strane goste.

Kako prenose ruski mediji, na samitu bi mogao biti usvojen dokument koji će biti osnova budućeg mirovnog sporazuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa