Evropa

Šolc o kritikama zbog posete Pekingu: Dovoljno je što smo zajedno protiv nuklearne pretnje

Komentari

Autor: Tanjug

05/11/2022

-

19:09

Šolc o kritikama zbog posete Pekingu: Dovoljno je što smo zajedno protiv nuklearne pretnje
Olaf Šolc i Si Điping - Copyright Tanjug/AP/Kay Nietfeld

veličina teksta

Aa Aa

 Nemački kancelar Olaf Šolc, koji je žestoko kritikovan zbog posete Pekingu ove sedmice, izjavio je da je zajedničko saopštenje sa predsednikom Kine Si Ðinpingom protiv upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini bio dovoljan razlog da otputuje tamo.

"Zato što smo kineska vlada, predsednik i ja mogli da izjavimo da se u ovom ratu ne sme koristiti nuklearno oružje, samo to je celo putovanje učinilo vrednim", rekao je Šolc na skupu njegove Socijaldemokratske partije, preneo je Rojters.

Si se složio da se obojica lidera protive upotrebi ili pretnji upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, ali se uzdržao od kritikovanja Rusije ili pozivanja Moskve da povuče svoje trupe, navela je agencija.

Šolc je rekao je da je diverzifikacija ključna za ograničavanje mogućih posledica ako se odnos Nemačke sa zemljama sa kojima sarađuje pokvari.

"Imamo jasan plan i sledimo ga do kraja. A to znači diverzifikacija za sve zemlje sa kojima trgujemo, posebno, naravno, za zemlju koja je tako velika i ima tako veliki udeo u svetskoj ekonomiji", istakao je Šolc.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa