Evropa

Delegacije EU i Rusije žele produženje sporazuma o žitu

Komentari

Autor: Tanjug

14/11/2022

-

20:10

Delegacije EU i Rusije žele produženje sporazuma o žitu
Skladište žita - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Veršinjin i novoimenovani šef delegacije EU u Moskvi Roland Galrag na današnjem sastanku su istakli potrebu da u potpunosti budu ispunjeni uslovi ugovora o izvozu hrane.

Sastanak je održan na inicijativu Galraga s ciljem da se nastavi sa sveobuhvatnom implementacijom sporazuma koji obuhvata paket dogovora o transportu ukrajinske hrane Crnim morem, prenosi TASS.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da bi na istoj osnovi trebalo urediti i sporazum između Rusije i UN o plasmanu ruskih namirnica i đubriva na svetska tržišta.

TASS navodi da sporazumi o izvozu hrane iz Ukrajine 22. jula važe 120 dana, do 19. novembra, kada bi trebalo da automatski budu produženi za još 120 dana, pod uslovom da se nijedna strana potpisnica ugovora ne protivi.

Veršinjin je, mađutim, ranije rekao da produženje sporazuma o žitu još nije rešeno.

Ženeva je 11. novembra bila domaćin sastanka delegacije UN na čelu sa zamenikom generalnog sekretara Martinom Grifitsom i generalnim direktorom Konferencije UN o trgovini i razvoju Rebeke Grinspan, dok je rusku delegaciju predvodio Veršinjin.

UN su saopštile da se razgovaralo i o izvozu hrane i đubriva iz Rusije, pri čemu je svetska organizacija pozvala na uklanjanje svih preostalih prepreka za njihov izvoz.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa