Evropa

Erdogan u telefonskom razgovoru sa Zelenskim: Prodaja žita od strane Ukrajine i Rusije od ključne važnosti za ceo svet

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2022

-

20:16

Erdogan u telefonskom razgovoru sa Zelenskim: Prodaja žita od strane Ukrajine i Rusije od ključne važnosti za ceo svet
Erdogan u telefonskom razgovoru sa Zelenskim: Prodaja žita od strane Ukrajine i Rusije od ključne važnosti za ceo svet - Copyright Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je  u telefonskom razgovoru ukrajinskom lideru Volodimiru Zelenskom da je sposobnost Ukrajine i Rusije da prodaju žito od ključne važnosti za ceo svet.

Kako je saopšteno iz kabineta turskog predsednika, Erdogan je kazao da treba povećati diplomatske napore da se rat okonča pravednim rešenjem, preneo je Rojters.

Zelenski se zahvalio turskom kolegi na njegovom, kako je rekao, aktivnom učešću u očuvanju sporazuma o izvozu žita iz crnomorskih luka.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da će Rusija nastaviti svoje učešće u crnomorskom sporazumu o žitu, nakon što je dobila potrebne garancije Ukrajine.

Rusija je u subotu saopštila da obustavlja učešće u sporazumu o žitu nakon napada u Sevastopolju na ratne brodove Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, rezultirao je izvozom nekoliko miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa