Evropa

Pejčinović Burić: Udvostručiti napore da se poboljša pomoć žrtvama seksualnog nasilja i trgovine ljudima

Komentari

Autor: FoNet

24/11/2022

-

12:18

Pejčinović Burić: Udvostručiti napore da se poboljša pomoć žrtvama seksualnog nasilja i trgovine ljudima
Marija Pejčinović Burić - Copyright AP/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić upozorila je danas da se ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar obeležava u svetlu rata u Ukrajini, u kojem je od sedam miliona izbeglica, skoro 90 odsto žena i dece koja su podložni seksualnom nasilju i trgovini ljudima.

Za one koji su već pretrpeli takve zločine, moramo udvostručiti naše napore da poboljšamo pomoć koja im se nudi. I treba da budemo spremni za buduću pomoć, navodi se u autorskom tekstu Pejčinović Burić.

Žrtve se suočavaju sa užasnim poniženjem i širokim spektrom rizika, od neželjene trudnoće i polno prenosivih infekcija do psihičkih i fizičkih trauma. Bolnice i lekari moraju biti opremljeni da reaguju na silovanje kao deo koordinisanog odgovora više agencija, a moraju se obezbediti medicinski i forenzički pregledi, kao i neposredna i dugoročna nega trauma, istakla je ona.

Kao što se vidi iz prethodnih sukoba, dodala je Pejčinović Burić, biće potrebno specijalizovano savetovanje za rešavanje trajne traume kako bi se smanjila stigma i sekundarna viktimizacija koja se može razviti tokom vremena.

U izveštajima o svojim posetama za utvrđivanje činjenica zemljama koje su najviše pogođene masovnim prilivom ljudi iz Ukrajine, moja specijalna predstavnica za migracije i izbeglice je naglasila potrebu da se identifikuju osobe u ranjivim situacijama, posebno žene i deca koja su bila žrtve seksualnog nasilja, predočila je Pejčinović Burić.

Konačno, istakla je generalna sekretarka SE, moramo kazniti počinioce i u tom kontekstu pohvaljujem korak koji su preduzele ukrajinske vlasti da ratifikuju Istanbulsku konvenciju uprkos izuzetno teškim okolnostima.

To pokazuje njihovu posvećenost ne samo da obezbede zaštitu i podršku žrtvama, već i da obezbede preko potrebnu odgovornost za počinioce, navela je Pejčinović Burić.

Pružajući smernice za zaštitu žrtava i kažnjavanje počinilaca, uključujući i ratno vreme, Istanbulska konvencija je postala važnija nego ikad i ohrabrujem zemlje širom sveta da joj se pridruže, zaključila je ona.

Komentari (0)

Evropa