Evropa

Peskov: Osudićemo uspostavljanje suda za istragu ruskih akcija u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

01/12/2022

-

13:31

Peskov: Osudićemo uspostavljanje suda za istragu ruskih akcija u Ukrajini
Dmitrij Peskov - Copyright AP/ Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je danas pozive Evropske unije da se uspostavi sud za ratne zločine zbog ruskih akcija u Ukrajini, rekavši da takvo telo ne bi imalo legitimitet i da je neprihvatljivo za Moskvu.

"Što se tiče pokušaja da se uspostave neka vrsta tribunala, on neće imati nikakav legitimitet i mi ga nećemo prihvatiti, osudićemo ga", rekao je Peskov novinarima, a prenosi Interfax.

U odgovoru na pitanje kako bi Kremlj reagovao na takve akcije, Peskov je rekao da ruski istražitelji rade na otkrivanju zločina "kijevskog režima".

"Veoma je važno da se svemu ovome dodaju i podaci o zločinima koje je režim počinio od 2014. godine i na koje, na našu žalost, nismo videli ni kritiku Zapada", dodao je portparol Kremlja.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je juče da će Evropska unija pokušati da uspostavi specijalizovani sud, uz podršku Ujedinjenih nacija, za istragu i krivično gonjenje navodnih ratnih zločina koje je Rusija počinila u Ukrajini.

Kako je rekla, EU nastavlja da pruža podršku Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), tako da predlaže osnivanje specijalizovanog suda, uz podršku Ujedinjenih nacija, koji će istraživati i krivično goniti "zločine agresije Rusije".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa