Evropa

Hapšenja u Nemačkoj u fokusu svetske javnosti - šta se zna o "Građanima Rajha" koji su spremali državni puč

Komentari
Hapšenja u Nemačkoj u fokusu svetske javnosti - šta se zna o "Građanima Rajha" koji su spremali državni puč
Hapšenja u Nemačkoj u fokusu svetske javnosti - šta se zna o "Građanima Rajha" koji su spremali državni puč - Copyright Tanjug AP/Boris Roessler, Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Grupa "Građani Rajha" čiji je jedan deo članstva juče uhapšen u velikoj akciji nemačke policije nekada su bili poznati pre svega lokalnoj javnosti, ali mahom zbog bizarnih razloga i incidenata kojima nije pridavana široka pažnja. To je, međutim, s vremenom počelo da se menja. Njihova popularnost počela je da raste, pa su ih prvo primetili veći nemački mediji ali i nadležne institucije i to zbog niza incidenata i nasilnog ponašanja, dok je njihova svetska "prepoznatljivost" došla do usijanja juče i to zahvaljujući velikoj akciji nemačke policije koja je dobila naziv "Senka".

Naime, u okviru te akcije čak 3.000 policajaca juče ujutru, oko šest sati, izvršilo je racije i uhapsilo 25 pripadnika ove grupe i to zbog sumnje da su planirali državni udar. Međutim, to nije sve -  nadležni najavljuju da su izvesna i nova hapšenja.

Da se još uvek nije došlo do epiloga ove priče danas je za javni servis "Dojčlandfunk" potvrdio ministar unutrašnjih poslova nemačke pokrajine Tiringije Georg Majer koji je najavio da su nove akcije izvesne.

"Na osnovu mog iskustva, obično postoji i drugi talas hapšenja", rekao je Majer, koji je takođe ova dosadašnja hapšenje označio i kao "neviđena" u istoriji moderne Nemačke.

U ovom trenutku državno tužilaštvo Nemačke tereti 50 žena i muškaraca zbog toga da su osnovali terorističku organizaciju s ciljem ukidanja ustavnog poretka države. Gardijan prenosi da je grupa imala čak spreman plan nakon promene tog poretka, pa i to da predlaže ministre za prelaznu vladu koju bi osnovali odmah nakon što bi se planirani puč održao.

Njurork tajms piše da je među od članova te nove zamišljene vlade i članica AFD, koju su nemački mediji identifikovali kao Bridžit Malsak Vinkeman, i koja je bila predodređena da postane ministarka pravde u režimu nakon državnog udara. 

Nemački list Der Spiegel izvestio je da je ona svakako od ranije podržavala stavove grupe "Deca Rjaha" i da je redovno objavljivala na Telegramu slogan ove njihove zajednice "VVG1VGA", koji je zapravo skraćenica za slogan "Gde ide jedan, idemo svi". Špigl je rekao da je ona jako brzo obrisala ovakve postove i to nakon što su je mediji ispitivali o tome.

Sa druge strane, vođa grupe identifikovan je kao princ Hajrih XIII (71) koji je potomak bivše nemačke kraljevske porodice. On je, prema ovoj grupi, zapravo predodređen da preuzme poziciju novog šefa države Nemačke. Njujork tajms piše da se i porodica Rajs ranije ove godine distanicrala od njega i njegove umešanosti u gurpu "Građani Rajha".

Kakav je bio plan grupe i zašto je opasna?

Ova grupa se smatra posebno opasnom jer se dobrim delom sastoji od bivših vojnika nemačke vojske Bundesvera i Narodne vojske DDR-a (NVA) među kojima su i oni koji su prošli vojnu obuku za specijalce, piše DW.

U ovoj operaciji pored pripadnika antiterorističke jedinice GSG 9 nemačkih policijskih snaga, angažovani su i službenici nekoliko specijalnih jedinica (SEK) koji deluju na nivou nemačkih saveznih pokrajina. Islednici su imali informacije da osumnjičeni poseduju brojno oružje, a navodno je veliki deo tog oružja u njihovom posedu legalno.

Uhapšeni princ Hajnrih XIII već nekoliko godina javno zastupa teze koje se tiču građana Rajha i uporono je pričao o tome da država Nemačka nije legalna. Njujork tajms piše da je konkretan plan bio da se upadne u nemački Parlament, uhapse poslanici i ubije aktuelni kancelar. Da bi se puč olakšao, elektronska komunikacija bi bila sabotirana. Sa druge strane, oni su već kupili satelitske telefone putem kojim bi nesmetano međusobno komunicirali. 

Takođe, među otkrivenim stavkama do kojih je došla policija, nalazi se i lista sa 18 imena političara koji se smatraju neprijateljima, koji bi verovatno bili deportovani i pogubljeni, a među njima se nalazi i kancelar Olaf Šolc, prenosi Njujrok tajms svoje izvore koji su upoznati detaljno sa akcijom policije ali su želeli da ostanu anonimni, jer kako se navodi, nisu dobili odobrenje da istupe javno.

Tužioci u ovom slučaju ukazuju i na činjenicu da su u pitanju i ekstremisti u smisliu da je cilj bio da se učine ranjivim ključne institucije u Nemačkoj: parlament, pravosuđe, lokalna i nacionalna policija, pa čak i deo vojske.

Tužioci navode da je grupa ima formirano vojno krilo, koje je pokušavalo da regrutuje policiju i vojsku. 

"Vojna grana bi izgradila novu nemačku vojsku, koja se sastoji od "kompanija za državnu bezbednost" koje tek treba da budu uspostavljene", rekao je juče savezni tužilac Peter Frank. On je dodao da bi pripadnici vojne frakcije takođe bili aktivni u saveznim oružanim snagama.

Kako je rasla "moderna zavera"?

Ono na šta sada ukazuju nemački mediji je to da grupa "Građani Rajha" nije nova. Oni su se zapravo godinama smatrali sporednim sredstvom među nemačko ekstremno desničarksim grupama, a to su mislili i nadležni. Ovo je za Nujork post potvrdio i Hajo Funke politikolog sa Slobodnog univerziteta u Berlinu koji se bavi desničarima. On je takođe dodaje da je upravo glavna greška u tome što nikada do sada nisu shvatani preterano ozbiljno.

"Uvek se verovalo da je samo mali procenat tih desničara. To je bilo pogrešno i sada to svi uočavaju", rekao je Funke.

"Građane Rjaha" su najpre doživljavani kao manje grupice i pojedinci koji zbog svojih stavova o nepriznavanju države Nemačke ne plaćaju poreze, ne obaziru se na policiju i štampaju svoje pasoše.

Međutim, poslednjih godina, posebno nakon pandemije, grupa je dobila novu energiju kada su njeni zaverenici počeli da razmišljaju o tome kako da vode vladu i kako zamišljaju državu. Nemački mediji navode da su u istakazivanju svojih stavova postali mnogo otvoreniji i javniji, ali i radikalniji.

Grupa je bila ubeđena da modernom Nemačkom upravlja zavera "duboke države" koju je spremao da razotkrije savez nemačkih obaveštajnih agencija i vojske stranih država, uključujući Rusiju i SAD.

"Sve će se okrenuti naglavačke: sadašnji javni tužioci i sudije, kao i načelnici zdravstvenih službi i njihovi pretpostavljeni naći će se na optuženičkoj klupi u Nirnbergu 2", rekao je jedan od osumnjičenih u poruci objavljenoj na Telegram zapisnicima pre početka racija u sredu, preneo je Die Zeit.

Šta su sve radii?

Prema podacima Nemačke obaveštajne službe procenjuje se da ovoj grupi pripada oko 16.500 ljudi. Najviše ih je u Bavarskoj - 3.500, dok ih je u Baden-Virtembergu 2.500. Većinom su muškarci, u proseku stariji od 50 godina i dolaze iz socijalno ugroženih delova društva.

Takođe, prema pisanju DW, oni su odbijali da plaćaju porez državi i proglasili su svoje male "nacionalne teritorije" koje nazivaju "Drugo nemačko carstvo", "Slobodna država Pruska" ili "Kneževina Nemačka". Pripadnici ove grupe takođe štampaju svoje pasoše i vozačke dozvole za navodne države. Na njima piše da su stanovnici nemačkog Rajha.

Čak proizvode majice i zastave u reklamne svrhe. Oni čak i ne deluju previše tajno, već svoju nameru da "nastave borbu protiv Savezne Republike Nemačke" ponosno objavljuju na svojim sajtovima.

Međutim, rastuća radikalizacija ove grupe vremenom je postala problem. Poplavom prigovora sudskim organima, odnosno zatrpavanjem legalne nemačke administracije raznim predlozima i pritužbama, oni su opterećivali sistem. Mnogi gradonačelnici zbog toga su protestovali.

Oni su navodili da zbog toga administracija mora da se bavi besmislenim radom. Često je dolazilo i do fizičkog napada na zaposlene u administraciji. "Građana Rajha" su imali običaj da snimaju takve napade i da ih postavljaju na društvene mreže.

Pretnju po vlast predstavlja i sklonost pripadnika ove grupe ka vatrenom oružju. U izveštaju službi iz 2018. godine se navodi da su spremni i voljni da počine "ozbiljna dela nasilja". Policija je u prethodnim racijama i pretresima njihovih kuća pronašla velike zalihe oružja i municije.

Najozbiljnii incident do sad zbio se 2016. godine kada je pripadnik ove desničarske grupe pucao i ubio policajca tokom racije, kada je pokušao da zapleni njegov arsenal od čak 30 komada oružja koje je nezakonito držao.

profimedia

 

Takođe, 2017. godine se saznalo da je pripadnik ove grupe i "Mister Nemačke" iz 1998. godine, Adrian Urzahe i to tokom zaplene u njegovoj kući kada je pucao na policiju. Gardijan navodi da je on kuću u kojoj je živela njegova tazbina proglasio za autonomnu državu pod nazivom "Ur".

Hapšenja i van Nemačke

Šef unutrašnje nemačke obaveštajne službe Tomas Haldenvang izjavio je danas da je pokret krajnje desnice "Građani Rajha" zabeležio značajan porast od protekle godine i da konstantno predstavlja visok nivo opasnosti. On je dodao da je grupa koja je uhapšena u racijama pravi primer nove situacije gde bujaju ideologije "Građana Rajha", teorije zavera i narativi ekstremne desnice, preneo je Rojters.

Hapšenja, međutim, nisu bila ograničena samo na Nemačku. Italijanska policija uhapsila je bivšeg nemačkog oficira (64) povezanog sa desničarskom organizacijom osumnjičenom da je pripremala državni udar u Nemačkoj.

On je uhapšen u hotelu u Peruđi, gde je pronađen "materijal vezan za subverzivnu aktivnost" organizacije, preneo je Rojters. Dodaje se da su započete procedure za izručenje uhapšenog.

U okviru akcije nemačke policije i u Austriji je sprovedeno više hapšenja osoba koja imaju vezu sa terorističkom mrežom koja je nameravala da sprovede državni udar u Nemačkoj, a direktor Službe državne bezbednosti i obaveštajnih službi Omar Haijavi-Pirher rekao je da u Austriji postoji "visoki dvocifren" broj ljudi koji mogu predstavljati pretnju. On je rekao da su te osobe u osnovi spremne za napad, ali da trenutno nema konkretnog scenarija ni pretnje.

Međutim,  Nemačke obaveštajne službe su godinama govorile da najveća pretnja zemlji dolazi od domaćih, ekstremno desničarskih grupa. Desničarski ekstremisti su 2019. ubili lokalnog političara u nemačkoj državi Hesen, a iste godine pokušali da napadnu sinagogu. Godinu dana kasnije, terorista krajnje desnice ubio je devet imigranata i potomaka imigranata, piše Njurojk tajms.

Svi ovi napadi povećali su osećaj hitnosti među nemačkim agencijama za sprovođenje zakona da deluju odlučno, kažu analitičari i zvaničnici.

Komentari (0)

Evropa