Evropa

Kako je Zelenski stigao u Vašington? Putovanje obavijeno velom tajne uz podršku špijunskih i borbenih aviona

Komentari

Autor: BBC

22/12/2022

-

23:05

Kako je Zelenski stigao u Vašington? Putovanje obavijeno velom tajne uz podršku špijunskih i borbenih aviona
Tanjug/AP/Patrick Semansky - Copyright Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Vanredne mere preduzete da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputuje iz Ukrajine u američku prestonicu znak su koliko je odnos ključan za obe zemlje. Nakon što je u utorak posetio liniju fronta u istočnoj Ukrajini, putovanje Zelenskog do Vašingtona počelo je noćnim putovanjem vozom do Poljske pre nego što se ukrcao u avion američkog vazduhoplovstva, koji su navodno podržavali špijunski avion NATO-a i borbeni avion F-15, piše BBC.

Izveštaji o poseti Vašingtonu počeli su da kruže početkom ove nedelje, ali se kasnilo sa potvrdom dolaska Zelenskog jer su američki zvaničnici želeli da budu sigurni da je lider Ukrajine na bezbednom putu.

Tanjug/AP/Patrick Semansky

 

O poseti se razgovaralo mesecima, ali su poslednje pripreme obavljene brzo. Dvojica predsednika su o tome razgovarala 11. decembra, a poziv  Zelenskom upućen je tri dana kasnije. I tada je počelo sprovođenje dogovorenih planova.

Njegovo putovanje bilo je obavijeno velom tajne, ali je to postupak koji se primenjuje čak i kada su u pitanju predsedničke posete u mirnodopskim uslovima. Za lidera zemlje koja je u ratu, rizici su mnogo veći.

Sve što je pratilo Zelenskog na putu do SAD

Pretnja ruskih projektila previše je rizična za ukrajinski vazdušni prostor, što govori da je Zelenski tajno stigao do Poljske vozom, jer je primećen na železničkoj stanici u pograničnom gradu Pšemisl.

Slike poljske televizije prikazale su obezbeđenje koje zajedno sa Zelenskim hoda peronom na kome se u pozadini vidi plavo-žuti ukrajinski voz. Kako piše BBC, grupa je zatim ušla u konvoj automobila koji su čekali, uključujući crni Ševrolet Saburbans, omiljeni model američke vlade. Mnogi zapadni lideri i zvaničnici putovali su vozom da posete Zelenskog u Kijev, ali ovo je bio prvi put da Zelenski putuje u inostranstvo od početka rata u Rusiji.

Nešto kasnije stigli su i podaci o letu Boinga C-40 B, aviona američkog vazduhoplovstva, koji je poleteo sa aerodroma Žešov, nekih 80 kilometara zapadno od Pšemisla. Smatra se da je u tom avionu bio ukrajinski predsednik.

Tanjug/AP/Jacquelyn Martin

 

Avion je krenuo na severozapad prema Ujedinjenom Kraljevstvu, ali pre nego što je ušao u vazdušni prostor iznad Severnog mora, špijunski avion NATO-a skenirao je to područje, jer je poznato da morem patroliraju ruske podmornice. Za to vreme, američki borbeni avion F-15, koji je poleteo iz baze u Engleskoj, ispratio je let Zelenskog tokom dela njegovog putovanja. Konačno, oko podneva u Vašingtonu, skoro 10 sati nakon poletanja i još mnogo sati putovanja ukrajinskog predsednika, avion je sleteo u blizini Vašingtona.

Po dolasku, Zelenski je dobio zaštitu Tajne službe, kao što je to slučaj sa svim šefovima država u poseti, ali status Zelenskog kao lidera zemlje u ratu sa Rusijom imao je poseban protokol što pokazuje koliko su bezbednosni zvaničnici oprezni.

"Mi smo veoma svesni da Rusija ima mogućnosti da i u Americi pokuša nešto da uradi, ali mi smo to pretpostavili", rekao je jedan visoki vladin zvaničnik za ABC News, a prenosi BBC.

Sve ukazuje da je poseta prošla bez problema, a u četvrtak se Zelenski već vratio na evropsko tlo, objavljujući na Telegramu da je "svratio" u Poljsku da se sastane sa svojim kolegom Andžejem Dudom. 

Navodno je već prešao granicu sa Ukrajinom, ali se američka služba bezbednosti opustila tek kada se bezbedno vratio u Kijev.

"Kako su znali da je otišao, tako Kremlj i Putin znaju da mora da se vrati kući", prokomentarisao je jedan stručnjak za ABC News.

 

Komentari (0)

Evropa