Evropa

RAT U UKRAJINI Putin naložio prekid vatre tokom praznika, Zelenski: Paravan za raspoređivanje trupa u Donbasu

Komentari

Autor: Euronews

05/01/2023

-

07:03

RAT U UKRAJINI Putin naložio prekid vatre tokom praznika, Zelenski: Paravan za raspoređivanje trupa u Donbasu
RAT U UKRAJINI Putin naložio prekid vatre tokom praznika, Zelenski: Paravan za raspoređivanje trupa u Donbasu - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Andriy Andriyenko, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 316. dan ruske invazije na Ukrajinu. I dalje se vode se teške borbe u razorenom gradu Bahmutu koji kontrolišu ukrajinske snage. Izveštaji s fronta govore da se osvaja svaka pojedinačna kuća. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski očekuje da Moskva regrutuje još rezervnih vojnika i pošalje ih na front i pored oštrih kritika ruskog javnog mnjenja o mogućem zatvaranju granica kako bi se sprečilo izbegavanje mobilizacije. 

Ključni događaji:

  • Putin izdao nalog za prekid vatre tokom božićnih praznika
  • Zelenski: Rusija tražila primirje kao paravan za raspoređivanje trupa u Donbasu
  • Pušilin: Ruska vojska će odgovoriti ako ukrajinske snage naruše prekid vatre
  • Kijev: Biće primirja tek kad Rusija napusti ukrajinske teritorije
  • Zvaničnici SAD: Novi paket vojne pomoći Ukrajini sa 50 vozila "Bredli"
  • Teške borbe u Bahmutu, Rusima se pridružila i paravojna jedinica Vagner
  • Zelenski: Moskva sprema novu mobilizaciju, zatvoriće granice da rezervisti ne beže
  • Putin na ceremoniji uvođenja u borbenu službu fregate Admiral Gorškov
  • Bugarska 2022. proglasila 84 ruska zvaničnika za persone non grata
  • Šef Energoatoma pozvao UN da pošalju mirovne snage u nuklearku Zaporožje

 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

     Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.40 Dižarik: IAEA nastavlja razgovore o stvaranju bezbednosne zone oko NE Zaporožje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nastavlja razgovore o stvaranju bezbednosne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, izjavio je danas na konferenciji za novinare portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik.

"Ti razgovori su u toku sa IAEA i kako razumem još su u toku", rekao je on, preneo je TASS.

Nuklearna elaktrana Zaporožje je najveća nuklearka u Evropi, a sada je pod kontrolom Rusije. Obe strane optužuju jedna drugu za granatiranje.

22.30 Zelenski: Rusija tražila primirje kao paravan za raspoređivanje trupa u Donbasu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Rusija tražila primirje kao paravan za dovođenje još ljudi i opreme u istočni region Donbasa u pokušaju da zaustave napredovanje ukrajinskih trupa. Zelenski je u redovnom noćnom video obraćanju rekao da Rusi sada žele da iskoriste Božić kao pokriće kojim bi bar nakratko zaustavili napredovanje ukrajinskih snaga u Donbasu i rasporedili municiju i trupe bliže ukrajinskim položajima. Zelenski je govorio na ruskom, a ne na ukrajinskom poručivši da Rusi primirjem neće dobiti ništa osim novih gubitaka.

Zelenski je napomenuo da će rat biti završen kad ruski vojnici napuste Ukrajinu ili kad ih ukrajinski vojnici izbace.

 

 

22.00 Pušilin: Ruska vojska će odgovoriti ako ukrajinske snage naruše prekid vatre

Ruska vojska će odgovoriti, ako ukrajinske snage naruše režim prekida vatre koji će stupiti na snagu u podne 6. januara i trajati do ponoći 7. januara, saopštio je lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

„Odluka se odnosi na prekid vatre ili ofanzivne akcije sa naše strane. Ali to ne znači da nećemo odgovoriti na provokacije neprijatelјa! Ili da ćemo dati neku šansu neprijatelјu u ovim prazničnim satima da pobolјša svoje pozicije na liniji razdvajanja", napisao je Pušilin na svom telegram kanalu.

21.49 Mišel: Putinov poziv na dvodnevni prekid vatre u Ukrajini lažan i licemeran

Poziv predsednika Rusije Vladimira Putina na 36-časovni prekid vatre u Ukrajini je licemeran i jedini put za obnavljanje mira je da Rusija povuče svoje trupe iz te zemlje, izjavio je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Povlačenje ruskih trupa je jedina ozbiljna opcija da se povrati mir i bezbednost. Najava jednostranog prekida vatre je lažna i licemerna kao i nezakonite i groteskne aneksije i prateći referendumi", napisao je Mišel na Tviteru.

 

 

21.49 Pentagon: SAD i svet duboko skeptični prema Putinovom pozivu za primirje

Pentagon je saopštio danas da je svet duboko skeptičan prema pozivu ruskog predsednika Vladimira Putina na 36-časovni prekid vatre u Ukrajini povodom Božića. Portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder rekao je novinarima da postoji značajan skepticizam u SAD i širom sveta povodom ruskog poziva na primirje, s obzirom na to da Rusija, kako je naveo, dugo širi propagandu i dezinformacije i nemilosrdno napada ukrajinske gradove i civile. Rajder je istakao da fokus SAD ostaje na podršci Ukrajini, preneo je Rojters. 

21.34 Kremlj sumnja da je Podoljakovo odbijanje primirja stav Zelenskog

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je danas sumnju da izjava o odbijanju  primirja savetnika predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Mihaila Podoljaka odražava stav ukrajinskog lidera, javio je Interfaks.

"Teško nam je da procenimo da li Podoljakovo mišljenje odražava stav predsednika Ukrajine", rekao je Peskov, preneo je Rojters. Zelenski još nije komentarisao predloženo primirje tokom proslave pravoslavnog Božića, navela je agencija. 

20.24 Zvaničnici SAD: Novi paket vojne pomoći Ukrajini sa 50 vozila "Bredli"

Novi paket američke pomoći u oružju za Ukrajinu sadrži i oko 50 borbenih vozila "Bredli", saopštila su danas dva američka zvaničnika. Američki predsednik Džozef Bajden rekao je u sredu da će Vašington da pošalje Ukrajini borbena vozila "Bredli" da pomognu u borbi protiv ruskih snaga. "Bredli" je oklopno vozilo sa moćnim topom, a korišćeno je za potrebe američke vojske na ratištima od sredine 1980-ih. 

 

 

19.35 Portparol UN: Gutereš bi pozdravio svako primirje u Ukrajini tokom Božića

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš bi pozdravio svako primirje u Ukrajini tokom pravoslavnog Božića, znajući da to neće moći da zameni pravedni mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom, izjavio je danas portparol UN.

19.00 Danilov: Kijev je protiv svih pregovaračkih procesa sa Rusijom

Kijev je protiv svih pregovaračkih procesa sa Rusijom, izjavio je danas sekretar ukrajinskog Saveta za bezbednost i odbranu Aleksej Danilov, komentarišući ruski predlog o privremenom proglašenju prekida vatre. Danilov je za televiziju Ukrajina-24 rekao da nema razgovora o primirju sa zvaničnicima iz Moskve, preneo je TAS S.

18.51 Bajden: Putin prekidom vatre pokušava da "dođe do daha"

Predsednik Rusije Vladimir Putin pokušava da "dođe do daha" uspostavljanjem 36-časovnog prekida vatre, rekao je danas predsednik SAD Džozef Bajden novinarima u Beloj kući odgovarajući na pitanje o predlogu Moskve za uspostavljenje primirja.

18.15 Berbok: Sa saveznicima ćemo odlučiti o slanju tenkova Ukrajini

Nemačka radi sa saveznicima da vidi šta još može da učini da podrži Ukrajinu u ratu protiv Rusije, izjavila je danas nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok tokom posete Londonu.

"Nakon što su Francuska i SAD donele odluke o slanju tenkova Ukrajini, mi u Nemačkoj takođe razmatramo šta bismo još mogli da učinimo", rekla je Berbok, a preneo Rojters.

17.29 Kijev: Biće primirja tek kad Rusija napusti ukrajinske teritorije

Savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak saopštio je danas da će do primirja doći tek kada Rusija napusti teritorije u Ukrajini koje je zauzela. '

'Za razliku od Rusije, Ukrajina ne napada stranu teritoriju i ne ubija civile. Ukrajina na svojoj teritoriji uništava samo pripadnike okupacione vojske'', napisao je Podoljak na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter. On je napisao da ''Rusija mora da napusti okupirane teritorije" i da će "tek tada imati primirje''. ''Zadržite licemerje za sebe'', zaključio je Podoljak.

 

 

16.23 Putin izdao nalog za prekid vatre tokom božićnih praznika

Ruski predsednik Vladimir Putin je nakon apela patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila izdao "preporuku" ministru odbrane Ruske Federacije da od 12.00 časova 6. januara 2023. godine do 24.00 časa 7. januara 2023. godine uvede prekid vatre na celoj liniji dodira između strana u Ukrajini, navedeno je na sajtu Kremlja.

"Na osnovu činjenice da u područjima borbenih dejstava živi veliki broj građana koji ispovedaju pravoslavlje, pozivamo ukrajinsku stranu da proglasi prekid vatre i pruži im mogućnost da prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče i na dan Hristovog rođenja", navodi se u objavi.

16.07 Erdogan nudi Zelenskom pomoć oko mirovnih pregovora sa Rusijom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da je Ankara spremna da preuzme posredničku ulogu kako bi se obezbedio dugotrajan mir između Rusije i Ukrajine, preneo je Rojters.

U saopštenju iz Erdoganove kancelarije navodi se takođe da je Turska ponudila diplomatsku podršku koja se tiče nuklearne elektrane Zaporožje. Turska je prethodno bila posrednik u sporazumu o izvozu žita iz crnomorskih ukrajinskih luka.

16.07 Kijev odbija mirovni sporazum po kojem Rusija zadržava ukrajinske teritorije

Savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog Mihail Podoljak saopštio je danas da Kijev odbija bilo kakav mirovni sporazum sa Moskvom koji bi Rusiji omogućio da zadrži ukrajinsku teritoriju koju su zauzele ruske snage.

''Ruska federacija (odnosno - Putin) pod rečju 'razgovor' nudi Ukrajini i svetu da priznaju 'njeno pravo na zauzimanje stranih teritorija' i 'rešavanje odsustva pravnih posledica za masovna ubistva na stranoj teritoriji'. To je potpuno neprihvatljivo'', napisao je on na Tviteru.

Ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin rekao je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da je Moskva spremna za razgovore o Ukrajini, ali da će Kijev morati da prihvati gubitak teritorija na koje Rusija polaže pravo.

 

15.50 Ruski patrijarh pozvao na primirje za Božić, Kijev: To je zamka

Ukrajina je odbacila poziv Kirila, patrijarha Ruske pravoslavne crkve, na primirje između Rusa i Ukrajinaca za pravoslavni Božić. "

To je cinična zamka i element propagande", napisao je danas na Twitteru savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak. Ruska pravoslavna crkva deluje kao "ratni propagandist", rekao je. Podoljak je optužio moskovskog patrijarha da poziva na genocid nad Ukrajincima.

15.25 Kremlj saopštio detalje razgovora Putina i Erdogana

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o Ukrajini, nuklearnoj elektrani Akuju i projektu gasnog čvorišta, saopštila je pres-služba Kremlja.

"Na ruskoj strani je naglašena destruktivna uloga zapadnih država koje pumpaju kijevski režim oružjem i vojnom opremom, dajući mu operativne informacije i označavanje ciljeva", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Erdogan je još jednom izrazio spremnost da deluje kao posrednik između Moskve i Kijeva, a Putin je ponovio da je Rusija otvorena za ozbiljan dijalog, pod uslovom da se kijevske vlasti povinuju ruskim zahtevima i uzimajući u obzir nove teritorijalne realnosti.

15.05 Medvedev: Ruska fregata je novogodišnji poklon za NATO

Ruska fregata Admiral Gorškov koja je u sredu stupila na borbeno dežurstvo trebalo bi da urazumi svakoga ko se usudi da predstavlja direktnu pretnju Rusiji, upozorio je danas zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev na svom Telegram kanalu.

Medvedev je rekao da je fregata sa hipersoničnim projektilima Cirkon, koja je juče otpočela svoj put ka obalama NATO-a preko Atlantskog i Indijskog okeana i Sredozemnog mora, „glavni novogodišnji poklon“.

"Raduj se. To će svakog ko predstavlja direktnu pretnju Rusiji ili našim saveznicima urazumiti“, poručio je Medvedev.

Cirkon je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna da savlada PVO i protivraketne odbrambene sisteme, dostižući brzinu veću od devet mahova sa dometom od preko 1.000 kilometara.

Komentarišući apel Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Moskvi građanima Rusije koji je danas objavljen na Telegram kanalu, Medvedev je istakao da će Rusija osvetiti svakog ubijenog Rusa. Kako je naveo, Sjedinjenim Državama i njihovim "poslušnicima“ nikada neće biti oprošteno ubistvo Rusa.

12.35 Habek: Nemačka će prilagoditi isporuke oružja Ukrajini potrebama na bojnom polju

Nemački vicekancelar Robert Habek izjavio je danas da će ta zemlja uvek prilagođavati isporuke oružja Ukrajini u skladu sa potrebama na bojnom polju. "Nećemo stati sa isporukama oružja Ukrajini. Uvek ćemo prilagođavati naše isporuke koje su u skladu sa potrebama bojnog polja", rekao je Habek na norveškoj poslovnoj konferenciji, preneo je Rojters. Jedan zvaničnik Jelisejske palate izjavio je juče da je francuski predsednik Emanuel Makron potvrdio ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom da će Francuska poslati Ukrajini laka borbena oklopna vozila AMKS-10 RC kao pomoć u ratu protiv Rusije.

11.20 Erdogan predložio Putinu jednostrani prekid vatre u cilju mirovnih napora

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da mirovni napori u ratu Rusije i Ukrajine treba da budu podržani jednostranim prekidom vatre i "vizijom za pravedno rešenje", saopštilo je danas tursko predsedništvo, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da su dva lidera razgovarala o energetici i crnomorskom žitnom koridoru. Erdogan je još rekao Putinu da je potrebno preduzeti konkretne korake za uklanjanje kurdskih militanata iz pograničnog regiona Sirije.

11.10 Ruski patrijarh pozvao na božićno primirje u Ukrajini i Donbasu

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je na božićni prekid vatre u Ukrajini i Donbasu, od ponoći 6. januara do 7. januara u 12 sati po moskovskom vremenu, prenosi Tass. On je rekao da je to potrebno kako bi pravoslavni vernici mogli da prisustvuju crkvenim službama za Badnji dan i Božić, objavljeno je na sajtu Ruske pravoslavne crkve. "Ja, patrijarh moskovski i cele Rusije pozivam sve strane koje učestvuju u sukobu da uspostave božićni prekid vatre od ponoći 6. januara do 12.00 sati 7. januara, kako bi pravoslavni vernici mogli da prisustvuju crkvenim službama za Badnji dan i Božić," rekao je ruski patrijarh.

10.40 Stoltenberg: Opasno je potcenjivati Rusiju i Vladimira Putina

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da bi bilo opasno potceniti Rusiju i ambicije predsednika Vladimira Putina dokle god traje rat u Ukrajini. "Pokazali su veliku spremnost da tolerišu gubitke i patnju", rekao je Stoltenberg na poslovnoj konferenciji u Norveškoj, preneo je Rojters. Kako je rekao, nema naznaka da je predsednik Putin promenio svoje planove i ciljeve u Ukrajini. "Dakle, opasno je potcenjivati Rusiju", istakao je on.

09.50 DNR: Ranjeni ruski vojnici iz Makejevke prebačeni na lečenje u Rusiju

Većina ruskih vojnika ranjenih u granatiranju Makejevke poslata je na lečenje u druge regione Rusije, saopštio je danas vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

„Zajedno sa zamenikom ministra odbrane Rusije Viktorom Goremikinom i gubernatorom Samarske oblasti Dmitrijem Azarovim u bolnicama u Rostovskoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici posetio sam vojnike koji su ranjeni u Makejevki u napadu američkim raketama HIMARS. Skoro svi su već prebačeni u druge regione Rusije“, napisao je Pušilin na svom Telegramu, prenosi Sputnjik.

Pušilin je dodao da su, prema rečima lekara, ranjenici u najkraćem mogućem roku prevezeni u bolnice, zahvalјujući čemu su uspeli da im na vreme pruže hitnu medicinsku pomoć.

09.06 Estonija traži način da Ukrajini dostavi zamrznuta ruska finansijska sredstva

Estonija radi na mehanizmu pomoću kojim će biti moguće prebaciti zamrznuta ruska finansijska sredstva iz Estonije u Kijev kako bi se finansirao oporavak Ukrajine, izjavio je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu. On je u intervjuu za estonski list Postimes izjavio da je u toj zemlji zamrznuto 17 milijardi evra ruskih sredstava, ali da se, uprkos činjenici da su članice EU dale instrukcije Evropskoj komisiji da se razradi zakonski okvir za prebacivanje novca iz Estonije u Ukrajinu, nije mnogo odmaklo po tom pitanju, prenosi TASS.

07.28 Bajden: Razmatramo slanje borbenih vozila Bredli u Ukrajinu

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da Amerika razmatra da pošalje borbena vozila Bredli u Ukrajinu, kako bi pomogla Ukrajincima u borbi protiv ruske invazije. Na pitanje da li je ta opcija na stolu, Bajden je u sredu novinarima tokom posete Kentakiju odgovorio potvrdno, preneo je Rojters. 

Euronews

07.14 Zelenski: Ne vidim razlog da zapadne zemlje ne isporučuju tenkove Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da ne vidi razloge da zapadni partneri ne isporučuju Ukrajini tenkove. "Dobićemo još oklopnih vozila, uključujući lake tenkove francuske proizvodnje. To šalje jasan signal svim našim partnerima: nema racionalnog razloga zašto zapadni tenkovi još nisu isporučeni Ukrajini", rekao je sinoć Zelenski, prenosi TAŠ. Posle jučerašnjeg telefonskog razgovora sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, Zelenski je potvrdio da će Kijev dobiti francuske lake tenkove.

07.00 Teške borbe za kontrolu nad Bahmutom koji kontrolišu ukrajinske snage

Teške borbe vodile su se juče za razoreni ukrajinski grad Bahmut koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga. Prema procenama američkih vojnih zvaničnika borbe neće biti okončane u skorijoj budućnosti, ali ishod bitke za Bahmut je neizvestan imajući u vidu postepeno napredovanje ruskih snaga, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik američke administracije, preneo je Rojters. Pored ruskih oružanih snaga u borbama za Bahmut učestvuju i plaćenici iz privatne ruske paravojne grupe Vagner.

"Pre nekoliko nedelja izgubili smo položaje na istočnim prilazima gradu jer su ruske snage neprestano jurišale na naše položaje. Prešli smo na rezervne položaje da bismo spasili naše vojnike. Pokušavamo pametno se organizujemo i vratimo te napuštene položaje", rekao je ranije danas jedan od ukrajinskih vojnih starešina u razgovoru sa izveštačem Bi-Bi-Sija.

Vlasnik Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio je ranije da su Ukrajinci svaku kuću u Bahmutu pretvorili u tvrđavu i da sada postoji "500 linija odbrane". 

06.45 Zelenski: Rusija sprema novu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Rusija planira da mobiliše dodatne snage za novu veliku ofanzivu, iako se Moskva suočava sa nekim od svojih najvećih unutrašnjih kritika rata zbog napada u kojem je ubijeno mnoštvo novih regruta, javlja Rojters.

Kijev je nedeljama govorio da ruski predsednik Vladimir Putin planira da naredi još jednu masovnu regrutaciju i zatvori svoje granice kako bi sprečio muškarce da pobegnu od mobilizacije.

Zelenski je u svom uobičajenom noćnom obraćanju rekao da Ukrajina mora da poremeti taj ruski scenario.

06.30 Putin na ceremoniji uvođenja u borbenu službu fregate Admiral Gorškov

Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvovao je na ceremoniji uvođenja u borbenu službu fregate "Admiral Gorškov" opremljene raketnim sistemima cirkon. Putin je istakao da je ovo oružje sposobno da pouzdano zaštiti zemlju, prenele su RIA Novosti.

On je zahvalio stručnjacima iz odbrambene industrije, koji su počeli s masovnom proizvodnjom cirkona i dodao da će Rusija nastaviti da unapređuje borbeni potencijal oružanih snaga.  Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je precizirao da "Admiral Gorškov" ide na daleku plovidbu preko Atlantskog i Indijskog okeana i Sredozemnog mora. Istovremeno, posada fregate uvežbavaće upotrebu hipersoničnih raketa Cirkon. Prema rečima ruskog ministra odbrane, posebnost Cirkona je u tome što mogu garantovano da savladaju PVO i protivraketne odbrambene sisteme, dostižući brzinu veću od devet mahova sa dometom od preko 1.000 kilometara.

Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

 

 

 

06.15 Estonija traži način da Kijevu dostavi zamrznuta ruska finansijska sredstva

Estonija radi na mehanizmu pomoću kojim će biti moguće prebaciti zamrznuta ruska finansijska sredstva iz Estonije u Kijev kako bi se finansirao oporavak Ukrajine, izjavio je danas estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalu.

On je u intervjuu za estonski list Postimes izjavio da je u toj zemlji zamrznuto 17 milijardi evra ruskih sredstava, ali da se uprkos činjenici da su članice EU dale instrukcije Evropskoj komisiji da se razradi zakonski okvir za prebacivanje novca iz Estonije u Ukrajinu, nije mnogo odmaklo po tom pitanju, prenosi TASS. 

06.00 Bura u Moskvi posle napada na ruske trupe u Makejevki: Vojni blogeri optužuju vlasti, a Kremlj upire prstom u vojnike 

U raketnom udaru koji se dogodio tokom novogodišnje noći na jedan objekat u ukrajinskom gradu Makejevka poginulo je najmanje 89 ruskih vojnika, zvanično je saopštila Moskva. Reč je o najsmrtonosnijem napadu na ruske trupe od početka invazije, zbog kog se u ruskom državnom i vojnom vrhu sada prstom upire u nekoliko različitih strana. I dok sa jedne kritičari odgovornost traže u komandantima i činjenici da je veliki broj vojnika bio smešen na istom mestu i to pored skladišta oružja, rusko Ministarstvo odbrane zvanično je kao glavni razlog za napad navelo to što su vojnici neovlašćeno koristili mobilne telefone. opširnije u odvojenoj vesti.

 

Komentari (1)

Beograd

05.01.2023 16:43

Ukrajinci su već slavili Božić po novom kalendaru (25.12) kao i svi pravoslavni Hrišćani, osim mi Srbi i Rusi koji još uvek po starom kalendaru pratimo ove Rujke. Nek Ukrajinci udare sada na Ruski Božić da ih ne puste na miru 6 i 7 Januara.

Evropa